Soms heb je van die hotels die zó goed liggen dat je je afvraagt of je überhaupt nog de moeite moet nemen om naar buiten te gaan. NH Collection Gent is zo’n plek. Een hotel gelegen pal in het historische centrum van Gent, op een steenworp afstand van het Lam Gods en...
Soms heb je van die hotels die zó goed liggen dat je je afvraagt of je überhaupt nog de moeite moet nemen om naar buiten te gaan. NH Collection Gent is zo’n plek. Een hotel gelegen pal in het historische centrum van Gent, op een steenworp afstand van het Lam Gods en...
Sommige plekken lijken speciaal gemaakt voor kunstenaars. De Leiestreek in Oost-Vlaanderen in België is er zo één. Twee dagen lang reisde ik door een landschap dat al meer dan een eeuw lang de muze is van schilders, schrijvers en dromers. De rivier de Leie slingert er...
Sommige plekken lijken speciaal gemaakt voor kunstenaars. De Leiestreek in Oost-Vlaanderen in België is er zo één. Twee dagen lang reisde ik door een landschap dat al meer dan een eeuw lang de muze is van schilders, schrijvers en dromers. De rivier de Leie slingert er...
Lokeren is zo’n stad (tussen Antwerpen & Gent in) waar je misschien al eens van hebt gehoord, maar waarschijnlijk nog nooit echt bent geweest. Een van de minder bekende kleinere Vlaamse steden – al doet de naam misschien wel een belletje rinkelen dankzij...
Lokeren is zo’n stad (tussen Antwerpen & Gent in) waar je misschien al eens van hebt gehoord, maar waarschijnlijk nog nooit echt bent geweest. Een van de minder bekende kleinere Vlaamse steden – al doet de naam misschien wel een belletje rinkelen dankzij...
Lokeren is zo’n stad (tussen Antwerpen & Gent in) waar je misschien al eens van hebt gehoord, maar waarschijnlijk nog nooit echt bent geweest. Een van de minder bekende kleinere Vlaamse steden – al doet de naam misschien wel een belletje rinkelen dankzij...
Lokeren is zo’n stad (tussen Antwerpen & Gent in) waar je misschien al eens van hebt gehoord, maar waarschijnlijk nog nooit echt bent geweest. Een van de minder bekende kleinere Vlaamse steden – al doet de naam misschien wel een belletje rinkelen dankzij...
Denk je aan Oostende, dan denk je waarschijnlijk meteen aan het strand, de zee en die lekkere zilte lucht. En dat klopt, want de Belgische kust is een van de leukste plekken om naartoe te gaan als je zin hebt in zon, zee en strandplezier. In deze stad aan zee speelt vis de hoofdrol, we delen al onze smakelijke tips!
Oostende smaakt naar meer Zee
Maar Oostende is echt zoveel meer dan dat. Op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen ging ik op ontdekkingstocht in deze levendige stad waar vis de absolute hoofdrol speelt. Wat ik ontdekte? Een plek vol tradities, verrassende smaken en unieke ervaringen die elke culinaire lekkerbek moet meemaken. Lees maar snel verder voor mijn tips.
De magie van de garnalenvissers te paard
Vlak bij Oostende, in Oostduinkerke, trekken de garnalenvissers te paard door de branding Dit is een van de meest bijzondere tradities die je hier nog kunt zien. Stel je een stoere visser voor, gezeten op een machtig Brabants trekpaard dat traag door de branding stapt, terwijl achter hem een groot sleepnet de garnalen binnenhaalt. Echt uniek! De paarden ‘schudden’ de garnalen als het ware uit het water. Tegenwoordig is het vooral een spektakel voor bezoekers, maar het is een prachtig stukje erfgoed waar je met eigen ogen van kunt genieten. Dit is een traditie die al meer dan 500 jaar bestaat en zelfs op de UNESCO Cultureel Erfgoedlijst staat. Check vooraf de data, want de paardenvissers zijn niet het gehele jaar te zien.
De Oesterput
Als je, net als ik, dol bent op oesters, dan is een bezoek aan de Oesterput een must. Hier worden de beroemde Ostendaise oesters op ambachtelijke wijze gekweekt. Kleine oesterlarven worden met veel liefde en aandacht opgekweekt in speciale bassins, waarna ze langzaam verder groeien in het unieke water van de spuikom. De spuikom heeft een open verbinding met de zee, maar door het regenwater wat erin valt, is het water net iets minder zout dan zeewater. Hierdoor ontstaat de fijne en iets ziltige smaak van de Ostendaise oesters. Je mag zelf het water in – in een charmant waadpak – om de oesters te helpen oogsten. Daarna volgt het leukste moment: proeven! Verser dan dit krijg je ze niet. Via de website kun je diverse rondleidingen en proeverijen boeken.
NorthSeaChefs: sterrenkoks met een duurzame missie
Dit is de club van topchefs, onder leiding van Filip Claeys (bekend van De Jonkman in Brugge), die zich al jaren inzet voor duurzaamheid. Ze geven bijvangst van de Noordzee, die normaal wordt weggegooid omdat het ‘minder interessant’ is, een tweede kans. Denk aan steenbolk, poon en wijting. Deze onbekende en vergeten vissoorten worden door de koks omgetoverd tot culinaire hoofdrolspelers op je bord. Zo geniet je niet alleen van superlekker, supervers en eerlijk eten, maar draag je ook bij aan het behoud van de visstand. Van deze bijvangst gaat tijdens het koken niets verloren. En de kunstwerkjes op je bord zijn echt een feestje op je tong!
Foto Simone’s Kitchen
De legendarische O.129 Amandine
Loop je langs de Oostendse haven, dan zie je de O.129 Amandine liggen. Dit vissersschip is een levende legende. In 1962 vertrok het schip voor het eerst richting IJsland, op jacht naar kabeljauw. Het leven aan boord was zwaar, met ruwe zeeën en koude nachten, maar de vangst was goud waard. Toen de IJslandse wateren streng beschermd werden, werd de visserij er langzaam minder. Toch bleef de Amandine koppig varen tot 1995, als laatste Belgische schip dat op IJsland viste. Nu ligt het schip te pronken als museum, waar je het verhaal van deze moedige vissers kunt ontdekken.
De Vistrap
Dit is sinds de 19e eeuw dé vismarkt in Oostende. Iedere ochtend, behalve wanneer het stormt, meert de vissersvloot aan om hun vangst te lossen: kilo’s verse vis en uiteraard de beroemde grijze Noordzeegarnaal. In kleine winkeltjes, gerund door 4 vissersfamilies, kan je de vis en de garnalen kopen. Verser dan dit is niet mogelijk! En wist je dat je deze garnaaltjes gewoon met schilletje en al kan opeten?
Ostendaise Festival: hét smaakfeest van de Noordzee
En dan is er nog het Ostendaise Festival, een foodfestijn dat je niet mag missen. Twee dagen lang kan je je smaakpapillen laten verwennen. Op het Zeeheldenplein staan 24 restaurants, waaronder bekende namen als restaurant Storm (met chef Michiel Rabaey), restaurant North, sterrenchef Willem Hiele en restaurant Haut, en zij maken hier hun lekkerste Noordzeegerechtjes voor je klaar. Garnalenkroketjes, oesters, vissoepjes, ceviche en meer. De prijzen liggen tussen €8 en €10 per gerechtje. En ook aan vegetariërs, vegans en zoetekauwen is gedacht! Met een heerlijk glas bubbels, wijn of een alcoholvrije cocktail erbij maak je je genietmomentje compleet.
Waar kun je lekker eten in Oostende?
Mijn foodtrip startte bij Estaminet De Peerdevisscher in Koksijde, vlakbij Oostende. Zorg dat je op tijd bent (reserveren kan niet) en bestel de garnalenkroketjes en slibtongetjes…echt een feestje om op te eten.
In Oostende zelf is Paroles Paroles een absolute aanrader. Dit door Gault & Millau bekroonde restaurant ligt naast Hotel The Ostendian. Het heeft een shared dining concept met verschillende tapas-achtige gerechtjes. Je proeft de Mediterraanse, Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden in de gerechtjes die met lokale producten, zoals oesters, coquilles en octopus, zijn klaargemaakt.
En wil je het klassiek en gezellig? Ga dan naar Brasserie Du Parc met een prachtig art deco interieur, veel gezelligheid en puur en lekker eten. Voor een sterrenchef ervaring ga je naar Storm, het restaurant van chef Michiel Rabaey, hier vind je de allerlekkerste duurzame visgerechten.
Bonustip: Naast Estaminet De Peerdevisscher zit het Navigo museum. Zodra je dit museum binnenstapt, voel je de zee. De geur van zout, de verhalen van vissers die generaties lang de golven trotseerden – ze komen hier allemaal tot leven. Je hoort over wonderlijke vangsten tijdens de Tweede Wereldoorlog, over jongens van amper twaalf die de IJslandzee bevoeren en over de vrouwen die thuis wachtten. Elk hoekje van het museum ademt de trots en het harde leven van de Belgische vissers. Potvis Valentijn wacht op je!
Hoteltip in Oostende: The Ostendian
Voor een topovernachting is The Ostendian dé place-to-be. Dit gloednieuwe hotel ligt in het hippe Sky District en combineert retro vibes met kunst en muziek. En het ontbijt? Zelden heb ik zo’n uitgebreid en lekker ontbijtbuffet gezien.
Oostende is een stad waar de zee, de visserij en gastronomie samenkomen in een bruisende, hippe en gastvrije sfeer. Oostende laat je de zee proeven op een manier die je niet snel zal vergeten. En het feit dat we er in de loop der jaren al meerdere malen geweest zijn en diverse blogs over hebben geschreven, zegt genoeg!
Ellemieke was op uitnodiging van Oostende en Visit Flanders op persreis en deelt haar persoonlijke favorieten van deze trip.
We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen we gegevens zoals bladeren gedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
0 reacties