Tips voor West-Zeeuws-Vlaanderen: op verkenning in Retranchement, Sluis en Het Zwin 

door | mei 12, 2022 | Zeeland

Retranchement? Ligt dat in Nederland? Ik had er nog nooit van gehoord. Hoewel Retranchement erg Frans klinkt, ligt het toch echt in Nederland. Om precies te zijn: het is het meest zuidwestelijke kustdorp van Nederland. In dit blog lees je de leukste tips voor een trip richting het mooie West-Zeeuws-Vlaanderen.

Retranchement in Zeeuws Vlaanderen

Ok, let op: Retranchement is dus een plaats in de gemeente Sluis, wat weer onderdeel is van Zeeuws-Vlaanderen, welke is gelegen in de provincie Zeeland. Volg je me nog? Tot zover de topografische informatie. Dan rest mij alleen nog uit te leggen hoe Retranchement aan zijn naam is gekomen. Van oorsprong is ‘retranchement’ een Franse (militaire) term uit de vestingbouwkunde. Het betekent ‘verschansing’ in de vorm van een aarden wal zonder vorm. Als je Retranchement vanuit de lucht ziet, begrijp je meteen wat hiermee wordt bedoeld. 

Retranchement in Zeeuws Vlaanderen
 • Bijzonder overnachten in een retrobusje; Tijdens dit avontuur bezocht ik niet alleen plekken waar ik nog nooit was geweest, nee, ik sliep ook op een plek waar ik nog nooit had geslapen: in een oldskool VW-campertje! Dit kekke retrobusje stond al voor me klaar op Camping De Wachtsluis. Een gemoedelijk en kleinschalige camping; midden in de natuur en vlakbij het strand. Tijdens het settelen werd ik al direct getrakteerd op een ooievaar die aan de wandel was op het campingterrein. Hoe leuk.
Camping Wachtsluis in Zeeuws Vlaanderen

Een bezoek aan vestingstad Sluis 

 • Museum Het Belfort en het beklimmen naar de top van de toren; Het belfort van Sluis is het enige belfort dat in Nederland te vinden is. Het gemeentebestuur vergadert er nog altijd elke maand. Wie mij op Instagram volgt, weet dat ik van uitzichtpunten houd. Het beklimmen van het Belfort in Sluis kon ik dan ook niet overslaan. Vanaf de top van de toren kijk je uit over de winkelstraten, de molen en de omgeving van Sluis. Verwacht geen uitzichten zoals die vanaf de Domtoren of Eiffeltoren, want deze toren is lang niet zo hoog. Toch is het de moeite waard om een rondje te maken door het interactieve museum. Nu weet ik tenminste dat de beroemdste Sluizenaar niemand minder is dan…*tromgeroffel*… de enige echte Johan Hendrik van Dale. Je weet wel, die van de Dikke Van Dale. Op de derde verdieping kom je alles te weten over deze schoolmeester. Museum Het Belfort en het beklimmen naar de top van de toren in Sluis Museum Het Belfort en het beklimmen naar de top van de toren in Sluis
 • Lunchen in Sluis; Tijdens deze mijn verblijf in West-Zeeuws-Vlaanderen heb ik bij twee verschillende restaurants in Sluis geluncht. De Eetboetiek is daar één van. Bij lekker weer zit je daar op het terras met zicht op het Belfort. Daar heb ik genoten van verse asperges met een verfrissende ijskoffie met Baileys. Bij slecht weer is het geen straf om binnen te zitten, want wat een fijne sfeer hangt er daar. De Eetboetiek is erg fotogeniek. Wat De Eetboetiek uniek maakt, is het concept van het serveren van eten in combinatie met de mogelijkheid tot het shoppen van diverse lifestyleproducten. De andere lunch heb ik genuttigd bij Grand Café Ter Kade, gelegen aan de kop van Kaai (zo heet de straat). Eén van de specialiteiten van dit grand café zijn de mosselen.  Als toetje mag een wafel met aardbeien, ijs en slagroom niet ontbreken. Genieten op zijn Zeeuws! Lunchen in Sluis bij Grand Café Ter Kade
 • Shop till you drop; Naast gezellig lunchen kun je in Sluis ook nog eens leuk shoppen. De winkelkern is lekker overzichtelijk. Er zitten genoeg lokale en unieke winkels die je in de rest van het land niet zult vinden. Ik vond het dan ook verrassend leuk. En hoewel ik geen shopaholic ben weet ik tijdens elk reisje wel iets leuks te scoren. Is het geen souvenirtje, dan is het wel een kledingstuk. Zo heb ik uit ieder stadje een schatje en word ik thuis ook nog dagelijks herinnerd aan al m’n uitstapjes!
Een bezoek aan vestingstad Sluis 
Een bezoek aan vestingstad Sluis 

Praktische info voor je bezoek aan Sluis

 • Toegangsprijzen museum + toren Het Belfort: 6 t/m 12 jaar € 3,50 – 13 jaar en ouder € 5,50, gratis met een museumjaarkaart. Voor actuele informatie check deze link. 
 • Parkeren: kom je met de auto naar Sluis dan kun je parkeren op één van de grote parkeerterreinen Maria- en Havenpolder (Walplein) of Sint-Anna (Sint-Annastraat). Voor € 4 per dag kun je hier je auto kwijt en met één minuut lopen sta je in het centrum. Hoewel deze parkeerterreinen bij elkaar 680 parkeerplaatsen tellen, kan het er in het hoogseizoen kennelijk behoorlijk druk worden. In dat geval kun je ook nog parkeren op parkeerterrein Toversluis (625 plaatsen).

Een flitsbezoek aan Sint-Anna ter Muiden

Sint-Anna ter Muiden is één van de kleinste (beschermde) stadjes van Nederland. Het ligt op het meest westelijke punt van het Europese deel van Nederland. Hemelsbreed is het zo’n 500 meter breed. Binnen een poep en een zucht ben je er dus alweer uit, maar het 18e-eeuwse stadhuis, de Hervormde kerk en het Marktplein (met pomp) staan wel op de monumentenlijst. Je vindt Sint-Anna ter Muiden op vijf minuten rijden (zowel met de fiets als met de auto) van Sluis.

Dineren bij restaurant d’Ouwe Schure

Na mijn flitsbezoek ben ik aan de overkant nog even wezen dineren bij restaurant d’Ouwe Schure. Tijdens het wachten op je eten kun je hier genieten van de alpaca’s en geiten die ze in de wei hebben staan. Daarnaast zijn er voor de kleintjes genoeg speeltoestellen op het terras. De ingrediënten op je bord komen overigens ook zoveel mogelijk uit eigen tuin en van de eigen dieren. Wat heb ik genoten van mijn ossenhaas en crème brulee én van het vriendelijke personeel!

Een flitsbezoek aan Sint Anna ter Muiden
Een flitsbezoek aan Sint Anna ter Muiden

Kustroute: fietsen van Cadzand-Bad naar Natuurgebied Het Zwin 

 • Lunchen bij strandpaviljoen Caricole; Na twee dagen van dorp naar weiland (en weer terug) te hebben gefietst, was het nu tijd voor een fietstocht langs de Zeeuwse kust. Voordat er weer een portie calorieën werd verbrand moesten er natuurlijk eerst wat calorietjes naar binnen worden gewerkt. Dat deed ik bij strandpaviljoen Caricole. Eten, uit de wind in de zon op het terras, dit was genieten. Lunchen bij strandpaviljoen Caricole
 • Haaientanden zoeken in Cadzand; Wie heeft er vroeger geen haaientanden gezocht? Ik heb er leuke herinneringen aan. Samen met mijn ouders en broer zochten we ze geregeld bij Neeltje Jans. Tegenwoordig vind je ze daar niet meer, heb ik me laten vertellen. Goed nieuws: in Cadzand en Nieuwvliet zijn ze nog wél te vinden. Niet alleen is deze toeristische bezigheid leuk voor kleine kinderen, ook grote (volwassen) kinderen vinden dit nog leuk. Neem je emmer, schep en zeef mee en je wordt weer helemaal zen. Haaientanden zoeken in Cadzand Haaientanden zoeken in Cadzand
 • Natuurgebied Het Zwin; Zwin Natuur Park ligt precies op de grens met België. Het ene deel van het park is dus Nederlands en het andere deel Belgisch. Het bezoekerscentrum van het Zwin Natuur Park ligt net over de Belgische grens in Knokke-Heist, dus vergeet je paspoort niet.

200 Vogelsoorten in Het Zwin

Er worden jaarlijks zo’n 200 vogelsoorten waargenomen in Het Zwin. Een kleine greep uit het vogelassortiment; buizerds, tjiftjaffen, kleine karekieten, boomkruipers en dodaars. Maar wees gerust, je hoeft geen vogelaar te zijn om jezelf hier te vermaken hoor. Ook kinderen kunnen hier hun ogen uitkijken. Het park biedt volop interactieve activiteiten. Het letterlijke hoogtepunt was de Ooievaarstoren. Van achter glas heb je hier perfect zicht op twee ooievaarsnesten. Ik had het geluk dat ze tijdens mijn bezoek allebei bezet waren. Ik spotte zelfs babyooievaartjes die gevoerd werden door de ouders, te cute. Als je de grote jongen wilt zien, kun je het best in juni komen, want in de loop van juli verlaten ze het nest. 

Vogels spotten in Het Zwin
Ooievaars spotten in Het Zwin

Praktische info voor het Zwin

 • Toegangsprijzen Zwin Natuur Park: Goed om te weten is dat van het Nederlandse deel strand(vlakten) en de Geulmonding vrij toegankelijk zijn. Alleen het schor is niet vrij toegankelijk. In het zomerseizoen worden hier excursies georganiseerd. Het Belgische gedeelte is wel betaald. Een bezoek aan Zwin Natuur Park is voor kinderen t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17-jarigen betalen € 6 en volwassenen € 12. Bestel hier je tickets en bekijk hier wandel- en fietstochten met een gids. 
 • Parkeren: gratis parkeren doe je alleen op de parkeerplaats van Retranchement (NL). Dit is alleen handig wanneer je je eigen fiets mee hebt of wanneer je een kort bezoekje wilt brengen aan Retranchement, een wandeling over de wallen van Retranchement wilt maken óf wanneer je een echte wandelaar bent. Bij het bezoekerscentrum zelf kun je ook parkeren op parking Zwin Natuur Park. Hiervoor betaal je € 5 per dag op doordeweekse dagen. In weekenden, op feestdagen en tijdens schoolvakanties betaal je het eerste uur € 2 en per elk extra uur € 3. 

Is West-Zeeuws-Vlaanderen de moeite waard? 

Absoluut! Wat heb ik hier genoten van het fietsen en wandelen in de natuur en het bezoeken van Retranchement, Sluis en Sint Anna ter Muiden. Nog nooit heb ik in drie dagen zoveel ooievaars van dichtbij gezien! Je vindt ze niet alleen in het Zwin Natuur Park, maar ook gewoon in Sluis op diverse daken. Ook het verblijf op Camping de Wachtsluis was erg aangenaam, zelfs voor mensen zoals ik die nooit kamperen. Het toiletgebouw deed me versteld staan, zo schoon en modern. De kinderafdeling met verhoogde douches en wasbakken op verschillende hoogten voor de kleinsten toverden nog een extra glimlach op mijn gezicht en ik heb niet eens kinderen. Er is nog veel meer te doen in West-Zeeuws-Vlaanderen waar ik geen tijd voor had. Deze bonustips lees je hieronder. 

Kamperen in Zeeland
Kamperen in Zeeland

Nog meer tips voor West-Zeeuws-Vlaanderen

 • wandel over de vestingwallen van Retranchement
 • fiets over de Internationale Zwindijk (langs de verdwenen Zwinhavens)
 • spot zeehonden op de Hooge Platen
 • bezoek museum Bizarium in Sluis
 • ontdek de rest van Zeeland
 • bezoek IJzendijke (22 km en 20 minuten vanaf Retranchement)
 • bezoek Brugge (24 km en 30 minuten vanaf Retranchement)
 • bezoek Gent (67 km en 55 minuten vanaf Retranchement)

Deze blog is geschreven door Liset Verberne. Vind je hem waardevol en ben je benieuwd naar meer blogs op het gebied van reizen en Instameets? Neem dan een kijkje op The Travel Blogger. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *