Ontdek de Waddenkust van Friesland en Groningen

door | mei 15, 2023 | Friesland, Groningen, Nederland

Fan als we zijn van de Waddeneilanden in Nederland, racen we vaak voorbij aan de pracht en praal die de Waddenkust ons te bieden heeft. Tot afgelopen weekend! In slechts 24 uur ontdekte ik een flink deel van zowel de Friese en Groningse Waddenkust en wad is het daar mooi!

Unesco Waddenzee Werelderfgoed

Dat we hier te maken met een uniek stukje landschap in Nederland weten wij allang. Sinds 2009 mogen we de wadden dan ook officieel Unesco Werelderfgoed noemen. Het gebied loopt van het Noord-Hollandse Den-Helder tot het Deense Esbjerg. De Waddenkust steekt grenzen over en overtuigd met ongerepte natuur. Een bijzonder landschap vol van slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten creëren een uniek gebied met oneindige vergezichten. En daar worden we blij (en rustig) van. Maar waar moet je nou zijn in dit Waddengebied? Ik deel mijn favoriete plekken met je.

Unesco Waddenzee Werelderfgoed

Nationaal Park Lauwersmeer

Niets mooiers dan de dag te beginnen al dauwtrappend tijdens de zonsopgang. En dat is in het Nationaal Park Lauwersmeer al niet anders. De zon hadden we mee, de dauw liet zich helaas niet zien, niet dat je dit nodig hebt voor een mooie wandeling door dit mooie gebied. Het park ligt tussen de provincies Friesland en Groningen. Het park is ontstaan na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969, en heeft sindsdien een uniek landschap gevormd dat bestaat uit meren, moerassen, graslanden en rietvelden.

REISTIP: Een dagje weg in de natuur van de Biesbosch

Nationaal Park Lauwersmeer Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een belangrijk broedgebied voor vele vogelsoorten, waaronder de zeearend en de lepelaar. Naast vogels is het ook de thuisbasis van vele andere dieren, zoals reeën, bevers en vossen.

REISTIP: Ben je op pad met de kinderen? Dan is het Waswadpad een aanrader. Onderweg ontdek je al spelenderwijs meer over dit gebied.

NP Lauwersmeer met kinderen - Waswadpad NP Lauwersmeer met kinderen - Waswadpad

Uitkijktoren De Reiddomp

Goed nieuws voor de uitkijktoren liefhebbers. Er is een nieuwe op de horizon; De Reiddomp. De uitkijktoren is maar liefst 25 meter hoog en ontworpen door architecte Nynke-Rixt Jukema. Reiddomp is het Friese woord voor de Roerdomp een vogelsoort die voorkomt in het Nationaal Park Lauwersmeer. Waar de bomen tijdens mijn bezoek in de winter nog wat kaal ogen, kan ik mij al helemaal voorstellen hoe het er uit moet zien in volle bloei. Een uitkijktoren om nog eens voor terug te rijden. Hoe kom je er? Parkeerplaats bij Natuurlijk Kollumeroord (Slikweg 2).

REISTIP:  Neem je vogelkijker mee en trek goede laarzen of wandelschoenen aan.

Uitkijktoren De Reiddomp Uitkijktoren De Reiddomp

Wadlopen

Terwijl ik over de bodem van de Waddenzee wandel, vraag ik mij af, waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Wadlopen is simpel gezegd een wandeling over de zeebodem, bij het terugtrekken van het zeewater tijdens eb, ontstaat er een pad over de zandplaten en daar wandel je over. Maar Wadlopen is meer dan dat. Langs de Waddenkust In het Waddengebied en rond de Waddeneilanden kun je de mooiste wandelingen maken.

Wadlopen met gids langs de Waddenkust

Ik maakte onder begeleiding van de gids Harm-Jan vanuit Paesens Moddergat een zogeheten miniwadlooptocht. Waarbij je tot aan de vaargeul en weer terugloopt. Een heerlijke wandeling waarbij een ervaren gids alles vertelt over de flora en fauna en de geschiedenis van het gebied. Wadlopen kun je het beste met en gids doen. Het tij kan snel veranderen en geulen kunnen zich plotseling vullen met water, waardoor het pad terug naar de kust kan worden afgesneden. Moet je niet willen, we houden van avontuur, maar wel veilige avonturen met een goede afloop graag.

Wadlopen in Friesland

Een heerlijk en gek gevoel om met je laarzen in de modder weg te zakken en te bedenken dat het zeewater iedere moment jouw kant weer op kan komen.

TIP: Boek een wadlooptocht met Harm-Jan.

Wadlopen met Harm Jan

Terp fan de Takomst

De volgende stop maken we bij het dorp Blije, voor een bezoek aan de Terp Fan de Takomst. Een terp met uitzicht op de kwelders van Noard-Fryslân Bûtendyks. In de verte zie je een houten object, het ontwerp is gemaakt door Observatorium. Als je vanaf boven kunt kijken zal je zien dat het een spiraalvormig object is. Een prachtig project wat door lokale initiatieven tot stand gekomen is om de geschiedenis en de betekenis van terpen te doen samensmelten met het heden. In de zomer vinden hier ook kleinschalige theatervoorstellingen plaats. Ik kan mij geen mooiere plek bedenken, zo omringd door de natuur met de zee op een steenworp afstand.

NOTE: Tijdens het broedseizoen is de terp niet bereikbaar. Het broedseizoen loopt van ongeveer maart – juni.

Terp fan de Takomst

TIP: en plek in de natuur, om te zijn en te genieten van het landschap.

Terp Fan de TakomstTerp fan de Takomst

Mooiste vestingstad Dokkum

Dokkum is een schattig vestingstadje in Friesland, gelegen aan de oevers van het riviertje de Ee. De stad is rijk aan historie en cultuur en wordt omringd door prachtige natuur. Het historische centrum van Dokkum is goed bewaard gebleven en wordt gekenmerkt door de oude grachten, de mooie gevels en de gezellige straatjes. Er zijn vele bezienswaardigheden te vinden, zoals de prachtige Bonifatiuskapel en de imposante Admiraliteitsbrug. Wandelen door de stad voelt als een stap terug in de tijd.  Beeld Simone Wittgen.

Vestingstad Dokkum Vestingstad Dokkum

Lees ook: De mooiste vestingsteden in Nederland

Overnachten aan de Waddenkust

Een dag als deze is vermoeiend en een flinke portie buitenlucht vraagt om een nacht goed slapen. De keuze is reuze aan de Waddenkust, maar ik tip graag deze twee unieke accommodaties waar zoveel liefde in is gestopt.

 • Het Lage Noorden; een thuishaven voor alle creatieve zielen onder ons. Bedenk je een grote loods vol vintage, werkplaats, atelier en restaurant in 1. Het is onmogelijk om je niet direct thuis te voelen. De camping biedt in de zomer plek aan zo’n 25 tenten, de schrijvershuisjes komen met instant inspiratie en het gasthuis is ideaal voor teamuitjes. Wat een plek en als klap op de vuurpijl hebben ze ook nog eens een fantastische uitkijktoren, schaapjes en kippen op het terrein. Nooit meer naar huis.  Mooie ecolodges bij Het Lage Noorden Mooie ecolodges bij Het Lage Noorden
 • iT Dreamlan; Droomland in het Fries. En wegdromen lukt als de beste op deze magische plek aan de Waddenkust in Friesland. Met een natuurcamping, groepsaccommodatie en trekkershutten zal eenieder zich hier binnen no-time thuis voelen. Vergezichten in combinatie met warme gastvrijheid. Een heerlijke plek. Boek je overnachting hier. 
 • Trekkershutten bij It Dreamlan

Mijn tip? Overweeg tijdens je volgende trip richting de Wadden een tussenstop te maken aan deze kant van De Waddenkust. Beter nog plak er een extra nachtje aan vast. You can thank me later!

10 Reacties

 1. nicole orriens

  Dankjewel voor de inspiratie. Ik wil de Waddeneilanden zeker een keer bezoeken. Het lijkt me daar echt prachtig en ook heel bijzonder.

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Voor deze regio hoef je de eilanden dus niet op. Dat scheelt je een boel reistijd, maar wel dezelfde sfeer!

 2. Kijkje in huis en tuin

  De waddeneilanden zijn prachtig en Lauwersmeer ook, het is een fijn gebied om even te ontprikkelen.

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Precies dat heb ik ook ervaren. Het is de weidsheid die het zo fijn maakt.

 3. Claire

  Oh de Wadden! Zo mooi en staat nogsteeds op mijn wensenlijstje. Helemaal na het lezen van je blog artikel. Super leuk!

  Antwoord
 4. Joyce - SomedayTodayNL

  Oh ik wil zo graag eens naar het waddengebied, lijkt me zo mooi! Nederland heeft ook zoveel bijzondere plekken

  Antwoord
 5. Jessie - WonenWerkenLeven.nl

  Leuke tips! Ik ben al eens in Dokkum geweest en dat was erg leuk om te bezoeken.

  Antwoord
 6. Sandra

  Al zoveel van gehoord, maar nog nooit geweest 🙈 en als ik het zo lees en de foto’s bekijk, is het echt de moeite!

  Antwoord
 7. Angelo

  Prachtige omgeving! Wij zijn er zelf helaas nog nooit geweest maar het staat wel op ons lijstje van to-do’s. Zou een prachtige dag zijn waar we veel mooie foto’s kunnen maken!

  Antwoord
 8. Tessa

  Wat heeft Nederland toch veel mooie en veelzijdige natuur. Helaas is de waddenkust iets te ver weg om te bezoeken voor mij

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

[/et_pb_column]
Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...