Voorbij de highlights van Parijs – 6 (nog) onbekende tips

door | jul 12, 2023 | Frankrijk, Parijs, Stedentrip

Auteur Parisienne Hélène Rocco neemt je in ‘Parijs – kleine atlas voor hedonisten’ mee naar ieder arrondissement van Parijs. Toeristentrekkers als de Eiffeltoren en het Louvre worden niet overgeslagen. Rocco schenkt echter meer aandacht aan de verborgen parels die soms letterlijk achter onopvallende poorten liggen en – die je als je er niet over gelezen zou hebben – voorbij zou rennen. 

Parijs – kleine atlas voor hedonisten

Kleine reisgidsen over Parijs voor in je broekzak of handtas zijn er te over. Inspirerende Instagram-posts over Parijse fotogenieke plekken ook. Maar mooie dieper gaande Nederlandstalige boeken over lichtstad Parijs zijn schaars. Met ‘Parijs – kleine atlas voor hedonisten’ bracht mo’media onlangs zo’n niet te missen boek met diepgang uit, dat bovendien zeker niet misstaat op de koffietafel.

Het geheime Parijs – de verborgen parels

De focus op verborgen parels, de prachtige verstilde fotografie van de Nederlandse Sophia van den Hoek die een groot deel van het jaar in Parijs woont, de themawandelingen en de persoonlijke verhalen en portretten van lokalen die verbonden zijn aan de speciale Parijse min of meer verborgen plekken, zijn een verrijking ten opzichte van de reguliere reisgids.

6 tips uit ‘Parijs – kleine atlas voor hedonisten’

Tijdens een verblijf in Parijs met mo’media leidden Hélène Rocco en fotografe Sophia van den Hoek mij rond langs een aantal speciale spots uit het boek. Zo kreeg ik een smaakvol voorproefje van wat ‘Parijs – de kleine atlas voor hedonisten’ te bieden heeft. Ik deel deze tips alvast met je zodat je er bij een volgend bezoek aan Parijs profijt van hebt en je de gebaande paden vermijdt. Want een ding is zeker: dat wil je. Weg van de hordes toeristen en genieten van de mooie plekken en bijzondere Parijzenaars.

6 tips uit ‘Parijs - kleine atlas voor hedonisten

Tip 1: Ontdek romantisch groen wijkje Butte Bergeyre

Je verwacht het niet, maar eenmaal een onopvallende passage met steile trappen genomen en beklommen aan Avenue Simon Bolivar in het 19e arrondissement, kom je terecht in een Parijse wijk die voelt als een gemoedelijk dorpje: wijk Butte Bergeyre. Mooi geplaveide rustige straatjes zoals Georges Lardennois, rue Philippe-Hecht en de rue Barrelet-de-Ricou liggen bovenop op een heuvel (‘butte’ betekent heuvel). Vanaf deze heuvel heb je een magisch uitzicht op de wijngaard aan de voet van de heuvel en een andere veel bekendere heuvel, butte Montmartre, aan de horizon. Rozen groeien er welig. De bewoners van de wijk, veelal architecten, ontwerpers en kunstenaars, besteden duidelijk veel zorg aan het groen op de balkons en de potten met planten aan de straat. Hier is het fijn slenteren en tot rust komen.

Tip 2: Relax of loop je rondje in Parc des Buttes-Chaumont

Om de hoek van Butte Bergeyre ligt Parc des Buttes-Chaumont. Een groot park (25 hectare groot) met een waterval in een grot, meerdere mooie bruggen, hoogteverschillen en veel plekken om te picknicken. Het meest kenmerkende object in het park is de ‘Temple de la Sibylle’, die op een klif staat, plusminus vijftig meter boven een kunstmatig meer.

Dit park ligt ook weer op een heuvel. Vanaf een open grasveld waar veel lokalen met de hond of kinderen spelen, een handdoekje neerleggen bij mooi weer of een boek in de schaduw van een eeuwenoude boom lezen, heb je een weergaloos uitzicht op oude gevels en moderne gebouwen die boven de stad uittorenen. Het park is in de vroege ochtend de plek voor joggers, tai chi-beoefenaars en zich naar school haastende kinderen met rugzakjes en hun commanderende moeders. In de late middag flaneren modebewuste Parijzenaren over de brede paden en schuifelen oudjes zij aan zij onder het groen bladerdek. Le jardin du Luxembourg eat your heart out!

2023 Parijs KleineAtlasVoorHedonisten SimoneWittgen klein 117

Tip 3: Bezoek de kleurrijke concept store Maison Rouge van Nike ontwerper Youssouf Fofana

Maison Chateau Rouge is een kleurrijke concept store, in 2015 opgericht door de goedlachse autodidactische ontwerper Youssouf Fofana. Het is vernoemd naar de rauwe multiculturele wijk Maison Rouge in het 18e arrondissement waarin de conceptstore zich bevindt aan de Rue Myrha 40 bis. De wijk staat bekend om zijn Afrikaanse invloeden en wordt ook wel Klein Afrika genoemd. Je vindt er vooral stoffenwinkels en traditionele kruidenierswinkels. Het straatbeeld wordt bepaald door deze winkels, graffiti op de muren en in lange gewaden geklede Afrikanen.

Youssouf koopt stof van plaatselijke winkeliers en ontwerpt daarmee onder andere opvallende t-shirts met het opschrift ‘Maison Chateau Rouge’ die hij in Parijs zelf laat produceren. Het woord ‘Maison’ in de merknaam is een knipoog naar de bekende dure Franse modehuizen. De streetwear kledinglijn is een groot succes. Het wereldberoemde sneaker merk Nike vroeg Fofana om meerdere Air Jordan schoenen en outfits te ontwerpen. 

De winkel richt zich op het verzamelen en verkopen van vrolijke mode-, interieur- en kunstvoorwerpen van Afrikaanse en Caribische ontwerpers. Zo behoren vazen uit Tunesië, Algerije en de Kaapverdische eilanden, kunst uit Kameroen, en schilderijtjes uit Senegal tot het assortiment. Met een aankoop van Maison Chateau Rouge haal je een klein stukje Afrikaanse cultuur in huis.

Tip 4: Bewonder kunst en drink een cremig koffietje in galerie Chapelle XIV

Éleonore Levai en Benjamin Balaga, man en vrouw, zijn de eigenaren van een kunst- en designgalerie, een platenwinkel, een drukkerij en cafeetje in één: Chapelle XIV.  Zij richt zich op de kunst, hij op de muziek. Chapelle XIV, heeft tot doel kunstenaars met verschillende achtergronden te introduceren aan het publiek in een omgeving die warm en gastvrij aanvoelt. Dit als tegenhanger voor de vaak koele en afstandelijke sfeer en inrichting die kunstgalerieën meestal kenmerkt. Daarin is het jonge stel absoluut geslaagd. Het is er ontzettend fijn toeven. Alleen het interieur al is een lust voor het oog.

Je vindt Chapelle XIV in het 18e arrondissement aan 14 Boulevard de la Chapelle. Let op: de toegangsdeur bevindt zich aan een patio van een appartementencomplex en valt niet op. Check de openingstijden en de agenda online want de galerie biedt een programma met tijdelijke tentoonstellingen, culturele evenementen, workshops, openingen en livemuziek.

Tip 5: Eet voor een klein prijsje in een typisch Parijs restaurant, Bouillon Pigalle

Rond 1900 telde Parijs zo’n 250 bouillons: grote restaurants waar arbeiders betaalbare bistrogerechten konden krijgen. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele van deze restaurants uit de Belle Epoque over. Er is echter sprake van een heropleving, onder andere door de komst van Bouillon Pigalle in de opkomende wijk Pigalle die vooral bekend staat als de rosse buurt van Parijs en aan de voet van Montmartre ligt.

In bouillon Pigalle eet je goedkope grootmoedersgerechten die je nu bijna als trendy zou kunnen classificeren. Wat te denken van klassiekers als hardgekookte eieren met mayonaise of gegratineerde uiensoep als entree voor slechts een paar euro? En stamppot met worst als hoofdgerecht? 

Het decor is dat van een klassieke bistro in een 21ste-eeuws jasje met de bordeauxrode banken, bollampen en het gebruik van licht hout. Het personeel werkt razendsnel en is super vriendelijk. Het tempo van serveren overtreft bijna die van een fastfood restaurant. Doordat bouillons zo in opkomst zijn en deze bouillon Pigalle nogal populair is, doe je er goed aan van tevoren te reserveren. Adres: 22 Boulevard de Clichy.

Bouillon Pigalle Parijs

Tip 6: Geniet van de bloemenpracht in bloemenkwekerij in Plein Air

In het hart van het 20e arrondissement in Parijs, achter een verborgen deur op een begraafplaats in Belleville, bevindt zich bloemenkwekerij Plein Air van 1200 vierkante meter groot. Wat ooit een grasweide was werd dankzij het vele werk van de deskundige groene vingers van Japans-Franse Masami Charlotte Lavault een serene oase van bloemen, bomen en planten. Je vergeet er volkomen dat je in de altijd bruisende en drukke metropool Parijs bent.

2023 Parijs KleineAtlasVoorHedonisten SimoneWittgen63

Er worden geen chemicaliën en elektrische apparaten gebruikt bij het telen van de bloemen. Toch krijgt Levault het voor elkaar om er tussen de 250 en 300 soorten bloemen te laten groeien voor verkoop aan evenementen. Sinds kort runt ze ook een productie site ten zuidwesten van Parijs, die 50 keer zo groot is, om aan de klantvraag te voldoen.

Masami Charlotte spreekt gepassioneerd over haar werk als bloemenkweekster en heeft een paar mooie levenslessen geleerd door haar werk in de tuin. Over haar liefde voor bloemen zegt ze: “Bloemen zijn de beste symbolen voor de relatief korte duur van een mensenleven. Ze groeien, bloeien en gaan dood. Net als wij.” En: “Je kunt bij dit werk niet alles controleren. Je bent deels overgeleverd aan de omstandigheden als het weer. Dat is wat planten mij ook leren: Leef je leven en doe gewoon je best. Meer kun je niet doen.”

NOTE: Plein Air is geen pluktuin of altijd toegankelijke bloementuin. Check daarom eerst de site van Plein Air voordat je er naar toe gaat.  Op specifieke data kun je een audiotoer doen of buitenworkshops volgen. 

Leuk weetje: Masami Charlotte Lavault is ook het gezicht van het parfum Flower by Kenzo.

Het boek ‘Parijs – kleine atlas voor hedonisten’ bestellen

Benieuwd naar andere tips en inspirerende plekken die je laten kennismaken met het andere Parijs? Bestel het boek voor € 34,95 hier of lees onze boekreview hier.

Bekijk een van de mooiste steden ter wereld door de ogen van een Nederlandse fotografe Sophia van den Hoek en bewonder de architectuur, musea en winkelpromenades om vervolgens neer te strijken op een terras om te genieten van de Franse gastronomie. • Parijs is de best bezochte stad van Europa (20 miljoen bezoekers) • Kaarten per arrondissement met de belangrijkste bezienswaardigheden • Verstilde, artistieke fotografie die Parijs in een heel ander licht zet • Indrukwekkende verhalen over de cultuur en geschiedenis van deze wereldstad • Een overzicht van hoogtepunten, must see’s • Mét themawandelingen • Met veel door toeristen onontdekte bijzondere plaatsen

In dezelfde mo’media serie ‘kleine atlas voor hedonisten’ zijn ook boeken verschenen over onder andere Corsica, Noorwegen, IJsland en Berlijn.

Kleine Atlas voor Hedonisten

Bonus: hotel-, restaurant- en reistip Parijs

In hotel Scarlett in de wijk Belleville stond mijn bed. Een betaalbaar kleurrijk hotel met geinige retro accessoires in de inrichting. Het hotel ligt op een steenworp afstand van wijk Butte Bergeyre en Parc des Buttes- Chaumont (tip 1 en 2) en is een prima uitvalsbasis voor het bezoeken van alle tips in deze blog. Soms moet je daarvoor nog wel wat wandelen of de metro pakken.

Boek je hotel in Parijs:

Je kunt heerlijke visjes eten in restaurant bistro Capitaine in de Marais en wordt er bediend door supervriendelijk personeel. 

Reis vliegensvlug, comfortabel en duurzaam met de Eurostar, naar Parijs. Een treinrit naar Gare du Nord vanaf Rotterdam duurt slechts tweeënhalf uur. Boek je treinticket hier.

’s Amuser à Paris!

Bisous, Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *