Museum Voorlinden, fotogeniek museum

door | aug 21, 2022 | Kunst & Cultuur

Museum Voorlinden is een terechte hype. Gelegen nabij de Wassenaarse duinen, rijst een prachtig gebouw op dat naadloos opgaat in de natuur. Voorlinden huisvest moderne kunst die een bijna amusementswaarde heeft, wat mij enorm aanspreekt. Hier zijn enkele hoogtepunten uit de permanente collectie van Voorlinden.

Museum Voorlinden

Museum Voorlinden is een modern kunstmuseum gelegen in Wassenaar. Het museumgebouw zelf is opvallend en modern van ontwerp. Het biedt ruime, lichte ruimtes om kunstwerken op een aantrekkelijke manier te presenteren. Museum Voorlinden heeft een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst. De collectie omvat schilderijen, beeldhouwwerken, installaties en andere vormen van moderne kunst. Het museum herbergt werken van bekende kunstenaars uit verschillende periodes en stijlen.

Landgoed Voorlinden

De tuin van Landgoed Voorlinden is ontworpen door de Nederlandse landschapsarchitect Piet Oudolf. Piet Oudolf staat bekend om zijn expertise in het ontwerpen van tuinen en landschappen die zich kenmerken door een natuurlijke uitstraling en het gebruik van vaste planten en grassen. Zijn werk is wereldwijd erkend en gewaardeerd, en hij heeft bijgedragen aan vele prominente tuinprojecten over de hele wereld. De tuinen van Landgoed Voorlinden zijn een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van het landgoed en dragen bij aan de algehele ervaring van bezoekers die kunst, natuur en architectuur willen verkennen.

De vaste collectie van Museum Voorlinden

De vaste collectie van museum Voorlinden spreekt een breed publiek aan en dat maakt het museum zo leuk. Met name de onderstaande kunstwerken heeft vrijwel iedereen wel eens gezien of van gehoord. Ze zijn voor veel mensen een reden om naar Voorlinden te gaan.

Swimming Pool

Het kunstwerk “Swimming Pool” is een installatie gemaakt door de Argentijnse kunstenares Leandro Erlich. Het stelt een levensechte, driedimensionale weergave voor van een zwembad met glinsterend blauw water en een authentieke ladder. Wat op het eerste gezicht lijkt op een echt zwembad, is eigenlijk een grote ondiepe waterplas met een glazen plaat erboven. Hierdoor kunnen bezoekers onder de waterlijn lopen en lijkt het alsof ze zich onder water bevinden, terwijl ze tegelijkertijd droog blijven. Het werk speelt met perceptie en illusie en nodigt toeschouwers uit om na te denken over de grenzen tussen realiteit en illusie, en het veranderlijke karakter van onze waarneming.

Maurizio Cattelan

Het kunstwerk “Miniliftje” van Maurizio Cattelan is een opvallende installatie te vinden in Museum Voorlinden. Dit kunstwerk is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, die bekend staat om zijn provocerende en humoristische kunstwerken. Het “Miniliftje” is een deel van Cattelan’s serie van “miniliftjes,” die bestaat uit kleine, functionerende liftcabines die slechts plaats bieden aan één persoon. Deze liften zijn te klein om daadwerkelijk in te stappen en omhoog te gaan, waardoor ze een humoristische en absurde twist toevoegen aan het idee van een lift.

Maurizio Cattelan - miniliftjes - Museum Voorlinden

Skyspace

De “Skyspace” is een ruimte waar de lucht het werk doet. In een stille en prachtige ruimte worden je ogen direct naar boven getrokken. Wij waren serieus lang aan het twijfelen of er wel echt een raam in zat. Skyspace is een werk van James Turell.

museum-voorlinden-skyspace

Couple under an Embrella

Het toffe aan het Voorlinden is dat de werken uit de permanente collectie echt spreken tot de verbeelding. En dan heb ik het niet alleen over mijn verbeelding, maar vooral ook die van mijn dochter (7 jaar). Zij rende werkelijk vol enthousiasme van kunstwerk naar kunstwerk en keek haar ogen uit.

museum-voorlinden-under-an-umbrella

Er zijn wisselende tentoonstellingen

Hou vooral de agenda of dit blog in de gaten voor tentoonstellingen die eraan komen. Er zijn zo’n 4 tijdelijke exposities per jaar en vaak allemaal de moeite als je net als ik van moderne kunst houdt.

Museum Voorlinden praktisch:

 • Bij Museum Voorlinden kan je geen gebruik maken van je museum jaarkaart.
 • Entreetickets zijn € 19,50 / € 8,50 / Kinderen onder de 12 zijn gratis
 • Museum Voorlinden | Buurtweg 90 | Wassenaar
museum-voorlinden-open-ended-richard-serra

Nog meer leuke musea:

3 Reacties

 1. Marco

  Wow! Wat ziet het er mooi uit. Leuke foto’s en verhaal. Staat nu op de todo om met de familie heen te gaan!

  Antwoord
  • Senn

   Top

 2. Senn

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *