Ieder weekendje weg naar Antwerpen probeer ik vanuit een andere wijk te beleven. Dit keer verbleef ik wederom in een appartement van SHWAY, fijne accommodatie voor als je meerdere nachten in 't Stad wilt blijven. SHWAY40 ligt middenin het Quartier Latin om de hoek bij...
Reisfotografie: Effectief gebruik van Lightroom Presets
Iedere fotograaf heeft zijn eigen bewerkingsstijl met belichting, kleuren en effecten waar diegene van houdt. Het bewerken van foto’s kan echter erg tijdrovend zijn. De oplossing? Lightroom Presets. In deze blog zullen we bespreken waarom het gebruik van presets een slimme zet is. Gastblog door Roos Hazeveld.
Wat zijn presets?
Presets zijn eigenlijk filters, een snelle start voor het bewerken van je foto’s. Het zijn vooraf gedefinieerde instellingen die zijn ontworpen om het bewerkingsproces van foto’s te versnellen en te vereenvoudigen. Ze bevatten een reeks aanpassingen aan belichting, kleur, en effecten die een bepaalde look of stijl aan een foto geven. Door deze bewerkingen op te slaan, creëer je je eigen preset en kun je vervolgens met één klik de vibe toepassen die je wil.
Wat is Lightroom?
Adobe Lightroom is een van de meest gebruikte (en mijn favoriete) fotobewerkingsapplicaties. Het wordt veel gebruikt op alle niveaus van fotografie. Lightroom is beschikbaar voor zowel desktop als mobiel, en met een Creative Cloud-account kun je deze synchroniseren, zodat al je bewerkte foto’s tegelijk op je telefoon of computer verschijnen.
Sinds kort ben ik overgestapt op een systeemcamera: Nikon Z6ii met Nikkor 24-120mm lens. De foto’s komen op een SD kaart te staan en zet ik vervolgens heel makkelijk over naar mijn telefoon met een Lightning-naar-SD-kaartlezer, voordat ik ze op mijn harde schijf zet. Hierdoor kan ik makkelijk on-the-go mijn foto’s bewerken in de Lightroom Mobile App en kan ik zelfs tijdens mijn trips high quality foto’s plaatsen.
Waarom Lightroom presets gebruiken?
Met presets kun je:
- Efficiëntie verbeteren: in plaats van elke foto handmatig te bewerken, kun je je workflow versnellen door het gebruik van presets.
- Consistentie bieden: met behulp van presets kun je een consistente uitstraling creëren over je foto’s, wat vooral handig is bij het bewerken van foto’s voor een specifiek project of een bepaalde stijl.
- Creativiteit stimuleren: presets dienen als uitgangspunt voor verdere bewerkingen. Je kunt ze aanpassen en combineren om unieke looks te creëren die passen bij jouw visie en stijl als fotograaf.
Tijdsbesparing
Handmatige fotobewerking kan behoorlijk tijdrovend zijn. Met presets kun je prachtige resultaten behalen met één klik op de knop. Veel bewerksystemen bieden een eenvoudige manier om je eigen presets te maken en toe te passen op je foto’s. Door tijd in het bewerkingsproces te besparen, hou je meer tijd over voor het maken van foto’s!
Zie hieronder een voorbeeld hoe ik een van mijn Vibes Presets makkelijk in één klik op de knop toepas in Adobe Lightroom Mobile:
Consistente Stijl
Een van de grootste voordelen van het gebruik van presets is dat je hierdoor gemakkelijk een consistente stijl in je fotografie of bijvoorbeeld Instagram-feed kan behouden. Als je regelmatig foto’s plaatst, wil je dat je feed er samenhangend uitziet en een verhaal vertelt. Presets stellen je in staat om een specifieke look te definiëren en deze moeiteloos toe te passen op al je foto’s, wat resulteert in een consistente uitstraling.
Creatieve vrijheid
Hoewel presets een snelle en gemakkelijke manier bieden om je foto’s te bewerken, betekent dit niet dat je vastzit aan één stijl. Je kunt verschillende presets maken voor verschillende soorten foto’s of seizoenen. Hierdoor behoud je creatieve vrijheid en kun je experimenteren met verschillende looks zonder de consistentie van je feed op te offeren.
Tips voor preset gebruik
Haal het maximale uit je presets door de volgende tips toe te passen. Blijf experimenteren en leren in je bewerkingsproces!
- Schiet je foto’s in RAW: RAW-foto’s bevatten onbewerkte sensorgegevens zonder kwaliteitsverlies. Dit biedt meer controle over de bewerking van belichting, witbalans en andere aspecten. Zo kun je het maximale uit je afbeeldingen halen, vooral in uitdagende lichtomstandigheden.
- Leer van de instellingen van presets: Neem de tijd om de instellingen van de presets te bestuderen. Door te begrijpen welke aanpassingen worden gedaan, kun je je kennis van Lightroom (of jouw gebruikte bewerkingsprogramma) verbeteren en beter begrijpen hoe je handmatig kunt bewerken.
Hieronder de meest gebruikte instellingen:
- Belichting regelt de helderheid van de foto, waardoor donkere gebieden kunnen worden opgelicht of overbelichte delen verminderd. Hieronder een voorbeeld hoe het verhogen van schaduwen al een enorm verschil kan maken:
- Contrast beïnvloedt het verschil tussen lichte en donkere delen van de afbeelding, wat diepte en levendigheid toevoegt.
- De kleurtintcurve is een grafische weergave van het toonbereik van je afbeelding, waarmee je de helderheid en het contrast kunt aanpassen door verschillende punten langs de curve te manipuleren. Het biedt nauwkeurige controle over hooglichten, schaduwen en middentonen. Hieronder een voorbeeld zonder kleurtintcurve aanpassingen, met tooncurve aanpassingen en met tooncurve + kleurcurve aanpassingen om deze vervolgens een vintage look te geven.
- Kleurverzadiging controleert de intensiteit van kleuren, met hogere waarden voor levendigere kleuren en lagere waarden voor een discretere kleurweergave.
- Witbalans corrigeert de kleurtoon van de afbeelding om natuurlijke kleuren nauwkeurig weer te geven. Het menselijk oog past zich automatisch aan aan verschillende soorten licht, wat een camera niet (op dezelfde manier) doet. Door het aanpassen van de witbalans kun je de kleuren in de foto nauwkeuriger afstemmen op de werkelijke kleuren die je met het blote oog zou zien. Dit kan door het aanpassen van de volgende variabelen met daaronder een voorbeeld zonder vs. met witbalans bijwerking:
- Temperatuur regelt de kleurtemperatuur van het licht. Lagere temperaturen zorgen voor een koeler, blauwer effect, terwijl hogere temperaturen warmere, roderachtige tinten produceren.
- Tint beïnvloedt de groen-magenta balans van de afbeelding. Een positieve waarde verhoogt de magenta, terwijl een negatieve waarde meer groen toevoegt.
- Kleurverlopen biedt de mogelijkheid om kleuraanpassingen toe te passen op de schaduwen, middentonen of hooglichten van een foto. Hieronder kun je het verschil zien zonder en met kleurverloop:
- HSL (Hue, Saturation, Luminosity) staat voor Kleurtoon, Verzadiging en Helderheid en biedt de mogelijkheid om individuele hoofd- en secundaire kleuren aan te passen wat betreft tint, kleurverzadiging en helderheid. Handig als je bijvoorbeeld alleen de lucht (blauw) wilt aanpassen.
- Scherpte verbetert de definitie van details in de foto.
- Ruisreductie vermindert ongewenste korreligheid, vooral bij foto’s genomen bij weinig licht.
- Nevel verwijderen vermindert de waas of nevel die soms kan optreden in foto’s, vooral bij landschapsfoto’s. Het verhoogt het contrast en verbetert de definitie van details, waardoor de afbeelding helderder en scherper wordt.
- Vignettering creëert een donkere, zachte rand rond de randen van de foto, waardoor de aandacht naar het centrum van de afbeelding wordt geleid. Dit kan een artistiek effect toevoegen en de compositie versterken.
Persoonlijk gebruik ik veel warme tinten in mijn presets. Dit omdat ik de daadwerkelijke scenes zo waarneem en ik het zelfde gevoel hiermee probeer terug te brengen.
Hieronder een aantal van mijn go-to aanpassingen:
- Schaduwen en zwarte tinten verhogen om de details in het donker meer zichtbaar te maken.
- Hooglichten en witte tinten verlagen om eventuele overbelichting weg te werken en heldere delen meer zichtbaar te maken.
- Temperatuur verhogen om de foto warmer te maken.
- Helderheid verlagen om de foto een “dromerige” uitstraling te geven.
- De nevel verwijderen om eventuele overbelichting te maskeren en de foto meer detail te geven.
- Scherpte iets verhogen voor betere kwaliteit.
Verbeter de kwaliteit van je foto’s
Presets maken betekent niet dat de gehele kleurpallet aangepast moet worden en het eindresultaat ver weg staat van de originele foto. Je kunt ook juist de belichting corrigeren, details accentueren of ruis verminderen om zo de kwaliteit van de foto te verbeteren. Deze aanpassingen kunnen op het eerste oog best klein lijken, maar dit maakt een groot verschil in het eindresultaat!
Presets als startpunt
Hoewel presets een goed startpunt vormen, is het aanpassen ervan essentieel om ze perfect te maken per unieke foto. Het maken van kleine aanpassingen is bijna altijd noodzakelijk. Speel met belichting, contrast, temperatuur en andere parameters om het gewenste effect te bereiken. Nadat je een preset hebt toegepast, ga je verder met handmatige aanpassingen om de details te verfijnen. Kleine tweaks kunnen een groot verschil maken!
Pas op voor overbewerking
Wanneer je eenmaal bezig bent met bewerken en het maken van presets, kun je soms doorslaan. Vergelijk je edit tussendoor om het verschil tussen voor en na in te blijven zien. Wees subtiel en houd de natuurlijke uitstraling van je foto’s in gedachten.
Retoucheer daarnaast zorgvuldig. Als je retoucheert, zoals het verwijderen van rommel op straat of het gladstrijken van huid, doe dit dan zorgvuldig en vermijd overmatig gebruik om een onrealistisch effect te voorkomen.
Pas lokale bewerkingen toe
Editen hoeft niet alleen op globaal aspect te zijn. Maak gebruik van lagen en maskers om bewerkingen op specifieke delen van de foto toe te passen, waardoor je meer controle hebt over het eindresultaat.
Lokaal bewerken kan in Lightroom met behulp van de volgende tools:
- Automatisch maskeren: maak nauwkeurigere selecties door automatisch subjecten of lucht te detecteren en daar aanpassingen te maken.
- Borstel: selecteer handmatig delen van de foto maak en specifieke aanpassingen.
- Gradueel filter: maak aanpassingen die geleidelijk over een geselecteerd gebied vervagen.
- Radiaalfilter: maak aanpassingen binnen een cirkelvormig of ellipsvormig gebied. Dit kan handig zijn voor het toevoegen van een vignette-effect rond een onderwerp of het benadrukken van een bepaald deel van de foto.
- Kleur: maak aanpassingen op basis van een gekozen kleur uit de foto.
- Verlichting: maak aanpassingen op basis van een gekozen helderheid uit de foto.
Zie hieronder een voorbeeld waarbij ik de lucht op basis van automatische maskering heb verhelderd en het water op basis van de borstel blauwer heb gekleurd. Ja dit is een instagram vs. reality voorbeeld maar dit was een van de weinige dagen wanneer het water hier niét blauw was 🙂
Experimenteer met verschillende presets
Wees niet bang om te experimenteren met verschillende presets op dezelfde foto. Soms kan een subtiele verandering de “vibe” van een foto veranderen.
Conclusie
In het kort, het gebruik van presets kan een game-changer zijn voor je bewerkingproces. Ze helpen je om een consistente stijl te behouden, besparen tijd, bieden creatieve vrijheid en verbeteren de algehele kwaliteit van je foto’s. Dus, waar wacht je nog op? Begin met het verkennen van de wereld van presets!
Over Roos Hazeveld
Dit gastblog is geschreven door Roos Hazeveld. Een van haar grootste passies is fotografie en ze heeft in de loop der jaren veel presets gemaakt voor geweldige foto’s en een samenhangende Instagram-feed. Volg haar op Instagram voor nog meer mooie beelden en reisverhalen.
LEES nog meer over reisfotografie:
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties