Struinen door de duinen: het Nederlands Kustpad wandelen

door | jan 30, 2021 | Nederland

Je maakt mij (@mirjam.verloop) dolblij met zee, zand en duinen. Daarom ga ik dit jaar het Nederlands Kustpad wandelen. Soms zie ik enkel vogels, op andere momenten loop ik door kustplaatsen en over boulevards vol toeristen. Heb jij het wandelvirus ook te pakken? Dan is het Kustpad misschien ook iets voor jou!

Het Kustpad over de boulevard van Scheveningen


cshow


ReizenWat moet je weten van het Nederlandse Kustpad?

Het Nederlands Kustpad is een Lange-Afstand-Wandelpad en loopt van Sluis in Zeeland langs de kust naar Bad Nieuweschans in Groningen. Of omgekeerd, want je kunt de route in twee richtingen lopen. Het pad bestaat uit verschillende etappes van zo’n twintig kilometer. Het begin- en eindpunt van elke etappe is in de buurt van een OV halte en de route is goed gemarkeerd. Er is ook een online en papieren routegids beschikbaar.

Het Nederlands Kustpad wandelen; routebeschrijving

Mirjam schreef al eerder over; Wild spotten en niemand tegenkomen op de Veluwe

Stel zelf je ideale Kustpad samen

Het Kustpad is een pad van honderden kilometers en je kunt het in meerdere dagen achter elkaar lopen. Maar laat je niet afschrikken door de lengte van de volledige route, want je kunt het pad ook in dagetappes lopen. Of de ene keer een dagetappe in Noord-Holland en de andere keer twee dagen in Zeeland. Je knipt en plakt eigenlijk je eigen route.

Ik woon op fietsafstand van de kust en ik besloot om het Kustpad dichtbij huis te beginnen. Dat leek me makkelijk heen en weer reizen en mocht de afstand toch tegenvallen, dan was hulp nabij! Zo begon ik mijn Kustpad avontuur op een zonnige lentedag in Hoek van Holland. Overigens ben ik nog lang niet klaar met het Kustpad, ik loop de etappes soms met tussenpozen van maanden, maar ik vind het leuk!

Het Kustpad wandelen over de Maasvlakte

TIP: Een wandeling van 8 kilometer langs molens.

Vergeet niet af en toe een duik te nemen

Wanneer je het Kustpad loopt, dan loop je niet enkel over het strand. Je loopt door de duinen, maar ook door badplaatsen en je wandelt zelfs door steden als Den Haag en Haarlem. Die afwisseling maakt de route juist zo leuk. Bonus: de zee is altijd vlakbij, dus een duik halverwege of na die twintig kilometer stappen, is de beste beloning. Zwembroek in de rugzak dus!

Zwemmen tijdens het wandelen van Het Kustpad

Op onze wishlist: Het Pieterpad lopen.

Wandelen doe je nooit alleen

Ik had er niet zo bij stilgestaan, maar er zijn heel veel meer mensen die een lange afstandspad wandelen. Ik kom de leukste mensen tegen. Op een warme dag – neem altijd genoeg water mee als je gaat wandelen – zit ik op een terras uit te puffen met een ijsje. De mensen naast me zien mijn routegids en spreken me aan. Zij liepen jaren eerder het Kustpad en waren benieuwd naar mijn ervaring. De rust en het leuke gesprek geven me genoeg zin en energie voor de laatste kilometers.

Struinen door de duinen met Het Kustpad

Doorzetten geeft een goed gevoel

Ik liep de etappe door de duinen van Wassenaar en Katwijk. Het viel me die keer behoorlijk zwaar. Voor mijn gevoel kwam ik geen centimeter vooruit. Halverwege kwam ik er ook nog achter dat ik mijn OV kaart kwijt was. Ik liep terug naar het bankje waar ik een boterham gegeten had: niets, geen kaart. Dus ook die extra terug-loop-meters voor niets. Ik liep, een tikkel chagrijnig, door naar Katwijk. En zelfs die keer voelde ik me behoorlijk stoer toen ik lopend het dorp binnenwandelde. En dat is elke keer. Het voelt hartstikke stoer om na al die kilometers het eindpunt te bereiken.

Het Kustpad wandelen in de winter

PS: Toen ik overigens in Katwijk eindelijk rustig zat, kreeg ik een SMS. Een vriendelijke meneer had mijn OV kaart gevonden en via “OV kaart verloren” geregistreerd. Zie je wel; de leukste mensen!

Praktisch

De routebeschrijving vind je online op:

NOTE: Er is ook een route voor fietsers. In het weekend kan het op sommige wandel- en fietspaden erg druk zijn.

Handige tips voor onderweg;

  • Zorg voor genoeg water en eten
  • Neem voldoende (regen) kleding mee en
  • Vergeet je zwembroek niet!

Struinen door de duinen met Het Kustpad

Nog meer wandel inspiratie:


cshow

het Nederlands Kustpad wandelen het Nederlands Kustpad wandelen

1 Reactie

  1. Miranda

    Leuk, ik ben zelf net begonnen met het Nederlands Kustpad. Inderdaad zo’n heerlijk gevoel als je weer een etappe hebt voltooid. Ik ga binnenkort die etappe richting Katwijk lopen, dus ik ben vast voorbereid op een pittige wandeling

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *