Culinair en cultuur in Amstelveen – 7 tips

door | okt 15, 2023 | Amsterdam, Noord-Holland

Vanuit Amsterdam is het krap 15 minuten fietsen om in Amstelveen te komen. De perfecte bestemming voor een dagtrip, zeker als je beseft dat je in Amstelveen struikelt over de culinaire restaurants en dat er meerdere musea zijn. Vandaag deel ik 7 tips met je voor een cultureel en culinair dagje in Amstelveen.

Amstelveen

Amstelveen is een aantrekkelijke stad gelegen in de provincie Noord-Holland, Nederland. Het ligt tegen Amsterdam aan en geniet van de voordelen van zowel stedelijke als groene omgevingen, alles is op fietsafstand. De stad staat bekend om zijn groene en ruime wijken, met veel parken en groengebieden. Amstelveen heeft een gevarieerd cultureel landschap, met een aantal van kunstgalerijen, theaters en culturele evenementen. Het Stadshart van Amstelveen heeft een klein, maar fijn winkelgebied en een centrum met veel restaurants. Vanwege de nabijheid van de luchthaven Schiphol en de vestiging van internationale bedrijven in de regio, is Amstelveen ook een diverse en multiculturele stad geworden met bijvoorbeeld een grote Japanse community.

De Boshalte

Een goed begin is het halve werk, zo ook in Amstelveen. Alleen daarom moet de eerste halte in Amstelveen: De Boshalte zijn. Niet alleen serveren ze er goede koffie, alle taarten zijn huisgemaakt (en verdomd lekker). De Boshalte is ook een sociale plek en biedt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een mooie en fijne werkplek. Kom je van iets verder dan Amsterdam en wil je Amstelveen op je gemakje verkennen? Dan kan je hier ook meteen een fiets huren.

Koffie bij De Boshalte in Amstelveen-min

Culinair Amstelveen – Amstelveen is om te smullen

Als een stad zijn eigen restaurantweken heeft, dan weet je dat het culinair wel in orde is. De tweede editie van het culinaire evenement De Smaken van Amstelveen wordt gehouden van donderdag 16 november tot en met zondag 26 november 2023. Ik tip met liefde drie restaurants (van de 24 restaurants die mee doen) in Amstelveen waar ik mijn best voor zou doen om een tafeltje te bemachtigen.

  • SAAM: In het SAAM-restaurant smelten Nederlandse en Zuid-Afrikaanse smaken samen. De chefs maken gebruiken eerlijke en pure ingrediënten om een bijzondere culinaire ervaring te bieden, met vriendelijke en oprechte gastvrijheid, en dragen zo bij aan een beter leven.
  • Aan de Poel: Stap binnen in een compleet nieuwe wereld en ontdek het restaurant Aan de Poel, dat bekroond is met 2 Michelin-sterren. Het uitzicht over het water, dat in elk seizoen een visueel feest is, is helemaal gratis. Aan de andere kant heb je zicht op de open keuken, waar je de chefs aan het werk ziet, terwijl ze hun culinaire toverkunsten uitvoeren. In een ontspannen sfeer met moderne inrichting en gezellige ronde tafels word je verwend met een eersteklas gastronomische ervaring.
  • Micaro: Sinds begin dit jaar vindt je, midden in de oude stadskern van Amstelveen, het Aziatische restaurant Micaro. Aan het roer, de tikkie eigenwijze, chef Ming. Als je denkt dat je ooit goede sushi hebt gegeten, think again, this is the real deal. De liefde voor producten en de Aziatische keuken proef je terug in alles.

Brouwerij Anna in Amstelveen

In een voormalige kerk zit ANNA verstopt in Amstelveen: proeflokaal, terras en naekstrand. Ik verbaas mij oprecht dat ik nog niet eerder van ANNA heb gehoord, bij deze is het Amstelveens best kept secret. ANNA is de brouwerij van Amstelveen en het thuis van Naeckte Brouwers. Ze zijn 6 jaar geleden begonnen met brouwen en hebben zich in 6 jaar opgewerkt van 80 naar maar liefst 300.000 liter bier. Verschillende bieren wonnen al prijzen.

En dat niet alleen, ze gaan mooie lokale samenwerkingen aan. Zo heeft Clara Maria met een van de bieren een mooie kaas gemaakt, die je bij Anna weer terug kunt vinden op de heerlijke borrelplank. En het restgraan wordt dagelijks opgehaald door een boer uit de buurt voor de koeien. Lokale samenwerkingen om blij van te worden.

Meer info over ANNA – Amsterdamseweg 2

Brouwerij Anna in Amstelveen
Foto Amanda De Nijs

Wijngaard Amsteltuin

Heb je niets met bier, even goede vrienden, want Amstelveen heeft zijn eigen wijngaard; De Amsteltuin. Op ruim een hectare groeien hier ruim 3.500 wijnranken van vijf druivenrassen: Solaris, Johanniter, Souvignier Gris, Pinotin en Cabernet Cortis. Geen klassieke, maar gekruiste druivensoorten die gemakkelijk met wat minder zon rijpen. De Amsteltuin is vooral een eventlocatie en daarmee niet altijd open voor bezoek. In de zomer hebben ze ook een pluktuin, dus hou vooral hun website in de gaten als je ooit een echte Amstelveens wijntje wilt proeven!

Geitenboerderij Ridammerhoeve

Ik zou bijna willen zeggen, wie is er niet groot mee geworden? Alle kindjes (en daarmee ook alle ouders, tantes, ooms, opa’s en oma’s) in de wijde omstreken van Amstelveen, hebben allemaal wel eens een ochtend of middag doorgebracht op de geitenboerderij. De Geitenboerderij is een prachtige plek in het Amsterdamse Bos, het bestaat inmiddels al 35 jaar en is uitgegroeid tot een heuse hotspot. De boerderij is biologisch-dynamisch en naast geitenkaas maken ze ook karnemelk, boter en geitenijs, waar je ter plekke van kunt genieten. Of je koopt het in de winkel en neemt het lekker mee naar huis. En het leukste van alles? Je kunt de geitjes melk geven. Aaaaaahw.

TIP: In het weekend kan het op de geitenboerderij erg druk zijn, dus ben je nieuwsgierig en wil je de geitjes voor jezelf alleen, kom dan op een doordeweekse dag.

Musea in Amstelveen

Ook op cultureel gebied is er genoeg te beleven in Amstelveen. Amstelveen heeft een schouwburg, poppodium en meerdere musea.

  • Museum Jan: Museum Jan is een kunstmuseum gelegen in Amstelveen, Nederland. Het museum is vernoemd naar Jan van der Togt, een Nederlandse zakenman en kunstverzamelaar die een belangrijke rol speelde bij het oprichten van het museum. Museum Jan richt zich voornamelijk op moderne en hedendaagse kunst, met de nadruk op Nederlandse kunstenaars. De collectie omvat schilderijen, sculpturen, grafische kunst, en andere kunstvormen. Veel van de werken in de collectie zijn afkomstig van Nederlandse kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw. Momenteel is er een expositie van kunstenaar en ontwerper Ted Noten nog te zien tot 4 februari 2024.
  • Cobra Museum: Het Cobra Museum voor Moderne Kunst is een kunstmuseum gelegen in Amstelveen, Nederland. Het museum is gewijd aan de kunstbeweging bekend als Cobra, wat staat voor Copenhagen, Brussels, en Amsterdam. Cobra was een avant-gardistische kunstbeweging die ontstond in de jaren 1940 en 1950 en bestond uit kunstenaars uit verschillende Europese steden, waaronder Karel Appel, Asger Jorn, en Pierre Alechinsky. Persoonlijk kijk ik uit naar de Corbijn tentoonstelling die eraan komt.

Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos (op Amstelveens grondgebied) is aangelegd in de jaren 1930 en is ontworpen als een recreatiegebied voor de stad en haar inwoners. Het bos beslaat ongeveer 1000 hectare, ongeveer 4 x zo groot als Central Park in New York. Het Amsterdamse Bos heeft vooral veel mooie natuur met bossen, open grasvelden, meertjes en sloten, waardoor het een populaire bestemming is bij natuurliefhebbers. Bijzondere plekken in het Amsterdamse Bos die wat extra aandacht verdienen:

  • Het Bloesempark, wat bekend staat om de Instagramproof foto’s van de roze bloesem in het voorjaar, de bomen zijn een donatie van de grote Japanse community die in Amstelveen woont. Lees ook: Wanneer bloeit het Bloesempark in het Amsterdamse Bos.
  • Ook de Geitenboerderij ligt midden in het Amsterdamse Bos.
  • Het Openluchttheater Amsterdamse Bos is een opvallende locatie voor culturele evenementen, variërend van theateruitvoeringen tot concerten onder de open lucht. In de zomer kun je hier terecht voor concerten van bekende artiesten, vaak al snel uitverkocht door de populariteit.
  • Nationaal Dachau Monument: Het Nationaal Dachau Monument in Amstelveen bestaat uit twee imposante taxushagen, die dezelfde kenmerkende hoge vorm hebben als die in Dachau zelf. Deze twee hagen flankeren een smal gangpad van zestig meter lengte. Dit gangpad wordt eenmaal doorkruist door een fietspad. Het gangpad zelf is met Belgische blauwsteen bestraat. Aan het begin van het pad bevindt zich een kaart van Europa met daarop de namen van de meest bekende concentratiekampen. Op het gangpad zelf zijn de namen van 500 kampen in willekeurige volgorde aangebracht. Het pad meet 60 meter in lengte en heeft een breedte van 2 meter 35.
  • De Bosbaan: een enorme roeibaan midden in het Amsterdamse bos.

In de zomer kun je op veel plekken in het Amsterdamse Bos zwemmen of pootje baden. In de winter (mocht het weer eens sneeuwen) is er een enorme helling waar je met de slee van af kunt glijden. Pret gegarandeerd.

Amstelveen de conclusie:

Amstelveen is meer dan een prettige plek om te wonen. Als je de agenda in de gaten houdt, is het een mooie uitwijkmogelijkheid voor concerten en kunst en in de meer dan 24 restaurants kun je meer dan lekker eten. En dit alles op steenworp afstand van Amsterdam. I-dé-aal. Ben jij al wel eens in Amstelveen geweest? Laat jouw tips achter in de comments.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Amstelveen en Honeyguide. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Mijn liefde voor de stad Gent komt voort uit mijn jeugd. Met een moeder die van Gent is en nog steeds een boel familie die er woont, is er altijd wel een reden om naar Gent te gaan. Inmiddels weet ik precies waar je moet zijn in Gent en die tips heb ik al vaak gedeeld...

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Mijn liefde voor de stad Gent komt voort uit mijn jeugd. Met een moeder die van Gent is en nog steeds een boel familie die er woont, is er altijd wel een reden om naar Gent te gaan. Inmiddels weet ik precies waar je moet zijn in Gent en die tips heb ik al vaak gedeeld...

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia, een route voor maar liefst 10 dagen rondreizen door de mooiste regio van Italië. Ik deel de mooiste plekjes om te stoppen in het Noorden, Midden en Zuiden van Puglia, Italië. Over Puglia Welkom in Puglia, de prachtige regio die bekend staat als de hak...

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia, een route voor maar liefst 10 dagen rondreizen door de mooiste regio van Italië. Ik deel de mooiste plekjes om te stoppen in het Noorden, Midden en Zuiden van Puglia, Italië. Over Puglia Welkom in Puglia, de prachtige regio die bekend staat als de hak...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

[/et_pb_column]
Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...