Ontdek de Drentse wildernis in Nationaal Park Dwingelderveld

door | nov 15, 2023 | Drenthe, Natuur

Drenthe, een prachtige provincie die zoveel moois te bieden heeft. De provincie waarbij je al gauw denkt aan de schapen, hunebedden, veen- en heidegebieden. Dit laatste is toch wel waar Nationaal Park Dwingelderveld om bekend staat: dit natuurgebied heeft namelijk het grootste natte heidegebied van West-Europa! Tijd om dit grootse gebied te ontdekken.

Samen met mijn vriend trek ik op een herfstige zondag op pad om dit park te ontdekken. Al vroeg onderweg worden we verrast door de provincie Drenthe. De zon breekt prachtig door de wolken en de gouden bladeren aan de bomen lijken door de ondergaande zon nóg gouder. Nog zo’n tien minuten rijden tot we bij de parkeerplek, maar dit voelt voor mij al te lang. Als fotograaf weet ik dat dit soort momenten snel weer verdwijnen en daarmee het licht ook snel veranderd – zeker tegen het einde van de middag. Ik wil dit gouden uur op zijn best benutten!

Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe

Het Plankenpad in Dwingelderveld

En of we dit goed hebben benut. Parkeren bij Nationaal Park Dwingelderveld kan op meerdere plekken aangezien het zo’n groot gebied is. Wij deden dit bij de start van het Plankenpad: Parkeerplaats Oude Postweg (Spier).

Je kunt nu ook al raden waar wij voor kwamen: Het Plankenpad! Ook wel bekend als: het Vlonderpad. Misschien wel de meest populaire wandelroute in Drenthe. Voor deze route volg je de witte bordjes door het park.

Het lopen over deze vlonders is niet het enige hoogtepunt van deze wandelroute. Onderweg kwamen wij zoveel moois tegen, van begin tot eind is het genieten van deze route. Wij hebben het park bezocht in november, tegen het eind van de herfst waarin de herfstkleuren op zijn best zijn. Het was echt magisch om door de bossen en open velden te lopen en de warme herfstkleuren te bewonderen. Als outdoorfotograaf kon ik mijn geluk niet op. Om de zoveel meter moest ik even stoppen om een foto te schieten: er waren zoveel fotogenieke plekken en doorkijkjes (sorry, Jakko).

TIP: Loop je graag over vlonders, lees dan ook ons wandelblog over mooie vlonderpaden in Nederland.

Dronen in Nationaal Park Dwingelderveld

Het vastleggen van al dit moois kan je natuurlijk op elk moment van de dag doen. Ik heb er bewust voor gekozen om dit tijdens het gouden uurtje te doen. Waarom? Omdat je rond dit tijdstip – vooral in de herfstperiode – prachtige mistbanken waar kunt nemen, wat in combinatie met de prachtige kleuren die de zonsondergang met zich meebrengt heel fotogeniek kan zijn. Heb je een drone? Vlieg hem de lucht in! Zo kun je dit natuurfenomeen nog mooier vastleggen. Lees je van tevoren wel goed in: je mag namelijk niet op alle plekken met je drone vliegen.

Ondertussen waren we alweer even onderweg en was de zon al onder gegaan. Wij moesten toen nog teruglopen, waardoor we dit in het donker moesten doen. Dit kan spannend zijn wanneer je alleen bent, dus zorg er in dat geval voor dat je ongeveer 2 uren voor zonsondergang begint aan de wandeltocht. Op deze manier kun je ongehaast tussendoor foto’s maken van al het moois dat je tegen zult komen en ondertussen lekker genieten.

De wolf in Dwingelderveld

Toen wij in het donker het pad terugvolgden hadden wij natuurlijk stiekem wel een beetje de hoop om nog een wolf te kunnen spotten. Deze kans is natuurlijk super klein, aangezien wolven mensen vermijden. Wel vond mijn vriend het leuk om mij te laten schrikken door een loslopende hond waarvan het baasje even later uit de bocht ook tevoorschijn kwam. Mijn reactie die volgde zegt ook al genoeg waarom wolven mensen mijden.

Tip: je kunt in Nationaal Park Dwingelderveld een wolven excursie volgen. Trek je laarzen en warme kleding aan en ga op excursie. Je zult geen echte wolf zien, maar wel veel te weten komen over wolven in het algemeen, hoe je wolvensporen kan herkennen en hoe de verhoudingen zijn binnen een roedel. Neem wel een verrekijker mee: wie weet zie je ze in de verte.

Lees ook:

Dit blog is geschreven door Anna Groenia. Fotografie is al bijna 10 jaar mijn passie. Op mijn 12e kocht ik mijn eerste camera en sindsdien heb ik fotografie nooit losgelaten. Ik rondde mijn fotografie opleiding af als documentaire fotograaf en sindsdien heb ik al vele mooie mensen, verhalen, merken, gebeurtenissen en droomplekken vast mogen leggen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *