De meest pittoreske dorpjes in The Cotswolds, het échte Engeland

door | feb 23, 2022 | Engeland, Europa, vakantie

Wie denkt aan het échte Engeland moet eens een bezoek brengen aan de idyllische regio The Cotswolds. En met het echte Engeland bedoel ik: dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan, oneindige rijen cottages met de mooiste tuinen, tea room na tea room, antiek markten en niet te vergeten het prachtige Engelse heuvellandschap.

De meest pittoreske dorpjes in The Cotswolds, het échte Engeland

Castle Combe het mooiste dorp van Engeland?

Vooral door Instagram is Castle Combe de afgelopen jaren enorm populair geworden. Op foto’s ziet het er zo sprookjesachtig uit dat het bijna niet echt lijkt, maar aangekomen op de plaats van bestemming kan dit dan nog weleens tegenvallen. Ik kan je vertellen, in Castle Combe is dit niet het geval. Wie dit dorpje binnenwandelt, denkt gelijk dit is het, het echte Engeland. Een waar sprookjesdorp.

Castle Combe het mooiste dorp van Engeland? Castle Combe het mooiste dorp van Engeland? Castle Combe het mooiste dorp van Engeland?

Cream tea with a view

Honingkleurige cottages met metershoge rozenstruiken waardoor je je iedere keer weer in een parfumerie waant.

Niet alleen de geur van rozen brengt mij in hogere sferen. De versgebakken scones bij de plaatselijke tea room doen dit ook. Je kan hier buiten plaatsnemen en genieten van het uitzicht op de knusse hoofdstraat. Alsof we in een film setting zitten van jawel de echte Miss Marple (een serie over een oud vrouwtje dat moorden oplost, maar ook mijn Instagramnaam) komt er daadwerkelijk een soortgelijk personage de hoek om. Ik smeer nog wat extra clotted cream en jam op mijn scone en geniet eersterangs van deze scene.

Cream tea with a view in The Cottswolds

Perfecte plaatje in Castle Combe

Struin langs alle schattige cottages de één nog mooier en ouder dan de ander en loop tot het bruggetje aan het eind van het dorp. Hier heb je het beste uitzicht op het mooiste dorp van Engeland.

Perfecte plaatje in Castle Combe

Op zoek naar Antiek in Cirencester

Cirencester word ook wel de hoofdstad van de Cotswolds genoemd en is een ideale plek om te verblijven vanwege zijn centrale ligging. Wij zaten hier zelf ook in een heerlijk hotel op loopafstand van het dorp. Je kan hier je hart ophalen als je van antiek en mooie spulletjes houdt.

REISTIP: Iedere vrijdag is er een antiekmarkt waarbij je de mooiste pareltjes kan tegenkomen.

Niet gevonden wat je zocht? Loop dan even door naar het Cirencester Antiques Centre gelegen op het marktplein. Ik had zelf het gevoel alsof ik in de hemel belandde toen ik hier binnenkwam. Van buitenaf lijkt het een klein winkeltje, maar schijn bedriegt. Achter iedere deur verschijnt er weer een bordje met MORE en MORE. In Cirencester zijn ook veel charity shops te vinden, hier kan je terecht voor leuke tweedehands spulletjes.

Op zoek naar Antiek in CirencesterOp zoek naar Antiek in CirencesterOp zoek naar Antiek in Cirencester

Meest gefotografeerde straat van Engeland

Bibury is ook weer zo’n kneuterig dorpje om doorheen te struinen en ook hiervan wordt gezegd dat dit het mooiste dorpje van de Cotswolds is. Vooral Arlington Row trekt de aandacht en is waarschijnlijk de meest gefotografeerde straat van heel Engeland.

Meest gefotografeerde straat van Engeland

Arlington Row werd oorspronkelijk in de 14e eeuw gebouwd als wolopslagplaats van een klooster. Later, in de 17e eeuw, werd het omgebouwd tot een rij wevershuisjes.

REISTIP: Ga een beetje vroeg als je tenminste geen Japanner op de foto wilt die het bordje PRIVATE weer eens negeert en staat te paraderen tussen de prachtige cottage gardens.

Bibury heeft zelfs een heuse forelkwekerij één van de oudste van Engeland. Vang hier je eigen vis en geniet daarna van een heerlijke lunch aan de rivier de Colne die dwars dorp het dorpje stroomt.

Meest gefotografeerde straat van Engeland Meest gefotografeerde straat van Engeland

Snowshill; een beetje Provence in Engeland 

Snowshill: ik viel alleen al voor de schattige naam. Maar al snel blijkt Snowshill meer dan een mooie naam. De bochtige weg erheen bracht ons al in vervoering vanwege de prachtige uitzichten. In de zomer waan je je zelfs in de Provence vanwege de uitgestrekte lavendelvelden die je hier niet zou verwachten. Een typisch Engelse kerk met rode telefooncel op de voorgrond, Engelser word het niet. 

Snowshill; een beetje Provence in Engeland 

Bonte verzamelingen in Snowshill

Zeker een bezoek waard is Snowshill Manor and Garden. Een enorm groot landhuis van de verzamelaar Charles Wade. Je komt hier ogen tekort en ook de tuinen zijn weer een lust voor het oog.

Snowshill Manor and Garden

Jeugddroom in Bourton on the water

Eén van mijn favorieten pittoreske dorpen in The Cotswolds is Bourton on the Water. Hier kom ik keer op keer terug. 

Nooit vergeet ik de eerste keer dat ik hier kwam, ik stond plotseling oog in oog met mijn jeugdheld gele auto Brum. De serie waarvan ik genoot als kind en blijkbaar was dit zijn thuishaven, dat schattige dorpje waar hij iedere dag doorheen reed en ’s avonds terugkeerde dat speelde zich dus allemaal hier af. Je kan Brum nog steeds bewonderen in het Motor Museum. Dit dorp heeft zoveel te bieden, op warme dagen poedelen kinderen met hun voetjes in het water. Ouders kunnen lekker in het gras genieten van een ijsje. Ook als je gezellig wilt winkelen zit je hier goed. Aan antiek zaken weer geen gebrek en er is zelfs een kerstwinkel.

The Cotswolds Bourton on the waterThe Cotswolds Bourton on the water

Chipping Campden; cottages om van te dromen

Je kent ze wel, de puzzels met de mooiste engelse cottages. Ga op zoek in Chipping Campden en je zult ze ongetwijfeld vinden. Tuinen met buxusbollen van gigantisch formaat. Hier kan je alleen maar van dromen. De hoofdstraat van Chipping Campden is gezellig en je kunt er een lekkere sandwich eten. 

The Cotswolds Cottages om van te dromen The Cotswolds Cottages om van te dromen The Cotswolds Cottages om van te dromen

Zoals in Downtown Abbey

In Castle Combe kregen wij de tip om zeker ook Lacock te bezoeken. Lacock word vanwege zijn grote hoeveelheid aan historische gebouwen bijna geheel beheerd door de National Trust. Dat we ons tijdens het bezoek aan Lacock in een filmdecor wanen is niet zo gek. Lacock speelde niet één, maar twee keer de hoofdrol in Downton Abbey.

En niet alleen Downton Abbey is hier opgenomen. Lacock Abbey diende ook als filmlocatie voor Harry Potter en Pride and Prejudice. 

Zoals in Downtown Abbey Zoals in Downtown Abbey Zoals in Downtown Abbey

Vergeet onderweg vooral niet om je heen te kijken en te genieten van de Engelse Countryside, je komt vast nog veel meer verborgen dorpjes tegen om doorheen te zwerven of maak een wandeling door de beeldige Engelse heuvels. 

De meest pittoreske dorpjes in The Cotswolds, het échte Engeland De meest pittoreske dorpjes in The Cotswolds, het échte Engeland

NOTE: Nog meer lezen of praktische informatie over een trip naar The Cotswolds

Reistips voor Engeland en de rest van Europa:

De meest pittoreske dorpjes in The Cotswolds, het échte Engeland

Deze blog is geschreven door Marleen Kuijpers, Engeland liefhebber fotograaf en storyteller.Te vinden op Instagram onder de
toepasselijke naam @themissmarple of neem een kijkje op haar website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *