Vis in de hoofdrol in Oostende

door | okt 15, 2025 | België, Oostende, Stedentrip

Denk je aan Oostende, dan denk je waarschijnlijk meteen aan het strand, de zee en die lekkere zilte lucht. En dat klopt, want de Belgische kust is een van de leukste plekken om naartoe te gaan als je zin hebt in zon, zee en strandplezier. In deze stad aan zee speelt vis de hoofdrol, we delen al onze smakelijke tips!

Oostende smaakt naar meer Zee

Maar Oostende is echt zoveel meer dan dat. Op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen ging ik op ontdekkingstocht in deze levendige stad waar vis de absolute hoofdrol speelt. Wat ik ontdekte? Een plek vol tradities, verrassende smaken en unieke ervaringen die elke culinaire lekkerbek moet meemaken. Lees maar snel verder voor mijn tips.

De magie van de garnalenvissers te paard

Vlak bij Oostende, in Oostduinkerke, trekken de garnalenvissers te paard door de branding Dit is een van de meest bijzondere tradities die je hier nog kunt zien.
Stel je een stoere visser voor, gezeten op een machtig Brabants trekpaard dat traag door de branding stapt, terwijl achter hem een groot sleepnet de garnalen binnenhaalt. Echt uniek! De paarden ‘schudden’ de garnalen als het ware uit het water. 
Tegenwoordig is het vooral een spektakel voor bezoekers, maar het is een prachtig stukje erfgoed waar je met eigen ogen van kunt genieten. Dit is een traditie die al meer dan 500 jaar bestaat en zelfs op de UNESCO Cultureel Erfgoedlijst staat. Check vooraf de data, want de paardenvissers zijn niet het gehele jaar te zien.

De Oesterput

Als je, net als ik, dol bent op oesters, dan is een bezoek aan de Oesterput een must. Hier worden de beroemde Ostendaise oesters op ambachtelijke wijze gekweekt. Kleine oesterlarven worden met veel liefde en aandacht opgekweekt in speciale bassins, waarna ze langzaam verder groeien in het unieke water van de spuikom. De spuikom heeft een open verbinding met de zee, maar door het regenwater wat erin valt, is het water net iets minder zout dan zeewater. Hierdoor ontstaat de fijne en iets ziltige smaak van de Ostendaise oesters. Je mag zelf het water in – in een charmant waadpak – om de oesters te helpen oogsten. Daarna volgt het leukste moment: proeven! Verser dan dit krijg je ze niet. Via de website kun je diverse rondleidingen en proeverijen boeken.

NorthSeaChefs: sterrenkoks met een duurzame missie

Dit is de club van topchefs, onder leiding van Filip Claeys (bekend van De Jonkman in Brugge), die zich al jaren inzet voor duurzaamheid. Ze geven bijvangst van de Noordzee, die normaal wordt weggegooid omdat het ‘minder interessant’ is, een tweede kans. Denk aan steenbolk, poon en wijting. Deze onbekende en vergeten vissoorten worden door de koks omgetoverd tot culinaire hoofdrolspelers op je bord. Zo geniet je niet alleen van superlekker, supervers en eerlijk eten, maar draag je ook bij aan het behoud van de visstand. Van deze bijvangst gaat tijdens het koken niets verloren. En de kunstwerkjes op je bord zijn echt een feestje op je tong!

De legendarische O.129 Amandine

Loop je langs de Oostendse haven, dan zie je de O.129 Amandine liggen. Dit vissersschip is een levende legende. In 1962 vertrok het schip voor het eerst richting IJsland, op jacht naar kabeljauw. Het leven aan boord was zwaar, met ruwe zeeën en koude nachten, maar de vangst was goud waard. Toen de IJslandse wateren streng beschermd werden, werd de visserij er langzaam minder. Toch bleef de Amandine koppig varen tot 1995, als laatste Belgische schip dat op IJsland viste. Nu ligt het schip te pronken als museum, waar je het verhaal van deze moedige vissers kunt ontdekken.

De Vistrap

Dit is sinds de 19e eeuw dé vismarkt in Oostende. Iedere ochtend, behalve wanneer het stormt, meert de vissersvloot aan om hun vangst te lossen: kilo’s verse vis en uiteraard de beroemde grijze Noordzeegarnaal. In kleine winkeltjes, gerund door 4 vissersfamilies, kan je de vis en de garnalen kopen. Verser dan dit is niet mogelijk! En wist je dat je deze garnaaltjes gewoon met schilletje en al kan opeten? 

Ostendaise Festival: hét smaakfeest van de Noordzee

En dan is er nog het Ostendaise Festival, een foodfestijn dat je niet mag missen. 
Twee dagen lang kan je je smaakpapillen laten verwennen. Op het Zeeheldenplein staan 24 restaurants, waaronder bekende namen als restaurant Storm (met chef Michiel Rabaey), restaurant North, sterrenchef Willem Hiele en restaurant Haut, en zij maken hier hun lekkerste Noordzeegerechtjes voor je klaar. Garnalenkroketjes, oesters, vissoepjes, ceviche en meer. De prijzen liggen tussen €8 en €10 per gerechtje. En ook aan vegetariërs, vegans en zoetekauwen is gedacht! Met een heerlijk glas bubbels, wijn of een alcoholvrije cocktail erbij maak je je genietmomentje compleet.

Waar kun je lekker eten in Oostende?

Mijn foodtrip startte bij Estaminet De Peerdevisscher in Koksijde, vlakbij Oostende. Zorg dat je op tijd bent (reserveren kan niet) en bestel de garnalenkroketjes en slibtongetjes…echt een feestje om op te eten.

In Oostende zelf is Paroles Paroles een absolute aanrader. Dit door Gault & Millau bekroonde restaurant ligt naast Hotel The Ostendian. Het heeft een shared dining concept met verschillende tapas-achtige gerechtjes. Je proeft de Mediterraanse, Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden in de gerechtjes die met lokale producten, zoals oesters, coquilles en octopus, zijn klaargemaakt.

En wil je het klassiek en gezellig? Ga dan naar Brasserie Du Parc met een prachtig art deco interieur, veel gezelligheid en puur en lekker eten.
Voor een sterrenchef ervaring ga je naar Storm, het restaurant van chef Michiel Rabaey, hier vind je de allerlekkerste duurzame visgerechten.

-> Nog meer lekkere adresjes in Oostende

Bonustip: Naast Estaminet De Peerdevisscher zit het Navigo museum. Zodra je dit museum binnenstapt, voel je de zee. De geur van zout, de verhalen van vissers die generaties lang de golven trotseerden – ze komen hier allemaal tot leven. Je hoort over wonderlijke vangsten tijdens de Tweede Wereldoorlog, over jongens van amper twaalf die de IJslandzee bevoeren en over de vrouwen die thuis wachtten. Elk hoekje van het museum ademt de trots en het harde leven van de Belgische vissers. Potvis Valentijn wacht op je!

Hoteltip in Oostende: The Ostendian

Voor een topovernachting is The Ostendian dé place-to-be. Dit gloednieuwe hotel ligt in het hippe Sky District en combineert retro vibes met kunst en muziek. En het ontbijt? Zelden heb ik zo’n uitgebreid en lekker ontbijtbuffet gezien.

-> Nog eens 5 tips voor een hotel in Oostende

Met de trein naar Oostende

Reizen naar Oostende doe je met de trein. In 3 tot 4 uurtjes sta je vanuit Amsterdam op het station in Oostende en vanuit daar loop je zo de stad in.

-> Tickets voor de trein naar Oostende

Is Oostende een leuke stad?

Oostende is een stad waar de zee, de visserij en gastronomie samenkomen in een bruisende, hippe en gastvrije sfeer. Oostende laat je de zee proeven op een manier die je niet snel zal vergeten. En het feit dat we er in de loop der jaren al meerdere malen geweest zijn en diverse blogs over hebben geschreven, zegt genoeg!

Ellemieke was op uitnodiging van Oostende en Visit Flanders op persreis en deelt haar persoonlijke favorieten van deze trip. 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *