BenQ PD2725U: 4K monitor met alles erop en eraan

door | okt 19, 2022 | Komt van pas

Ik zit misschien wel zo’n zes tot acht uur per dag achter een beeldscherm. Een groot deel van mijn werk speelt zich af achter een beeldscherm, Ik monteer video’s, doe kleurcorrectie of foto retouche. Dan is een goed scherm echt een waanzinnige hulp, het is immers het enige tussen jou en dat wat je maakt.

En ja, ik zeg het maar meteen, dit scherm is niet de meest goedkope optie. Zoek je gewoon een goeie monitor? Dan kun je beter kijken naar de BenQ PD2506Q. Deze 27” 4K PD2725U monitor is meer high-end. Hij is niet gewoon goed, maar vrijwel perfect en dat merk je in alles, dus ook in de prijs die rond de duizend euro schommelt.

Maar wat krijg je daar dan voor ten opzichte van goedkopere schermen?

Eerste indruk van de BenQ PD2725U

Ik zet het scherm aan en eigenlijk zie je het dan al meteen, wow! Het contrast, de scherpte, wat een strakke plaatjes rollen hier uit! Ik kreeg meteen zin om allemaal 4K films te gaan kijken, maar nee, eerst nog even aan het werk! 

Schermrand van de BenQ PD2725U

Resolutie

Het eerste waar dit scherm in uitblinkt, is natuurlijk de resolutie. Dit 4K beeldscherm heeft meer dan de dubbele hoeveelheid pixels ten opzichte van een QHD scherm. Zo’n slordige 8,3 miljoen stuks. En dat verdeeld over een niet al te groot 27” inch scherm resulteert in enorm veel detail. De resolutie is zo hoog dat ik in ieder geval geen losse pixels meer kan onderscheiden, zelfs niet als ik er met m’n neus bovenop zit. En dat kijkt heel erg fijn!

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de eerste uurtjes even moest wennen omdat de interface scaling van MacOS een beetje grof werkt. Het bleek dat met deze 4K monitor de Mac OS interface al snel te klein oogde. Ja, ik word ook een dagje ouder en vind van die minuscule lettertjes niet super fijn. Met de scaling op de andere setting, bleek de interface juist eigenlijk net wat aan de grote en lompe kant. Dit is niet iets wat je de BenQ kan kwalijk nemen, dit is echt Mac OS dat zich wat inflexibel toont. Maar goed na wat wennen en wat settings aanpassen in de finder, lettertype grootte bijvoorbeeld, Is het nu goed toeven met de PD2725U. 

De aluminum voet van de DP2725U

Kleuraccuraat

Naast de hoge resolutie is het scherm ook extreem kleur accuraat en natuurlijk gekalibreerd. Het 10 bit paneel is in staat om met zo’n 1 miljard kleuren 100% van het sRGB / Rec709 kleurspectrum goed weer te geven. Voor het veel grotere Display P3 kleurspectrum, dat langzaamaan de standaard aan het worden is, ligt dat op een zeer goede score van 95% volgens de fabrieksopgave. Ik heb het één en ander nagemeten met de Datacolor SpyderX monitor kalibratie tool en die gaf een score van zelfs 97,2%, nog beter dus dan de fabrieksopgave.

Dan is er nog de Delta-E. Dat is in hoeverre kleuren gemeten vanaf het beeldscherm afwijken van wat ze zouden horen te zijn. Volgens de fabrieksopgave hoort deze afwijking gemiddeld onder de 3 te blijven. Even ter illustratie; een Delta-E kleiner dan drie is door een gemiddeld persoon niet waarneembaar. Het bijgeleverde kalibratie rapport (dat een stuk preciezer is dan wat ik met mijn Spyder kan meten) zegt dat dit scherm een gemiddelde Delta-E heeft van 1.29, en dat is echt bijzonder goed. Zo goed zelfs dat je de afwijking verwaarloosbaar kunt noemen. Ik vind het ook veelzeggend dat de schermen in praktijk dus beter presteren dan ze volgens de specs zouden moeten doen. Dat siert BenQ en geeft aan dat ze hun klanten niet voor de gek willen houden.

voet en puck van PD2725U

Contrast en helderheid

Ook qua contrast en helderheid levert dit scherm goede prestaties. Hij bezit zelfs DisplayHDR 400 / HDR10 capaciteit. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik het gebruik van HDR in combinatie met de Mac wat onhandig vindt. Om HDR te kunnen gebruiken moet je in de systeeminstellingen van de Mac de HDR stand aanzetten. Op dat moment schakelt de monitor ook mee naar HDR modus, maar dat maakt dat de monitor niet meer naar andere profielen (zoals sRGB of Rec 709) kan schakelen. De monitor zit dan eigenlijk vast in deze HDR modus. In praktijk maakt dat voor mij deze modus minder bruikbaar. Maar dat is puur persoonlijk en verschilt natuurlijk per gebruiker! 

Looks en finish

Qua uiterlijk is dit een luxe afgewerkte monitor met een mooie matte aluminium voet en een smalle rand om het scherm. Behoorlijk professioneel en smaakvol. Alles voelt super degelijk en luxe. Je voelt echt dat je hier met een kwaliteit product van doen hebt. Met de ergonomie zit het ook wel goed, het scherm is in hoogte verstelbaar en kantelbaar.  

Ook zit er een kleine puck bij met knoppen en draaiwiel die je bedraad kan aansluiten op de monitor. Verdomd handig om snel van kleurruimte te wisselen of bijvoorbeeld de helderheid van het display aan te passen. De functies van het scrol wiel en de knoppen zijn te wijzigen in het menu.

de bijbehorende puck

Als party piece heeft de PD2725U ondersteuning voor Thunderbolt 3, dat is zeker voor Apple gebruikers een heel fijne bijkomstigheid. Want iedere Apple gebruiker weet dat je Thunderbolt poorten schaars zijn en aangezien dit scherm over twee poorten beschikt, hoef je dus netto geen poort op te offeren voor je scherm! De bijgeleverde Thunderbolt 3 kabel is dan ook wel weer fijn. Naast de genoemde Thunderbolt 3 poorten zitten er ook twee HDMI poorten op, een Displayport, en twee USB 3.1 poorten die ook werken als de monitor via Thunderbolt is aangesloten. Een fijne hub dus. 

voet van PD2725UConclusie

Ja, eerlijk is eerlijk; duizend euro is best een boel geld voor een monitor. Maar is dit dan een dure monitor? Nee, allesbehalve! BenQ biedt enorm veel waar voor zijn geld, met perfecte prestaties en ook nog eens smaakvolle looks. De PD2725U is dan ook gericht op de professionele gebruiker en biedt resultaten die dat duidelijk onderstrepen. Dit is een monitor voor kritische makers: fotografen die hun werk goed willen kunnen beoordelen, filmmakers die hun materiaal goed willen kunnen graden en voor al die andere creatieve designers. Voor mensen die geen genoegen nemen met ‘gewoon goed’ maar het liever ‘perfect’ hebben.

Lees ook

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BenQ, maar bevat onze persoonlijke ervaring en mening.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *