Lens review; de FUJIFILM XF100-400mm SUPERZOOM

door | feb 26, 2021 | Komt van pas

Gastblogger Brechje (@plndm) reviewde voor Fujifilm de XF100-400mm superzoom lens. Lees haar uitgebreide ervaringen en review hier.

Review: Fujifilm XF100-400mm superzoom

Fujifilm XF100-400mm superzoom

Groenling, eidereend, baltsende korhoenders, een velduil. Als kind was ik een blauwe maandag zelfbenoemd hobby-ornitholoog, dus ik heb ze allemaal gezien. Ik was de trotse eigenaar van diverse braakballen en tot mijn collectie behoorde zelfs de schedel van een eend, met daarin nog de ingedroogde hersentjes van het arme beest. Als ik de schedel bij de snavel vasthield en er mee schudde, dan veranderde hij in een rammelaar. Cool!

?c=12190&m=1780448&a=383285&r=brechje&t=html

VOGELEN met de superzoom lens

Met het ouder worden kwam een beetje de klad in mijn actieve vogelaarsbestaan. Maar de liefde voor vogels kijken is altijd gebleven. En toen kwam daar (héél veel later) Instagram. Ineens kon ik me vergapen aan een keur van prachtig vastgelegde bijzondere én minder bijzondere vogeltjes. Gefotografeerd door mensen die vast en zeker over de meest ingenieuze toeters van telelenzen beschikten. En het begon te kriebelen. Zou het niet geweldig zijn om mijn oude hobby-ornithologenbestaan nieuw leven in te blazen en zelf een echte telelens te bezitten? Zodat ook ik bonte spechten, pimpel- en koolmeesjes en roodborstjes vast zou kunnen leggen? De prijzen en vaak ook het formaat en gewicht van deze objectieven hebben me altijd tegengehouden om er ‘zomaar’ eentje aan te schaffen. Ik heb geïnvesteerd in een aantal andere prachtige objectieven, maar daarmee kan ik helaas geen vogels in het wild fotograferen.

Merel 400mm scaled e1614367611551

Telelens XF 100-400mm testen

Mijn vreugde was dan ook groot toen ik afgelopen najaar van Fuji de kans kreeg hun gerenommeerde XF 100-400mm in bruikleen te krijgen. Ik zag het al helemaal voor me: mijn Instagram-feed zou zich vullen met de eerdergenoemde spechten, meesjes en roodborstjes en vol goede en blije moed toog ik met mijn Fujifilm X-T3 body met daarop de telelens geschroefd, naar buiten.

OP PAD MET DE XF 100-400mm

Ik ben op zoek naar vogeltjes en heb geluk. Een zonnebadend roodborstje zit lang genoeg op een paaltje om een mooie serie te schieten. Ik verbaas me over de snelheid van de autofocus (hij is snel!!). De foto’s zijn zonder uitzondering allemaal knisperscherp. Op één foto is zelf een minuscuul druppeltje te zien dat aan een veertje hangt. Check. Ook de kwaliteit van de bokeh is geweldig. Lekker romig, precies waar ik van hou.

Fujifilm de XF100-400mm superzoom lens.Fujifilm de XF100-400mm superzoom lens.Fujifilm de XF100-400mm superzoom lens.

Daarna test ik deze telelens aan de waterkant. Ergens in de verte zie ik een paar zwanen ronddobberen. In de 400mm stand van de lens kan ik die perfect dichterbij halen. Het bereik van deze zoomlens is enorm.

De XF 100-400mm heeft ingebouwde beeldstabilisatie (IOS). Dit betekent dat het mogelijk is om te werken met sluitertijden die wel vijf stops langer zijn dan gebruikelijk. Bij de uiterste zoom-stand van 400mm worden trillingen opgevangen en gecorrigeerd. En dat zie je terug in het eindresultaat. De foto’s van de zwanen en het roodborstje, genomen met 400mm, zijn allemaal even scherp.

Zwaan in de verte 100mm edit 2 scaled e1614367479672Zwaan 400mm edit 2 scaled e1614367494726Zwaan dichterbij met 400mm edit 2 scaled e1614367507201

Ik wil meer, meer, meer!

Maar helaas lukt het me na een kwartier fotograferen niet meer de body plus lens omhoog te tillen om verder te gaan. Een sluimerende tenniselleboog gooit roet in het eten. Ik wilde een ingenieuze toeter van een lens en die heb ik nu eindelijk bij me, maar het toetergedeelte speelt me parten.

De  XF100-400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR  weegt 1,38 kg. Daarmee is hij zeker niet de zwaarste telelens van Fuji (die is maar liefst bijna een kilo zwaarder), maar valt hij ook zeker niet onder de lichtgewichtjes. Tel daar het gewicht van de body bij op en je zit op bijna twee kilo. Voor mij blijkt dat jammer genoeg toch te zwaar.

Zware lens

De XF100-400mm is qua formaat ook geen lens die je makkelijk in een (al redelijk volle) cameratas stopt als je even snel een andere lens op je camera wilt schroeven. In mijn tas zit momenteel een ‘range’ aan hele mooie lenzen met verschillende focale lengtes, variërend van 10mm tot 90mm. De XF100-400mm zou een hele fraaie aanvulling zijn, maar met zijn lengte van 21cm zou ik er eigenlijk een aparte tas voor moeten meenemen. En dat gaat me toch net een beetje te ver.

Mijn droom in duigen. Geen vogelfotografie voor mij dus. Blijkbaar ben ik niet uit het juiste hout gesneden. Voortaan houd ik me dus maar gewoon bij foto’s van vogeltjes kijken op Instagram in plaats van ze zelf te maken. Voor wie is deze lens dan wel geschikt? Dat is simpel. Voor iedereen die een perfecte, scherpe, en veelzijdige superzoom zoekt en geen probleem heeft met het gewicht en de grootte van deze lens. En niet vies is van een gratis work-out voor de bovenarmen.

DE TECHNISCHE SPECS VAN DE XF100-400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR

 • Geschikt voor APS-C
 • Full frame equivalent: 150-600mm. Met de XF1.4 teleconverter erbij groeit je bereik zelfs tot 840mm
 • Lichtsterkte: F4.5-5.6
 • Minimale afstand om scherp te stellen: 175cm
 • Gewicht: 1,38 kg
 • Lengte 21 cm, uitgeschoven 27cm
 • Stof- en spatwaterdicht
 • Ingebouwde beeldstabilisatie met tot 5 stops winst
 • Geschikt voor reportagefotografie, sportfotografie, macrofotografie (vergrotingsfactor 0.19x) en wildfotografie
 • Prijs: ongeveer 1.800 EUR

?c=12190&m=1780448&a=383285&r=brechje&t=html

Nog meer lezen over fotografie:

Lens review; de FUJIFILM XF100-400mm SUPERZOOM

2 Reacties

 1. Annemieke Schaap

  Deze dame kan schrijven! De review leest als een trein. Hopelijk volgt meer!

  Antwoord
  • Eliane

   Wellicht kan jij wat invloed uitvoeren 😉

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *