10 redenen voor een vakantie naar het Franse Île de Noirmoutier

door | dec 1, 2021 | Europa, Frankrijk, vakantie

Het pure eilandgevoel maakt je vakantie op Île de Noirmoutier onvergetelijk. Maar ik kan zo nog 10 redenen bedenken waardoor ik een vakantie op dit Franse eiland in de Atlantische oceaan ten zeerste aanraad. Ik deel ze hieronder met je.

De mooiste stranden van Nourmoitier; Plage des Dames

Op vakantie naar Île de Noirmoutier

Even een paar feitjes: Île de Noirmoutier of Noirmoutier is een eiland voor de Franse kust in de baai van Bourgneuf, even ten zuiden van de monding van de Loire. Het ligt op de hoogte van Nantes en hoort bij Pays de la Loire. Het is 25 kilometer lang en 15 kilometer breed. Het kent 6 dorpjes waarvan Noirmoutier-en-l’île het belangrijkste en grootste is.

1. Le Passage du Gois

Het eiland staat bekend om de unieke ‘Passage du Gois‘, een 4 km lange weg die Beauvoir-sur-Mer met het eiland verbindt, die bij hoogtij onder water loopt en alleen berijdbaar is bij laagtij. Het is een leuk avontuur om hier ‘als Mozes’ door de zee te rijden of fietsen. Hou de getijden tabellen goed in de gaten. De weg is anderhalf uur voor en anderhalf uur na het de laagste waterstand begaanbaar. Je zult zien dat er talloze mensen binnen dit tijdsbestek op zoek gaan naar schaaldieren, het zogenaamde voetvissen (pêche a pied). Overal gekromde ruggen en hele families die gewapend met speciale harkjes en schepjes hun avondmaaltijd bij elkaar zoeken. Wil je dit ook doen? Zorg er dan voor dat je je auto op een zo droog en hard mogelijk stuk strand parkeert. Ik zag er namelijk auto’s vast staan. Wordt het vloed, dan zie je je automobiel nooit meer terug. Sinds 1971 is er ook een brug. Dus wanneer het zeewater te hoog staat of je geen zin of tijd hebt voor dit avontuur, dan neem je de brug.

Le Passage du Gois Le Passage du Gois

2. De mooiste stranden van Île de Noirmoutier

De stranden van het eiland zijn echt prachtig. Aan de westzijde zijn ze vaak breed met fijn zand (ideaal voor kleine kinderen) met hier en daar een witte molen. Aan de oostzijde bestaan ze uit smallere baaitjes. Hier staan ook schattige witte strandhuisjes, statige huizen en torentjes direct aan het strand. Bij eb liggen vissersbootjes op het droge. Op alle stranden is de sfeer relaxt en no-nonsense. Verwacht hier dus geen flashy boulevards of veel eettentjes. Mijn favoriete stranden:

 • Plage de l’Anse rouge: een kleine baai met schattige witte hutjes en een vuurtoren.
 • Plage du Mardi gras: een echt dorpsstrand met (droogliggende) vissersbootjes en prachtige oude huizen direct aan het dorpje Le Vieil. De mooiste stranden van Nourmoitier; Plage de Mardi Gras
 • Plage des Sables d’or: wijds strand met fijn schoon zand, ideaal voor kinderen, zwemmen en andere watersporten.
 • Plage des Dames: het bekendste en meest populaire strand van Noirmoutier met een pier en een lange rij witte hutjes. Mooie plek voor fotoshoots met zonsopkomst of -ondergang. Noirmoutier: Plage Des DamesDe mooiste stranden van Nourmoitier; Plage des Dames De mooiste stranden van Nourmoitier; Plage des Dames De mooiste stranden van Nourmoitier; Plage des Dames De mooiste stranden van Nourmoitier; Plage des Dames

3. Het dorpje Le Vieuil

Le Vieil is een rustig ‘klein-maar-fijn’ dorpje in het noordoosten van het eiland en is omgeven door aardappelvelden, de zee met Plage du Mardi gras en het bos van La Chaise. Net als elders op het eiland hebben de witte huizen blauwe luiken. De combinatie van het charmante strandje met enkele hoge pijnbomen en fotogenieke stenen oude huizen en het daar pal achter liggende knusse centrum met bloemrijke steegjes maakt het dorp verrassend leuk. Combineer een bezoek aan dit gehucht met een lunch op het terras van Gustave Café. Hier aten wij (de volwassenen) de lekkerste mosseltjes en hamburgers (de kinderen) van het eiland. 

Noirmoutier; Het dorpje Le Vieuil

4. De zoutvelden

De kwelders met zoutvelden, les marais salants, zijn typisch voor Noirmoutier. Ze beslaan maar liefst een derde van het eiland en zijn door de eeuwen heen door de mens gevormd. De honderd zoutwerkers van het eiland bestendigen de kennis en kunde van zoutwinning, die van generatie op generatie is overgebracht. Fiets langs deze velden en geniet van de uitgestrektheid, de lijnen en patronen van het landschap, de reflecties en het ambacht. Aan het einde van de middag en in de avond zie je de zoutwerkers het zout tot piramides harken en hun karretjes ermee volscheppen. Een grappig gezicht zijn de meestal erg krakkemikkig ogende kleine zouthutjes waarop ‘sel’ gekalkt staat. Op sommige plekken koop je zoutzakjes direct aan het veld en kun je je op gezette tijden laten rondleiden.

De zoutvelden van Noirmoutier

5. De fijnste spots voor eten en drinken op Noirmoutier

Op Noirmoutier en dan vooral in het centrum van Noirmoutier-en-l’Île, in de steegjes in de schaduw van het kasteel (Chateau Musée Noirmoutier), zijn een aantal gezellige en goede restaurants te vinden. Ik kreeg ze getipt van lokalen:

 • l’Assiette au jardin: voortreffelijk menu, vriendelijk personeel en een kokkin die langs de tafels komt om te vragen hoe het smaakt. Ik hou ervan. 
 • l’Envol: restaurant met leuke rode stoeltjes buiten, binnen een moderne inrichting en meer dan prima eten.
 • Crêperie et Brasserie du Chateau: een jungle chic restaurant waar je je ‘galette’, een gevouwen boekweit pannenkoek, met uitzicht op het kasteel oppeuzelt.
 • Librairie-café Trait d’Union: een boekwinkeltje en koffietent in een. Nadat je door de boeken gesnuffeld hebt, drink je een koffietje in de gezellige patio. 

Aan de haven van l’Herbaudière:

 • La Marine: het klein woonkamer-restaurant met twee Michelin sterren onder leiding van chef Alexandre Couillon is gespecialiseerd in vis- en groentegerechten. Helaas was het restaurant volboekt toen ik wilde reserveren maar als je ruim van tevoren reserveert moet je toch een plaatsje aan de dis van deze fijne plek weten te bemachtigen.

De gevels van Noirmoutier

6. De fietspaden op Noirmoutier

Met zijn 83 km fietspaden en het ontbreken van hoogteverschillen is het eiland Noirmoutier een paradijs voor fietsliefhebbers. Fietsen is ook dé manier om ongedwongen en met het hoofd in de wind het eiland met haar vele strandjes te ontdekken. Wij huurden onze fietsen bij het bedrijf L’île à velo. Een super klantvriendelijk adresje met grijs-oranje topfietsen.

7. De ongerepte natuur

Op Noirmoutier geniet je van ongerepte natuur met gevarieerde flora en fauna. Het dennenbos van Barbâtre beslaat 145 hectare van het eiland en is een rustige, ontspannende plek. Ideaal voor wandelingen. In natuurreservaat de Sébastopol, broeden talrijke vogelsoorten. Hier worden ook rondleidingen aangeboden. Of flaneer over de pier van Jacobsen door het natuurgebied Mullembourg en geniet van het uitzicht op de ‘skyline’ van Noirmoutier-en-l’île met de contouren van het kasteel, de kwelders en zoutvelden en wandel verder in de richting van het bos de la Chaise met haar villa’s. 

8. Nog onontdekt door Nederlanders

Noirmoutier is zelfs onder de Fransen nog niet zo heel erg bekend, laat staan onder de Nederlanders. Heerlijk voor als je het fijn vindt om te verblijven op een niet te toeristische plek. De enige twee spots die ik wel druk vond en zelf liever zou vermijden of bezoeken op een rustiger tijdstip van de dag (niet midden op de dag) waren het strand van Plage des Dames en het winkelcentrum van Noirmoutier-en-l’île, dat sowieso niet zo heel spectaculair is.

9. De mooie badplaats Pornic die om de hoek op het vasteland ligt

Verblijf je wat langer op het eiland, bezoek dan ter afwisseling van de natuur, stranden en rust het badplaatsje Pornic. Pornic ligt op een uur rijden van Noirmoutier vandaan en wordt de parel van de Jadekust genoemd. Het ligt rond een oude haven waar vissersboten en traditionele zeilschepen afmeren en heeft een Bretons maritieme uitstraling. Langs de kades en terrassen leidt een promenade naar het versterkte kasteel dat dateert uit de 13e eeuw. Van daar keert een pad terug naar de nieuwe haven en het strandje van Noëveillard. Je kunt je wandeling een gastronomische wending geven door tussendoor een crêpe of ijsje op het terras van la Fraiseraie te eten. Geniet hier van het uitzicht over de bootjes en de villa’s aan de overzijde! Daar loopt een pad langs een klif naar de charmante kreken en carrelets (houten vishutten op palen). In het centrum kronkelen trappen en steegjes tussen de vissershuizen door.

Mooie Franse badplaats PornicMooie Franse badplaats PornicMooie Franse badplaats Pornic

10. Het verrassende en moderne Nantes

In anderhalf uur rijden ben je in de verrassende plaats Nantes, de zesde stad van Frankrijk. Als ik er tijd voor had gehad was ik hier zeker naartoe gegaan. Hier word je namelijk in omgebouwde pakhuizen op het Île de Nantes door een bestuarium (een dierenverhalenboek) meegevoerd in de wereld van de Breton Jules Verne met de Machines de l’île, waaronder een rondwandelende metalen olifant van 12 meter en een gigantische kolibrie. Liefhebbers van moderne architectuur kunnen in Nantes ook hun hart ophalen.

Verblijven in Île de Noirmoutier

Wij verbleven in dit AirBnB huis in het gemoedelijke dorpje l’Epine. Het ligt op 10 minuten lopen van het strand, heeft een originele retro-inrichting, een ruime plaats en een ontzettend aardige Franse eigenaar (Laurent) die doordat hij een aantal jaren in Nederland woonde bijna perfect Nederlands spreekt.

De witte molens op Noirmoutier

Beaucoup de plaisir! Bisous, Simone

 

2 Reacties

 1. Barbara

  Wat een mooie foto’s. Wij gaan deze zomer naar het eilandje, en door jouw foto’s te zien, kriebelt het nóg meer!

  Antwoord
  • Simone Wittgen

   Wat ontzettend leuk om te horen Barbara! Alvast veel plezier op Île de Noirmoutier.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Move over winter, Lente is aan de beurt en hoe?! De bloesem komt ons tegemoet de komende tijd en we delen de mooiste plekken in Nederland en België om bloesem te spotten. Verschil tussen appelbloesem en kersenbloesem Ten eerste is er een verschil in de kleur van de...

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Move over winter, Lente is aan de beurt en hoe?! De bloesem komt ons tegemoet de komende tijd en we delen de mooiste plekken in Nederland en België om bloesem te spotten. Verschil tussen appelbloesem en kersenbloesem Ten eerste is er een verschil in de kleur van de...

De mooiste eilanden in europa

De mooiste eilanden in europa

Het eilandleven heeft ons al jaren in zijn greep. Een vakantie zonder eiland is eigenlijk geen vakantie. De mooiste eilanden die wij al bezochten op dit continent op een rij. Van ongerepte kustlijnen en weelderige groene landschappen tot boeiende lokale tradities en...

De mooiste eilanden in europa

De mooiste eilanden in europa

Het eilandleven heeft ons al jaren in zijn greep. Een vakantie zonder eiland is eigenlijk geen vakantie. De mooiste eilanden die wij al bezochten op dit continent op een rij. Van ongerepte kustlijnen en weelderige groene landschappen tot boeiende lokale tradities en...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

[/et_pb_column]
Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...