Het is bal in Antwerpen, gemaskerd bal dat is, want er wordt 75 jaar James Ensor gevierd in Antwerpen. Maar liefst 4 exposities tegelijkertijd vieren het werk van James Ensor. En dat is een hele goede aanleiding voor een tripje naar Antwerpen. Lees maar mee! 4 x James...
Ambacht, cultuur en natuur in het Groene Hart
Het Groene Hart is niet alleen een prachtig natuurgebied, maar voor mij ook een plek vol herinneringen. Als tiener fietste ik hier vaak door de uitgestrekte weilanden tussen Woerden, Montfoort en Oudewater. Deze keer besloot ik om het gebied opnieuw te verkennen, dit keer met de auto, om te ontdekken wat deze regio tegenwoordig te bieden heeft. In twee dagen ontdekte en herontdekte ik mooie plekken die ik jullie graag tip!
Wat is het Groene Hart?
Ondanks dat ik wist dat het Groene Hart het gebied tussen de vier grote steden – Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam – is, bleef het tot voor kort toch een vage term voor mij. Voor de duidelijkheid heb ik even een kaartje toegevoegd om het gebied nog wat beter te verduidelijken.
Waarom heet het Groene Hart?
Het Groene Hart is van groot belang voor landbouw, recreatie en natuurbehoud in Nederland. Daarnaast is het ook een omgeving waar mensen volop kunnen genieten van fietstochten en wandelingen. De regio waar traditionele boerderijen en ambachten, zoals kaasproductie, nog altijd floreren. De Nederlandse overheid heeft het gebied aangewezen als een beschermde regio om verdere verstedelijking tegen te gaan en het landelijke karakter te behouden. En dat is maar goed ook!
Ik trok twee dagen door het Groene Hart om een deel van deze regio wat beter te verkennen, en maakte een roadtrip door dit bijzondere gebied. Leuk weetje: ik woonde een groot deel van mijn jeugd, tijdens mijn middelbare schooltijd, in het Groene Hart, in Woerden.
Roadtrip Groene Hart
Wat kun je verwachten tijdens een roadtrip door het Groene Hart? Denk aan historische vestingsteden zoals Schoonhoven en Nieuwpoort, ambachtelijke kaasboerderijen, prachtige natuur en unieke musea zoals het Nederlands Zilvermuseum. Hieronder vind je mijn favoriete stops!
LEES OOK: Roadtrip utrecht: dwars door provincie Utrecht
Vestingstad Nieuwpoort
Mijn roadtrip begint in Nieuwpoort. Ik parkeer mijn auto op parking “bij de Kerk”. Dan staat je auto al direct aan de wallen. Nieuwpoort is een prachtige vestingstadje, en vanuit de lucht zie je meteen wat deze plek zo bijzonder maakt: de stervormige vestingwerken. Dit historische patroon is een overblijfsel uit de tijd waarin de stad zich verdedigde tegen vijandige aanvallen, en het geeft Nieuwpoort een opvallend karakter.
Waterlinie Ommetje
In Nieuwpoort maakte ik het Waterlinie Ommetje, een wandeling van ongeveer 45 minuten langs de wallen met een mooi uitzicht op het stadje en de omgeving. Onderweg kom je verschillende kanonnen tegen, die herinneren aan het roemrijke verdedigingsverleden van Nieuwpoort.
Na de wandeling is het heerlijk om neer te strijken op het terras van Eetcafé De Dam. Hier geniet je van een kop koffie met een vers stuk appeltaart – met zicht op het fotogenieke stadhuis van Nieuwpoort.
Note: Nieuwpoort heeft verder geen winkels of horeca.
Schoonhoven Zilverstad
Wanneer je Schoonhoven binnenwandelt, wordt het meteen duidelijk waarom deze stad bekendstaat als de Zilverstad. De vele juweliers in de straten verraden de rijke geschiedenis van zilversmederij. Kijk je naar binnen bij een van de werkplaatsen, dan zie je zelfs hoe vakmensen ter plekke zilver smeden, een eeuwenoude ambacht die in Schoonhoven nog springlevend is. Een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum is daarom een absolute must. Hier duik je diep in de geschiedenis en het vakmanschap van zilver, dat de stad zo beroemd heeft gemaakt.
Nederlands Zilvermuseum
Met jaarlijks zo’n 28.000 bezoekers is het Nederlands Zilvermuseum een geliefde trekpleister. Het werd in 1939 opgericht en komt voort uit de vroegere “waarborgkantoren”, die in elke stad te vinden waren om zilverwerken te keuren. Nu zijn er nog maar twee van deze kantoren over, in Gouda en Joure.
Op de tweede etage van het museum is REFLEKSI te zien tot en met 28 september 2025. Zodra je de zaal binnenstapt, wordt je omringd door de geur van nootmuskaat, een kruid dat een belangrijke rol speelde in de handel van de VOC. In deze tentoonstelling onthullen zilveren objecten de verhalen over de historische band tussen Indonesië en Nederland, van de vroege handelsbetrekkingen tot aan de beginjaren van de Indonesische republiek.
Het hoogtepunt van mijn bezoek is de smederij in het museum. Hier is altijd wel een zilversmid aan het werk, en vandaag ontmoet ik Esmee. Ze is pas een jaar afgestudeerd aan de zilversmid-opleiding, maar krijgt hier de kans om zich verder te ontwikkelen en aan haar eigen collectie te werken. Het is inspirerend om te zien hoe jonge vakmensen als Esmee dit eeuwenoude ambacht levend houden.
In Schoonhoven vind je trouwens nog meer jonge zilversmeden die aan hun collecties werken. In het oudste pand van de stad kom je bijvoorbeeld bij een sieradengalerie, waar de deur uitnodigend openstaat. De Veerpoort, een 17e-eeuwse poort die ooit de toegang tot de stad vormde, herbergt nu een atelier.
Benieuwd wat je nog meer kunt doen tijdens een dagje Schoonhoven? Ontdek Zilverstad Schoonhoven met mijn tips en hotspots in dit blog.
Nederlands Zilvermuseum – Kazerneplein 4, 2871 CZ Schoonhoven
Kaasboerderij Speksnijder
Na Schoonhoven rij ik door richting de kaasboerderij in Lekkerkerk. Want ben je wel in het Groene Hart geweest als je geen kaas hebt gegeten? Ik word ontvangen door Jan, die me meeneemt over zijn boerderij, die al meer dan 100 jaar in de familie is. De ruim 100 koeien worden op dat moment net gemolken. Het is altijd interessant om een kijkje te krijgen in het reilen en zeilen van zo’n groot bedrijf. De koeien zien er tevreden uit en hebben alle ruimte om te gaan en staan waar ze willen.
In de landwinkel, die er pas sinds drie jaar is, wordt de verse melk ondertussen in de tapmachine gegoten, en mensen staan al in de rij om hun flessen te vullen. Bij aankomst moest ik even wachten tot Jan klaar was met melken. Terwijl ik op het terras voor de deur zat, was het een komen en gaan van mensen (ik was hier op een donderdagmiddag). In het zonnetje werd er softijs gegeten naast me. Ik kon het niet laten en bestelde er ook een. Ik vermoed dat dit misschien wel het lekkerste softijsje is dat ik ooit heb gegeten.
Terug naar de rondleiding met Jan. In een ruimte naast de winkel hebben ze voor de lol een soort mini-kaasmuseum gemaakt. Omdat dit boerenbedrijf al 100 jaar in de familie is, hebben ze door de jaren heen een aantal mooie historische objecten verzameld.
Boven de stal heeft Jan een ontvangstruimte ingericht, waar ik kaas mag proeven. Deze ruimte wordt ook verhuurd voor evenementen – een slimme manier van boeren. Alle producten die op de boerderij gemaakt worden, komen in de winkel terecht, en de extra activiteiten zorgen ervoor dat Jan met zijn 100 koeien goed rond kan komen.
De graskaas van de boerderij won in 2022 een prijs en de huidige brandnetelkaas kreeg maar liefst 98 punten. Ik besluit wat kaas mee naar huis te nemen. Mocht je in de buurt zijn, dan is een bezoek aan de landwinkel echt een aanrader. Naast kaas verkopen ze ook producten van andere boeren uit de omgeving. De selectie is enorm, en ik liep likkebaardend de winkel uit.
Kaasboerderij Speksnijder: Tiendweg West 28b, 2941 ER Lekkerkerk
Landwinkel Speksnijder
Landwinkel Speksnijder
Het Gemaal in Haastrecht
De volgende stop is het Gemaal De Hooge Boezem, een stoomgemaal dat een belangrijke rol speelde in de waterhuishouding van het Groene Hart in Nederland. Het werd in 1872 gebouwd om overtollig water vanuit de polders af te voeren naar de Hollandse IJssel. Dit was noodzakelijk om het lage polderland droog te houden en overstromingen te voorkomen.
Het gemaal is in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven, maar werkt niet meer. Wel kun je het nog steeds bezoeken, en vooral schoolklassen vinden er hun weg voor een lesje “droge voeten” in Nederland.
Het gemaal maakt op een toegankelijke manier inzichtelijk wat onze relatie met water is. “The good and the bad”, zal ik maar zeggen. Hoe we in het verleden met water te maken hebben gehad, zoals bij de watersnoodramp en Leidens ontzet, maar ook hoe de toekomst voor ons als Nederlanders eruit zal zien.
In korte, informatieve video’s leer je ook nog alles over de waterhuishouding in het Groene Hart. De verkaveling, de lintbebouwing – alles waar je doorheen rijdt, wordt dan duidelijk. Dit zou ook een goed startpunt kunnen zijn voor je roadtrip.
Gemaal De Hooge Boezem – Hoogstraat 31, 2851 BB Haastrecht. 1 April tot 1 november geopend van dinsdag- t/m zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.
Kaas, stroopwafels en bier in Gouda
Gouda mag natuurlijk niet ontbreken in een roadtrip door het Groene Hart. Speciaal voor Gouda heb ik een apart blog gemaakt over kaas, stroopwafels en bier, dat je hier kunt lezen. (coming soon)
Overnachten in het Groene Hart
- B&B Het Beiersche in Stolwijk: Ik overnacht hier tijdens mijn roadtrip door het Groene Hart. Na het avondeten rij ik aan, maar tegen die tijd is het al aardig donker, waardoor ik langs het water de huisnummers niet zo goed kan onderscheiden. Gelukkig is Renate zo vriendelijk om even aan de weg te staan. Het contact verloopt vanaf het begin al fijn. Enkele dagen voor mijn verblijf krijg ik de vraag wat ik wil ontbijten, zodat er geen afval is. Een mooie duurzame insteek. De B&B bevindt zich in het voorste deel van de boerderij waar ze zelf ook wonen. Je hebt een eigen ingang. Los van de slaapkamer is er ook een woonkamer en een gang. Allemaal erg ruim en praktisch. Zo kan ik ook in de ochtend nog even rustig werken, terwijl ik wacht op het ontbijt. Een overnachting bij B&B ’t Beiersche is 125 euro inclusief ontbijt.
- WSHS Gouda: Een hotel gevestigd in een voormalig weeshuis
- Van Rossum Stadshotel Woerden: dit voelt echt als een voormalige herberg midden in de stad. Ik heb er lang geleden eens overnacht en vond het er toen erg aangenaam. De kamers zijn ruim en het hotel ligt midden in de stad.
Nog meer adresjes in het Groene Hart:
- Dineren bij Restaurant Aan de Dijck in Bergambacht is een echte aanrader. Kom je van de pont? Sla dan direct rechtsaf en parkeer je auto voor de deur. Hier dineer je met prachtig uitzicht op de Lek. Lisanne & Max verwelkomen je hartelijk in de Krimpenerwaard. Op het menu staan veel klassiekers die je misschien herkent uit een eetcafé, maar dan met een verfijnde twist. Hoewel ik meestal vegetarisch eet, was ik nieuwsgierig naar het lokale gerecht van de Waardse koe. En het was ongelooflijk mals en heerlijk! Een aanrader om hier eens aan te schuiven. Bonus: er staan veel mocktails op de kaart, ideaal als je nog moet rijden.
Conclusie Groene Hart
Wederom een Nederlandse regio die mij heeft weten te verrassen. Een fijne, afwisselende combinatie van groen en levendigheid. Als je op zoek bent naar reuring, kun je die hier makkelijk vinden in de vorm van steden zoals Schoonhoven en Gouda. Kom je naar de regio voor rust en natuur, dan is dat er ook volop. Het is een gebied waar ambacht hoog in het vaandel staat, en ik ben er stiekem best wel trots op dat er nog zoveel traditionele ambachten te vinden zijn.
Tip: Het Groene Hart is het beste te ontdekken met de auto, zodat je eenvoudig van de ene hotspot naar de andere kunt rijden. Als je van fietsen houdt, zijn er ook prachtige fietsroutes die je langs de rivieren en door de historische dorpjes leiden. Zorg er wel voor dat je een goede planning maakt, want veel winkels en restaurants zijn doordeweeks beperkt geopend
- Ontdek Schoonhoven met onze tips en hotspots (coming soon)
- Ontdek Gouda met onze tips en hotspots (coming soon)
- Roadtrip Utrecht
Mijn roadtrip maakte deel uit van een persreis door het Groene Hart. Alle meningen zijn uiteraard van mijzelf. Dit blog bevat affiliate links die ons helpen om meer leuke content te blijven maken.
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties