Review reisboek ‘Corsica – Kleine atlas voor hedonisten’

door | jun 8, 2022 | Boekreview, Europa, Frankrijk

Van mo’media, uitgever van uitgaven over reizen en vrije tijd, mocht ik ‘Corsica – Kleine atlas voor hedonisten’ reviewen. Je kent mo’media vast wel van de succesvolle reeks time to momo stadsgidsen. Praktische handzame gidsen met dé highlights die niet mogen ontbreken aan je citytrip, samengesteld door lokale auteurs. In dezelfde time to momo-serie zijn inmiddels ook regio- en themagidsen verkrijgbaar.

Maar mo’media heeft naast deze bekende time to momo reisgidsen ook nog vele andere reistitels op haar naam staan. Zo bracht mo’media onlangs een drietal dikke pillen uit over Berlijn, Parijs, Venetië en Corsica. Aangezien ik een francofiel en een eilandliefhebber ben, dook ik dankbaar in het boek ‘Corsica – Kleine atlas voor hedonisten’. Een reisboek over het Franse eiland dat al veel te lang op mijn wensenlijstje staat.

Corsica – Kleine atlas voor hedonisten op je koffietafel

Het is in één oogopslag duidelijk: dit is niet een boek voor in je rug- of broekzak. Daar is het te mooi en te groot voor. Het is wel een koffietafelboek over Île de Beauté, het eiland van schoonheid, zoals Corsica ook wel wordt genoemd. Het eiland van stilte en van licht. En laat dat nou precies het idee beschrijven dat ik van Corsica krijg al bladerend door het boek: mooi, stil en licht.

Corsica - Kleine atlas voor hedonisten op je koffietafel

Hoe ziet het reisboek over Corsica eruit?

Dit boek kan met recht een koffietafelboek genoemd worden. De stevige kaft geeft het boek body en de vormgeving is stijlvol en sereen. Het chique lettertype is goed leesbaar, waardoor je ook echt gaat lezen en je verdiept in de verhalen. Het dikke papier geeft het boek een kwalitatieve uitstraling en voelt fijn aan. Door het hele boek heen is de look & feel uniform. Tekst en foto’s worden prettig afgewisseld met minimalistische illustraties en vereenvoudigde landkaartjes.

Hoe ziet het reisboek over Corsica eruit?

Mooie fotografie

Er is veel ruimte voor de foto’s van Corsicaanse fotograaf Thibaut Dini, die landschappen afwisselt met details. Een genot om naar te kijken.

Hoe ziet het reisboek over Corsica eruit?

Wat staat er in het reisboek over Corsica?

Het boek heeft een romantische insteek: de mooie aspecten van het eiland worden belicht en daar waar het kan in dichterlijke, tot de verbeelding sprekende, taal beschreven. Ik hou ervan. Deze manier van schrijven past ook zeker bij de uitstraling van het boek.

De verhalen van Laura Benedetti en Philippe Santini gaan een tandje dieper en breder dan de gemiddelde reisgids. De inhoud is een afwisselend geheel van thema’s, waardoor je ook echt kennismaakt met de cultuur en natuur van het eiland:

  • Portretten van de olijventeler Christelle en messensmid Gaël, personen die het eiland een gezicht geven;
  • Lifestyle over onderwerpen als koraaljuwelen en een familielandgoed;
  • Te bezoeken hoogtepunten, een zevental per beschreven streek;
  • Routes met per dag suggesties voor wat je kunt doen;
  • Natuur, zoals bijvoorbeeld de hoofdstukken over de langoestenvisserij en natuurreservaat Scandola;
  • Geschiedenis. Neem die van de Lavezzi eilanden die miljoenen jaren geleden Sardinië met Corsica verbonden en al in de prehistorie werden bewoond.
  • En achtergrondverhalen over onder andere de vele natuurlijke thermale bronnen op het eiland.
Time to Gogo naar Corsica

Het reisboek dekt niet elke streek van Corsica. De focus ligt op het pure authentieke Corsica, het ongelikte. Voor ieder die graag van de gebaande paden afgaat een verademing. In dat kader miste ik wel een kaartje van het eiland waarin de gebieden die aan bod komen in het boek geplot zijn, zodat je aan de hand van één beeld meteen weet waar je moet zijn. Een overzichtelijke inhoudsopgave of legenda, om snel een interessant onderwerp (terug) te vinden zou ook van toegevoegde waarde zijn. Al is al zoekend bladeren door het boek absoluut geen straf. 

Een opsomming van de gebieden van Corsica die een plekje kregen in het boek: Cap Corse, Agriate, Balagne, Golfe de Porto, Castagniccia, Bergachtig hart, Grand Sartėne en Zuid-Corsica.

Time to Gogo naar Corsica

Al met al is het een stemmingsverhogend en kennisverrijkend koffietafelboek vol inspiratie ter voorbereiding van een trip naar Corsica en de beste remedie om de heimwee weken na een reis naar Corsica goed door te komen. Het eiland van de schoonheid kan dankzij dit boek zomaar op mijn komst rekenen. ’Time to Gogo’ naar Corsica!

Wat staat er in het reisboek over Corsica?

Prijs en verkrijgbaarheid

‘Corsica, kleine atlas voor hedonisten’ is voor € 29,95 verkrijgbaar bij veel boekhandels, warenhuizen en lifestylewinkels en online te bestellen bij bol.com. Idem wat betreft de andere boeken uit dezelfde serie over Parijs, Berlijn en Venetië.

Kleine atlas voor hedonisten

Meer lezen over reizen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *