De 10 mooiste fotospots in Groningen

door | aug 8, 2019 | Groningen, groningen, Nederland, Stedentrip

Groningen is een fotogenieke stad vol met schattige straatjes, inspirerende gebouwen en gezellige mensen. Het is een stad waar je vooral veel moet rondstruinen, heerlijk op de bonnefooi op pad, straatje in straatje uit en geloof me: je ziet de meest mooie plekjes.  Vandaag deel ik 10 fotogenieke must sees in Groningen.

Lees ook, de leukste Instagram-proof hotspots van Groningen

10 Mooie fotospots in Groningen

  • Museumeiland
  • Folkingestraat
  • Vismarkt
  • Hoge der A
  • Noorderplantsoen
  • Oude kijk in ‘t Jatstraat
  • Rijksuniversiteit
  • Grote Markt
  • Martinikerk
  • Prinsentuin

ANNE’S FAVORIETE FOTOSPOTS IN GRONINGEN

In deze blog neem ik je met mij mee langs, naar mijn mening, de mooiste fotospots in Groningen. De plekken die je zeker moet hebben gezien als je voor het eerst in deze inspirerende studentenstad komt. De plekken staan op volgorde waardoor je in een kleine ronde de mooiste plekken van Groningen kunt gaan zien. Ben je al nieuwsgierig? Trek die wandelschoenen maar aan, want we gaan beginnen!

1. GRONINGER MUSEUM | MUSEUMEILAND

Het allereerste interessante gebouw die je tegenkomt, zodra je met de trein of bus arriveert is het Groninger museum. Het Groninger museum ligt op steenworp afstand van het station. Het is een artistiek gebouw en valt vooral op door de bijzondere architectuur en vele kleuren. Het museum is onder de toeristen een enorme trekpleister. Mocht je een liefde hebben voor kunst, design en kunstgeschiedenis, dan is de binnenkant van het Groninger Museum ook zeker een bezoekje waard.

TIP: Kijk zodra je op de brug van het museum staat ook even achterom naar het centraal station van Groningen. De oude stationshal staat er nog altijd en is van verder af ook erg mooi om te zien.

groninger-museum

 

2. FOLKINGESTRAAT

Vanaf het Groninger Museum lopen we de brug verder over en gaan we rechtdoor richting het centrum. Stop heel eventjes zodra je de museumbrug over bent en kijk even naar links en naar rechts. Ik vind de combinatie tussen de natuur en die prachtige herenhuizen die daar staan altijd heel erg mooi. Loop die dus zeker niet voorbij.

Overnachten in een mooie loft in Groningen doe je hier.

Zodra we voldoende naar de Herenhuizen hebben staan staren lopen we verder door en komen we uit bij de leukste straat van Nederland! Althans, in 2015 is de Folkingestraat daartoe uitgeroepen en ik geef ze geen ongelijk. De Folkingestraat vind ik echt geweldig. Daar loop ik ook vrijwel dagelijks doorheen. Gewoon om de sferen weer even te proeven en te kunnen genieten van de mooie oude panden en leuke boetiekjes. Je vindt er typische Groningse producten, sieradenwinkeltjes, een Synagoge, kunstateliers en ga zo maar door. Te veel om op te noemen, dus het beste is om er toch zelf even een kijkje te gaan nemen.

Folkingestraat-Groningen

3. VISMARKT

De Folkingestraat eindigt op de Vismarkt en daarmee bereiken we direct de volgende stop. Je bevindt je nu midden in het centrum van Groningen en vanaf daar kan je zeer veel kanten op. Wat onze volgende stop gaat zijn hoor je zo. Ga eerst de Vismarkt eens op en kijk eens om je heen. De Vismarkt beschikt over vele oude panden, waarvan de Korenbeurs er een is. De Korenbeurs is gebouwd tussen 1862 en 1865 en werd toentertijd veelal gebruikt voor handel. Tegenwoordig bevindt zich een grote Albert Heijn binnen in het pand, maar de architectuur van lang geleden is nog altijd hetzelfde. Het is ook mooi om het gebouw van verderaf te bekijken. Je ziet dan direct de Der Aa-Kerk, gelegen achter de Korenbeurs. Ook de Der Aa-Kerk is een bezoekje waard.

Als je van de markt houdt kan je Groningen het beste bezoeken op de dinsdagen, vrijdagen of zaterdagen. Dan is er markt op zowel de Vismarkt, Grote Markt en aan de A-Kerkhof. Houd wel in gedachten dat de zaterdagen in de stad vrijwel altijd ontzettend druk zijn. Daar wordt het niet minder gezellig van, maar als je niet zo van de extreme drukte houdt, dan zou ik voor een doordeweekse dag kiezen. Dan is de stad veel rustiger en nog altijd gezellig.

Fotospots Vismarkt in Groningen

4. HOGE DER A EN BRUGSTRAAT

Jup, je ziet het goed! Eén straat leek mij niet voldoende, dus ik laat je direct twee straten doorsjouwen, maar geen zorgen, want je ogen zullen blij met mij zijn. Ik heb veel favorieten straten in Groningen. Ik noemde net de Folkingestraat al als mijn absolute favoriet, maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Elke straat heeft weer iets bijzonders wat mij altijd razend enthousiast maakt en waardoor ik regelmatig op deze plekken terugkom. Eén daarvan is de combinatie de Brugstraat en het Hoge der A. De straat die vanaf de Vismarkt doorloopt langs de Der Aa-Kerk gaat over op de Brugstraat. Ook hier zal je weer vele gezellige winkeltjes en mooie oude panden tegenkomen. Daarnaast ligt ook het Scheepsvaart museum aan de Brugstraat. Ook een plek waar veel toeristen een bezoekje aan brengen.

Als je vanaf de Brugstraat doorloopt kom je uit bij de brug. Je staat nu oog in oog met dé grachten van Groningen. Een stuk breder dan die van Amsterdam, maar zeker niet minder mooi. Vooral in de periode van september tot februari liggen er veel bijzondere schepen, waardoor de grachten in Groningen alleen maar indrukwekkender worden. Ga de brug nog even niet over, maar sla voor de brug rechtsaf en loop langs het water rechtdoor tot je aan de linkerkant een andere brug tegenkomt.

Hoge der A en Brugstraat Groningen

Steek die over en ga direct weer rechts. We gaan door naar de volgende stop. Let’s go!

5. NOORDERPLANTSOEN

Iedereen die mij goed kent weet dat deze stop bij mij niet te missen is. Ik ben een echte natuurliefhebber en ik kom daarom graag op de meest groene plek van Groningen: het Noorderplantsoen. Zoals vrijwel iedereen het Vondelpark in Amsterdam wel kent, zo is het Noorderplantsoen voor de Groningers. Het park zit er vaak vol met studenten en stadjers (zoals we de inwoners van Groningen ook wel noemen) die heerlijk even ontspannen, een rondje gaan hardlopen of gezellig met vrienden een wijntje gaan drinken of gaan barbecueën. In dit park kan het allemaal. Een snelle stop is het zeker meer dan waard.

Noorderplantsoen-Groningen

6. OUDE KIJK IN ’T JATSTRAAT

Jazeker, daar hebben we er weer één! Weer één van mijn favoriete straatjes met héél veel leuke koffie en lunch hotspots. Met een klein ommetje kom je vanaf het Noorderplantsoen via de Oude Kijk in ’t Jatstraat weer terug in het stadscentrum. In de Oude Kijk in ’t Jatstraat bevinden zich naast allerlei leuke hotspots zoals P.S. Koffie, Thee en Taart en Feel Good ook vintage winkeltjes en boekenwinkeltjes. Daarnaast kom je via deze straat ineens in een studentenomgeving. Nu is Groningen natuurlijk een studentenstad, maar de ultieme studentenstraat is de Oude Kijk in ’t Jatstraat samen met de Broerstraat. Waarom deze straten zo studentgericht zijn zal ik je uitleggen bij de volgende stop, maar eerst: tijd voor een koffie stop. Kies een leuk plekje uit (Feel Good of P.S. zijn echte aanraders) en kom eventjes bij voordat we doorgaan met de tour.

oude kijk in 't jatstraat groningen

7. RIJKSUNIVERSITEIT | BROERSTRAAT & OUDE KIJK IN ’T JATSTRAAT

Je vraagt je vast nog altijd af waarom we ons nou in dé studentenstraat van het Groningse centrum bevinden. Dit is makkelijk uit te leggen. Hier bevinden zich namelijk het originele oude Academiegebouw en het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Harmoniegebouw bevindt zich in het Oude Kijk in ’t Jatstraat, schuin tegenover Feel Good. Het Harmoniegebouw is een mooi pand om van buitenaf te zien, maar daar staan we niet al te lang bij stil. Waar we wel wat langer stil bij staan is het Academiegebouw in de Broerstraat. Dit gebouw is niet alleen van buitenaf een prachtig monumentaal pand, maar ook van binnen. Je hoeft echt niet het hele pand door te lopen, maar loop in ieder geval even naar binnen en neem de mooie architectuur even goed in je op. 

rijksuniversiteit groningen

8. GROTE MARKT

Vanaf het Academiegebouw is het een heel klein stukje lopen naar de Grote Markt, het zusje van de Vismarkt. Deze twee markten liggen op steenworp afstand van elkaar en beschikken beiden over twee bijzondere gebouwen. Zoals eerdergenoemd is dat de Korenbeurs voor de Vismarkt, maar welk gebouw is dan zo bijzonder voor de Grote Markt? Als sinds 1793 schittert dit monumentale pand op de Grote Markt. Ik heb het over het stadhuis van Groningen. In 1872 en in 1962 is het stadhuis verbouwd. De laatste verbouwing heeft geleid tot haar huidige vorm. Naar mijn mening nog altijd zeer indrukwekkend en mooi.

Daarnaast is dat niet het enige monumentale pand op de Grote Markt. Ook de Martinikerk en Martinitoren bevinden zich op deze plek, maar daar zal ik je bij de volgende stop meer over vertellen.

Grote Markt Groningen

Op de Grote Markt vind je ook meerdere leuke plekjes om lekker te lunchen, met het uitzicht op het stadhuis en de martinikerk. De 3 Gezusters en Café Hooghoudt zich beide aan te raden. Daarnaast grenst de Poelestraat (de stapstraat van Groningen) ook aan de Grote Markt. Mocht je ’s avonds zijn hebben in een borrel, dan weet je waar je moet zijn.

Lees ook: 48 uur in Groningen (met of zonder kinderen)

9. MARTINIKERK EN MARTINIKERKHOF

Voor onze een na laatste stop hoeven we gelukkig niet ver te lopen. Zoals ik bij de vorige halte al vertelde staat er op de Grote Markt nog een monumentaal gebouw: de Martinikerk. De huidige Martinikerk is gebouwd in de 15e eeuw en is daarmee officieel de oudste kerk van Groningen. De kerk heeft een behoorlijke geschiedenis. Zo blijkt de voormalige houten kerk, de eerst op de plek van de huidige Martinikerk heeft gestaan, te zijn gebouwd in het jaar 800. De kerk heeft onder andere gediend als kathedraal. Tegenwoordig wordt het imposante gebouw als veelzijdig en uniek podium gebruikt. Er zijn nog altijd kerkdiensten, maar er worden ook congressen, diners, jubilea, lezingen, concerten en tentoonstellingen gegeven. Naar mijn mening ook zeker een bezoekje waard.

De Martinitoren heeft ook een bijzonder verhaal. In al honderden jaren heeft de toren al drie verschillende vormen gehad. De eerste toren was 30 meter hoog en werd in 1408 door blikseminslag vernietigd. De tweede toren was 45 meter hoog, was in 1452 gebouwd en stortte in 1486 vermoedelijk in door een brand die drie jaar eerder had plaatsgevonden. Daarna werd de derde en daarmee ook de laatste toren in 1627 gebouwd. Deze toren (96,8 meter) is nu nog altijd te zien vanaf de Grote Markt. Je kan de Martinitoren ook beklimmen. Op een hoogte van bijna 100 meter heb je een ontzettend mooi uitzicht over de stad.

Martinikerkhof achter de Martinitoren

Aan de achterkant van de kerk vind je het Martinikerkhof. Schrik niet, want je vindt er geen kerkhof, maar daarentegen zeer schattige huisjes en een klein stukje natuur. Ondanks het feit dat de Grote Markt en daarmee de drukte, zich aan de andere kant van de kerk bevinden is het een heerlijk rustige plek. De zon staat vaak op de achterkant van de kerk, waardoor je heel makkelijk eventjes kunt ontsnappen aan de stadsdrukte.

Lees ook: De mooiste hofjes van Groningen

Martinitoren Groningen

10. PRINSENTUIN

Ten slotte, de allerlaatste stop en misschien wel het mooiste plekje in de stad. Zelfs ik als Groninger heb pas een paar maanden terug deze plek ontdekt. Ik heb het over de Prinsentuin. Deze renaissancetuin ligt achter het Prinsenhof, een Boutique hotel dat zich bevindt in een gebouw dat stampt uit de 11e eeuw. De tuin bestaat voor een deel uit een rozentuin en een kruidentuin. Ook in deze tuin vergeet je even dat je je bevindt in een stad. De tuin is omringt door een muur waardoor je je als ware afzondert van de stadsdrukte. In de zomer is het er vaak wat drukker, maar als je het treft kan het er erg rustig zijn en kan je er in alle rust bijvoorbeeld een boek lezen. Omdat de Prinsentuin voor mij vrijwel nooit op de route ligt kom ik er helaas veel te weinig, maar de plek is zo mooi dat ik hem wel moést noemen in deze 10 must sees.

Prinsentuin Groningen

Dat waren ze, mijn 10 fotogenieke must sees in Groningen op een rijtje. Ik hoop dat je het net zo leuk vond om te lezen als dat ik het vond om te schrijven. Naast het feit dat ik zo nu en dan schrijf over mijn prachtige stad Groningen, ben ik ook dagelijks actief op Instagram.

De mooiste fotospots in Nederland:

10 Mooie fotospots in Groningen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *