Fotogenieke dorpjes in Nederland

door | mrt 23, 2022 | Nederland

Je hoeft echt niet de halve wereld over te reizen om mooie foto’s, al dan niet voor instagram, te kunnen maken, ook in Nederland zijn er meer dan genoeg fotogenieke plekjes en dorpjes waar je foto’s kan maken die het goed zullen doen ‘op the gram’. Instagramwaardige dorpjes zijn onder andere;

Thorn; het witte stadje

Veel mensen komen naar Thorn vanwege zijn witte huizen, waardoor het de bijnaam ‘het witte stadje’ heeft gekregen. Je kan hier dan ook zeker mooie foto’s maken waarvoor je niet naar de Griekse eilanden hoeft te reizen. Daarnaast zijn ook het voormalige Begijnhof en de overblijfselen van de Abdij van Thorn bekende bezienswaardigheden in dit voormalige vorstendom. Foto Simone Wittgen.

Fotogeniek stadje Thorn

Zaanstad / Broek op Langedijk

Mensen komen van over de hele wereld naar Nederland toe vanwege de molens en de traditionele huisjes. In Zaanstad bij de Zaanse Schans kom je deze zeker tegen. Een overnachting in het lokale van der Valk Hotel met een opeenstapeling van huisjes hoort daar ook zeker bij. Vlak bij ligt Broek op Langedijk; hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan en zie je nog precies hoe het hier vroeger uit zag.

Staycation: Huur een e-chopper en bezoek de Zaanse Schans

Giethoorn

Nog een dorp waar mensen van over de hele wereld naar toe komen is Giethoorn, ook wel eens het Venetië van Nederland genoemd. De boerderijen in dit dorp aan de rand van het natuurgebied de Weerribben liggen namelijk allemaal op eilandjes in het water. Je verplaatst je je hier dan ook niet over de weg, maar via het water. Zeker in het hoogseizoen kan het hier erg druk zijn met mensen die meegaan op de rondvaart of een fluisterboot huren en aanleggen op het eilandje in het water.

Fotogeniek Nederland: Giethoorn

Nuenen

Ook dit dorpje in Brabant is zeker de moeite waard, na een mooie stadswandeling is een wandeling naar het van Goghkerkje aan de rand van het centrum zeker de moeite waard.

Reitdiephaven

Misschien heb je wel eens foto’s gezien van de gekleurde huisjes in Curaçao, of de grachtenpanden in Kopenhagen. De huizen aan de Reitdiephaven in Groningen doen hier niet voor onder. En dat ‘gewoon’ in eigen land. 

Foto spots Nederland Reitdiephaven

Zoutkamp

Ook dit dorp in Groningen is populair om foto’s te maken. De naam van de stad verwijst naar zijn ligging aan de voormalige Lauwerszee (kamp = veld). Dit is een typische havenstad met vissershuisjes en vissersschepen

Oudewater

Oudwater is het oudste stadje in het Groene hart van de provincie Utrecht en staat vooral bekend vanwege de Heksenwaag. Sinds de 16e eeuw worden de mensen hier gewogen om te zien of ze een heks zijn. Keizer Karel V was de enige in Europa die het voorrecht gaf voor een eerlijk weegproces. In museum de Heksenwaag kun je zelf ervaren hoe dit er in die tijd aan toe ging. Daarnaast kan je hier wandelen door het sfeervolle en monumentale binnenstad met beschermd stadsgezicht. Vroeger was dit ook onderdeel van de verdedigingswerken van de Hollandse Waterlinie.

Naarden Vesting

Niet alleen vanuit de lucht is deze vestingstad enorm populair omdat dit een van de weinige dorpjes is waarvan de vestingmuren nog helemaal compleet zijn. In dit Gooische dorp is het ook een kwestie van zien en gezien worden, bijvoorbeeld op een van de terrasjes in het centrum.

Noord Holland: Naarden Vesting

Austerlitz

Wist je dat er in Nederland ook een pyramide staat? De Pyramide van Austerlitz is aangelegd in opdracht van Napoleon zelf als gedenkteken. Tegenwoordig kan je hem ook beklimmen, maar het mooiste is hij nog vanuit de lucht, zoals je op deze dronefoto kunt zien. Deze vind je op de Utrechtse Heuvelrug bij het dorpje Austerlitz waar je ook nog wat gebouwen aantreft uit die tijd. Je vindt hier vlak bij ook het Henschotermeer; wil je het gevoel hebben om aan en tropisch wit zandstrand te liggen dan is dit zeker de place to be. In het midden van dit meer liggen twee eilandjes die zijn te bereiken via een vlonderbrug. Foto Bram Booth.

IMG 8835 3

Tricht

In het voorjaar is de Betuwe een populaire fotospot vanwege de bloesem die hier overal bloeit op de fruitboomgaarden. In Tricht vind je het Appeldijkje waar je mooi kan wandelen, fietsen en natuurlijk foto’s maken! Grote kans ook dat je hier veel Volkswagen busjes tegen komt die een route rijden langs de mooiste plekjes.

Reisboeken  over Nederland:


Middelburg

In Zeeland is Middelburg een prachtig stadje. Grote kans dat je de Reigerstraat wel eens voorbij hebt zien komen op instagram. Deze straat hangt namelijk vol met vrolijk gekleurde paraplu’s die regelmatig gebruikt worden als achtergrond voor foto’s.

Fotogeniek Middelburg

Bourtange

Dit vestingsdorp werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van Willem van Oranje tot het in 1851 zijn functie verloor. Daarna werd het een typisch boerendorp, totdat werd besloten het gehele dorp in originele staat te herstellen. Nu is het een prachtige vestingstad waarin je het originele bouwwerk terugziet met een molen, kerk en huisjes van toen.

Vestingstad Bourtange | Groningen

Kinderdijk

Kinderdorp ligt op de plek waar rivier de Lek en de Noord samenkomen. Sinds 1997 staan de 19 windmolens die hier de polders droog moesten malen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vormen een belangrijke toeristische attractie in Nederland. Hier kun je zeker een prachtige plaatjes. Maak een mooie wandeling langs de molens of verken de omgeving per fiets. Wanneer je de molens vanaf het water wilt bekijken, kun je een rondvaart maken. Foto Simone Wittgen.

263175227 584581905962914 3781368830341570139 n e1647336452179 1

Orvelte

Dit dorp in Drenthe staat ook wel bekend als museumdorp. Dit dorpje is in de 10e eeuw ontstaan en ook hier lijkt het net alsof de tijd heeft stil gestaan. Je wandelt hier over de brink en door de straten zoals het er 100 tot 200 jaar geleden ook nog uit zag. Er zijn een aantal musea waar je kan zien hoe de huizen er vroeger uit zagen, zelfs bij de bakker vind je voorwerpen van vroeger en worden traditionele stroopwafels gebakken. Met kinderen kan je een bezoek brengen aan de ZooBizar waar gordeldieren los rondlopen.

Hillegom

Dit dorp ligt midden tussen de tulpenvelden op de grens tussen Zuid- en Noord-Holland. Vlak bij vind je ook de Keukenhof waar je in het voorjaar kan genieten van de bloemenpracht. In het voorjaar worden hier ook bloemen corso’s georganiseerd. De hele streek staat in het teken van de tulpenbollen en ook op straat kom je die vaak tegen.

Nog meer fotogenieke plekken in Nederland:

Fotogenieke dorpjes in Nederland Fotogenieke dorpjes in Nederland

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *