10 X Prachtige landschappen in Nederland

door | nov 23, 2022 | Natuur, Nederland

Nederland kent ontzettend veel mooie natuurgebieden. We vroegen aan onze vaste (en minder vaste) bloggers om hun favoriete prachtige landschappen te delen in Nederland. Dat levert een flink lijstje tips en inspiratie op, voor een wel heel mooi dagje natuur in eigen land.

Pingo meer bij ’T Nije Hemelriek

Pingo meer is een naam die uit de eskimo tijd komt en betekent “heuvel die groeit”. Onder de heuvel bevindt zich een zogeheten ijslens. Dit kan alleen voorkomen bij een gebied waar het heel koud is. Daarom bevinden Pingo meren zich voornamelijk in Alaska en Groenland. Extra bijzonder dat wij ook in Nederland een aantal Pingo meeren kennen. Landschap getipt en gefotografeerd door @marionstoffels

Mooi landschap Hemelriekje

Duurzame reistip: kijk eens of er mooie natuurgebieden zijn in de provincie waar je woont. Daarnaast zijn een boel van deze natuurgebieden op wandelafstand van het station, overweeg eens een dagje reizen met de trein om te onthaasten en nog beter te genieten van de natuur. Meer duurzame reistips lees je hier.

Prachtige meren in een bos op de Utrechtseheuvelrug en in Drenthe

Wist je dat Nederland plekken heeft die je misschien wel aan Canada, of Scandinavië doet denken? Je vindt ze op de Utrechtse Heuvelrug en in Drenthe. Het Hensschotermeer en Gasselterveld. Deze meren in het bos zijn ‘gewoon’ recreatieplassen waar je in de zomer een heerlijke duik kunt nemen. Maar onze tip: ga juist in het najaar of de winter, als het er lekker rustig is! Deze landschaps-, tips en foto’s komen van Aranka.

Drentse Hondrug; Gasselterveld

Een voormalige zandafgraving die in het midden 50 meter diep is. Een prachtig meer midden in het bos van de Drentse Hondrug en misschien nog net iets mooier vanuit de lucht, dan zie je pas echt hoe blauw het is.

Utrechtse Heuvelrug; Henschotermeer

Missen tussen de bossen op de Utrechtse Heuvelrug vind je het prachtige Henschotermeer, met recht een van de mooiste Nederlandse landschappen.

Prachtig strand landschap bij Petten aan Zee

Petten aan zee, een strand in Noord-Holland wat zich duidelijk onderscheid van alle andere stranden in Nederland. Petten aan Zee staat bekend om haar mooie monument; Palendorp. Dit landschapskunstwerk bestaat uit 160 palen van zes tot twaalf meter lengte. De palen staan in de vorm van tien huizen en een kerk. Het is een herinnering aan het oude Petten, wat lang geleden werd overspoeld door de zee. Mooi meegenomen dat je op de palen kunt klimmen, er hangt een schommel en de palen zelf zijn met en én vloed een aantrekkelijk object voor fotografen, speciaal bij zonsopgang of zonsondergang. Prachtig strand getipt door Eliane Roest.

Schommelen in Petten aan Zee

Mooi natuurgebied: Veluwe en de Veluwezoom

Iedereen denkt bij de Veluwe aan het Nationale Park. Daarvoor betaal je entree en is natuurlijk prachtig, maar de gebieden daaromheen bieden je misschien nog wel mooiere vergezichten. Denk natuurlijk aan de welbekende Posbank met haar paarse dekens in augustus, maar ga ook eens naar de Asselsche heide, Hoog Buurlose heide of het Leesten. Daar steken de pastelkleurige grassen haast als goud af tegen de blauwe lucht. Ook dát is Nederland.

De Groote Vlasroot in Veldhoven

De Groote Vlasroot is een klein, verborgen plekje in Veldhoven en ligt bijna in mijn achtertuin, precies tussen Simone en mijn woonplaats in. Ik ga er regelmatig wandelen met de hond en het is vooral ongelofelijk mooi bij zonsondergang. Het is niet groot, niet bekend en er staan nergens pijlen of wegwijzers. Gewoon een klein weggetje in, langs de baan tussen Eindhoven en Waalre. Een klein privéparadijsje. De Vlasroot is een klein vennengebied met twee vennen, de Grote Vlasroot en de Kleine Vlasroot. Prachtig landschap in Brabant getipt door Silvie Bonne.

Eyser Heuvelrug in Limburg

Tussen Wittem en Eys pronkt deze fotogenieke rij cipressen. In de zomer ook nog eens naast een veld met wuivend koren. Je gelooft gewoon niet dat dit mooie natuurgebied in ons eigen doorgaans natte kikkerlandje ligt. Aan de voet van de bomen is ook een picknickplek te vinden. Prachtig landschap in Limburg getipt door Simone Wittgen.

Eyser Heuvelrug cipressen

Hart van Drenthe

Ook in Drenthe zijn er volop indrukwekkende landschappen te zien. Zo tipt Carlo van Waanzinnige Wereld; mocht je binnenkort naar Drenthe gaan dan hebben we nog wel een aantal tips voor je. Zo vinden wij Boswachterij Grolloo in het Hart van Drenthe een fijne plek om te zijn en wandelen we hier graag de Veenpluisroute. En eigenlijk mag je ook Nationaal Park Dwingelderveld niet overslaan als je in Drenthe bent. Voor meer tips volg waanzinnigewereld. Drenthe blijft ook na je bezoek nog op je lijstje staan, want je wil zeer waarschijnlijk nog een keer terugkomen om nog meer van deze mooie provincie te ontdekken. Een soort van betreden op eigen risico dus.

Mooi landschap in Drenthe

Kleinmeer en Grootmeer zijn twee vennen in een Brabants natuurgebied

Tussen Wintelre en Vessem in Brabant vindt je de vennen Kleinmeer en Grootmeer. De vennen zijn kalkrijk en niet verzuurd, waardoor hier planten kunnen groeien die elders bijna niet meer terug te vinden zijn. Naast Grootmeer staat een soort uitkijktoren. Niet bijzonder hoog maar geeft wel een heel mooi uitzicht en overzicht. Rondom de vennen is een stuk bos waarin het fijn wandelen is. Hier en daar staat of hangt ook een soort kunstwerk in het bos die afkomstig zijn van LandartBrabant, wat welkome verrassingen zijn in dit mooie boslandschap.

Landschap Kleinmeer en Grootmeer in Brabant

Zoals je ziet weet Nederland zelfs ons nog te verrassen, ga van de gebaande paden en laat je inspireren door alles wat Nederland te bieden heeft.

Lees ook:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *