Iris Nijenhuis sieraden, ontworpen in Amsterdam

door | aug 3, 2016 | Amsterdam

Er zijn drie dingen waar ik veel te veel van heb: schoenen, notitieboekjes en kettingen. Dragen mensen nog steeds statement-kettingen? Ik ben waarschijnlijk een van de weinige die het nog doet.

Toen ik de opvallende kettingen van Iris Nijenhuis voor het eerst zag op de zondagsmarkt in het Westerpark, moest ik het gewoon van dichtbij bekijken. En toen ik ontdekte dat ze waren gemaakt van lasergesneden puzzelstukjes die met de hand waren geassembleerd, was ik verslaafd. Voordat ik het wist, had ik er een voor mezelf gekocht. Hoe is dat gebeurt?!

Iris Nijenhuis is een in Amsterdam gevestigde ontwerpster gespecialiseerd in lasersnijden. Na haar afstuderen aan het Amsterdam Fashion Institute begon ze te experimenteren met de verzameling restjes textiel die ze in de loop der jaren had verzameld. Terwijl ze speelde met een lasersnijder, creëerde ze uiteindelijk minuscule vormen die ze met de hand in elkaar zette zonder te naaien of te lijmen – net als de stukjes van een puzzel.

Het resultaat: de Handmade Puzzle-collectie, een set unieke kettingen, armbanden en oorbellen allemaal ontworpen en gemaakt in Amsterdam.

Sieraden gemaakt van kunstsuède en kunstleer

Iris gebruikt kunstleer en kunstsuède, materialen die zowel flexibel als stevig genoeg zijn om te lasersnijden. De leren stukken voelen delicater aan, terwijl het neopreen meer een 3D-structuur heeft, hoewel ze me verzekert dat elk stuk kan worden gewassen en gedragen zoals elk kledingstuk.

Complex en vrouwelijke statement sieraden

Hoewel de stukken van Iris ingewikkeld en vrouwelijk zijn, voelen ze nog steeds fris, modern en architectonisch aan. De effen gekleurde kettingen geven een mooie kleur aan een outfit. Als je liever rustig houdt, zijn de koperen, zwarte en blush-varianten subtieler, maar maken ze nog steeds een statement.

 

Handgemaakt van honderden stukjes

De kettingen zijn beslist meer een speciale uitgave dan een impulsaankoop. “Ik probeer elk stuk een eerlijke prijs te geven, omdat ik niet wil dat het te duur wordt. Maar vanwege de tijdrovende techniek vallen ze niet in een‘ made in China ’prijsklasse”, geeft Iris toe. De armbanden en oorbellen zijn goedkoper, waardoor ze populaire cadeaus maken en snel verkopen.

Het proces is arbeidsintensief, en dat zie je terug in de ingewikkelde details van elk stuk. “Ten eerste duurt het ongeveer 40 minuten voordat een stof van A3-formaat in 100-200 stukjes is gesneden”, legt ze uit. “Lasersnijden verbrandt de stukjes, dus daarna was ik alles zodat het weer fris ruikt.”

Alleen dan kunnen de puzzelstukjes in elkaar worden gezet. “Dat is veel werk, vooral de gecompliceerde items, maar als je er veel hebt gedaan (zoals ik), wordt het gemakkelijker en sneller”, zegt ze. Iris lasersnijdt ook alle sluitingen en verpakkingen zelf.

Iris Nijenhuis handmade puzzle cuff red

Lees ook over deze inspirerende makers;

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *