Parijs in de zomer met kinderen? Tips en tricks

door | dec 31, 2019 | Frankrijk, Parijs, Stedentrip

Een vakantie naar Frankrijk aftoppen met een stedentrip naar Parijs? Amber ging hartje zomer naar Parijs met een jong kind en zou het zo weer doen. De leukste tips voor Parijs met een jong (4) kind.

Ineens had ik (Amber Letanche) de zomer in mijn kop. Ik moest en zou onze vakantie aftoppen met een paar dagen Parijs hartje zomer. Het leek me een te gekke ervaring om aan Bo mee te geven, zo vlak voor haar vierde verjaardag. Ik bedoel maar…de Eiffeltoren is voor een driejarige van net een meter hoog natuurlijk echt heel hoog en indrukwekkend. Die Eiffeltoren blijft je hele leven magisch, bleek tijdens een stedentrip naar Parijs met tieners.

Hartje zomer naar Parijs

Veel vrienden reageerden wat terughoudend; ze dachten dat het echt nog niet tof zou zijn voor haar en vooral met haar. Tuurlijk, het is anders dan lekker met z’n twee, maar dat is ook een kwestie van je eigen verwachtingen bijstellen en de stad door de ogen van een kind bekijken. Dat werd het plan en ik dook in allerlei blogs voor kindvriendelijke Parijs-tips. Zo leuk dat ik nu onze eigen favorieten met jullie kan delen.

TIP: De leukste Franse kindermerken.

Palais Royal is een speelparadijs voor een kleuter

Bij het plein (Cour d’Honneur) van Palais Royal begon ons avontuur. Ik schatte in dat de 280 zwart-wit gestreepte zuilen van verschillende hoogte (kunstwerk van Daniel Buren), door de ogen van onze kleuter als een waar speelparadijs gezien zouden worden. Die vond zij gelukkig ook, de zuilen leenden zich perfect voor rennen, springen, balletje overgooien en verstoppertje. Heerlijk hoeveel lol we hadden met slechts dat wat gewoon al aanwezig was. Het bijbehorende park, Jardin du Palais Royal, schijnt overigens een perfecte plek voor een picknick te zijn. In de zomermaanden staat daar ook een groot reuzenrad, altijd goed, in ieder geval voor onze dame. Die was helaas de dag ervoor al afgebroken en bovendien hadden wij andere lunchplannen.

Pizza eten aan de kades van de Seine

Lunchen en ontspannen wilden we heel graag aan de Seine doen. Ik had gelezen dat het in Parc Rives de Seine heel goed toeven is, omdat de kades (zowel de linker- als de rechteroever) autovrij zijn en zijn ingericht om te zonnen, sporten, wandelen en spelen. Nog beter: er schenen ook fijne barretjes te zijn. Klonk dus als de perfecte plek voor ons en Bo!

parijs met kinderen lunchen langs de seine

Lunchen in Jardin du Palais Royal of aan de Seine

Het bleek niet de meest logische plek om naartoe te reizen vanaf waar we waren (volgende keer maar picknicken in Jardin du Palais Royal!) en inmiddels waren we allemaal toch wat oververhit en Bo bovendien flink ‘hangry’. Even doorbijten dus. We vonden het lastig om in te schatten of we nou beter op de linker- of de rechteroever konden zijn voor de leukste barretjes en de tofste kinderactiviteiten.

Gokje gewaagd, bij de Pont Alexandre III naar beneden en neergestreken bij Rosa Bonheur sur Seine. Aan de kade een hip barretje met lekkere drankjes en een grote hout gestookte pizza oven, op het water een (soort van) boot van glas en staal: fijne entourage. Wij aten pizza en dronken wat verfrissende biertjes, maar de tapas en cocktails zagen er ook goed uit. Ook Bo kon lekker kind zijn, de sfeer was ontspannen en lol. En dat is vaak anders in Frankrijk, vinden wij. Een verademing dus.

Wandelen naar de Eiffeltoren

Daarna wandelend richting de Eiffeltoren (eigenlijk net te ver voor een driejarige overigens), kwamen we de roze hardloopbaan (wedstrijdjes voor Bo en the hubby!), op de grond getekende spelletjes en het klimparkje tegen, top! Het gigantische krijtbord hebben we (nog) niet ontdekt. Last but not least: we kwamen langs een aantal waterkraantjes, met lekker fris, koud water. Een erg welkome verkoeling!

wandelen in parijs met kinderen

Van het uitzicht genieten op de Tour Montparnasse

We hadden Bo beloofd dat we helemaal naar boven zouden gaan op de Eiffeltoren. Oei, dat hadden we beter niet kunnen doen, de tickets bleken voor beide dagen helemaal uitverkocht.  Ook daar rondlopen vonden wij ietwat teleurstellend: je kunt tegenwoordig niet meer onder de Eiffeltoren doorlopen, alles is afgesloten (bescherming tegen terreuraanslagen). Bo werd echter helemaal gelukkig van haar allereerste, en zelf uitgekozen, souvenir: een roze mini Eiffeltoren. Daarnaast is zij gek op carrousels en bij de Seine staat een oude. Een paar rondjes en een ijsje maakten voor haar een hoop goed.

parijs met kinderen - eiffeltoren

Rondjes draaien in het carrousel bij de Eiffeltoren

We besloten tickets te kopen voor Tour Montparnasse (€18,- voor volwassenen en €9,50 voor kinderen van 4 tot 11 jaar), het op een na hoogste gebouw van Parijs, met 360 graden panoramadak. Als we er dan niet op konden, dan maar het beste uitzicht op de beroemde toren (en de stad). We wilden eigenlijk graag ’s avonds gaan, want hoe betoverend om de Eiffeltoren in het donker te zien. We durfden dat echt niet meer te vragen van Bo, met alle andere indrukken in dat koppie. Dus lekker de tweede dag daarheen, vlak voor lunchtijd, zodat we daarna konden picknicken in Jardin du Luxembourg.

Lunchen in Jardin du Luxembourg

We kochten bij een van de vele bakkertjes een lekkere picknick en aten die op in Jardin du Luxembourg. Je mag niet in het gras gaan zitten, maar overal staan er fijne stoelen en bankjes, lekker tussen al het groen. Heel leuk.

We liepen het park verder in en Bo ontdekte per toeval een speeltuin waar ze heel graag wilde spelen: Poussin Vert (entree €2,50 voor kinderen en €1,20 voor de ouders, leuk tot een jaar of tien denk ik). Uiteraard maakten we daar tijd voor. Er hing een grappige sfeer, we hadden het gevoel dat we tussen heel expat Parijs stonden. Bijzonder ook om het verschil te zien tussen de kindjes, Bo trok al gauw alles uit en stond alleen in haar onderbroek in de zandbak. Heerlijk die vrijheid, maar ze was dus wel de enige 🙂

Doen met kids: Bootje varen op het Grand Bassin

We kwamen eigenlijk voor het bootje varen bij het Grand Bassin, de grote vijver in het midden van het park. Voor een paar euro (ik dacht €5,-) huur je een houten zeilbootje en een lange stok, waarmee je een uurtje mag ‘varen’ op de vijver: je zet het bootje in het water, geeft een zet met de stok en dan is het afwachten naar welke kant de wind ‘jouw’ (ze zijn in landen-thema, dus makkelijk terug te vinden) bootje laat varen. Verwacht: een hoop rondrennen rondom de vijver, de stok die af en toe in het water valt, maar vooral een hoop plezier.

Bloemetjes ijs met macaron

Een bezoek aan Parijs zou voor ijsjesmonster Bo niet compleet zijn zonder een bijzonder ijsje. We haalden nog gauw een bloemenijsje bij een van de vestigingen van Amarino (handig, na het bootje varen was die vestiging slechts het park uitlopen), die je zelfs met macaron kunt krijgen, twee vliegen in een klap, want eigenlijk hoort een macaron eten er natuurlijk ook wel echt bij in Parijs. Wij hadden echter een doosje voor thuis gehaald bij Laduree, sjiek de friemel. Thuis waren we trouwens ook zo, Parijs lag precies halverwege ons vakantieadres en thuis. Een hele fijne bijkomstigheid aan dit spontane tripje Parijs.

ijs en macarons - parijs met kinderen

De conclusie? Parijs in de zomer met kinderen; DOEN!

Het verdict? Parijs met kids?! Ik zeg: DOEN! Bo genoot en ja, ze had ook meltdowns, maar die heeft ze normaal ook wel eens 😉 Wij genoten van en met haar. We gaan zeker nog eens met haar terug (dan nemen we wel een step mee, dat scheelt een hoop dragen). En…we gaan ook zeker nog eens zonder haar, want we hebben absoluut regelmatig bij allerlei eettentjes gedacht ‘hier zouden we neerploffen als Bo niet mee was’.

We boekten overigens een poepsjiek hotel, Hotel Panache, iets wat we niet zo snel nog eens zullen doen. Het was mijn grote droom daar eens te overnachten (alles zo mooi!) en het had ook nog een onverwacht voordeel. Toen we allemaal heel moe waren van de hitte de eerste dag, was het echt een cadeautje om met elkaar op zo’n mooie kamer te hangen en bij te komen. Bo vroeg er zelfs om, zo fijn vond ze de kamer. Dat neem ik zeker mee voor als we weer eens in een hotel overnachten: met kind ben je wellicht wel wat meer op de kamer en mag dat dus een excuus zijn.

Nog meer leuke tips voor Parijs met kinderen:

We hadden nu 2,5 dag en spraken af niets te forceren en op tijd pauzes in te lassen. Ik had zo’n tien dingen gevonden die volgens mij door de ogen van ons kind fantastisch waren om te zien en doen. Hier de tips waar wij zelf dus ook nog van kunnen gaan genieten een volgende keer:

  • Langs alle Carrousels
  • Lopen door Rue Crémieux (met allemaal gezellig gekleurde huisjes)
  • De Sacré-Coeur (omdat we die de hele tijd zochten samen en ze die tot paleis heeft gedoopt)
  • La Maison Rose (een roze pand, wat toevallig Bo haar lievelingskleur is)
  • Het stadsstrand aan de Seine
  • En uiteraard de Eiffeltoren beklimmen, ze heeft het er nog steeds over dat dat niet lukte.
In de zomer naar Parijs met kinderen. Tips en tricks.

Leuke stedentrip met kinderen:

Dit is een gastblog geschreven door Amber Letanche, zij woont in Gouda
met haar hubby Joris en dochter Bo (4). 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

[/et_pb_column]
Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...