De leukste tips voor Dagje Leiden en omgeving – De streek van verrassingen

door | jul 26, 2022 | Nederland, Stedentrip, Zuid Holland

Leiden noemt zichzelf de ‘Stad van Ontdekkingen’ en de regio de “Streek van Verrassingen”. In slechts dag tijd beleefde ik een stevige portie cultuur en natuur en genoot ik van de zomerse sfeer in de stad. Mijn belangrijkste ontdekking? Een dagje Leiden is veel te kort.

Dagje Leiden

Leiden is makkelijk met de trein bereikbaar en het station ligt midden in het stadscentrum. Vanuit het station is het slechts 15 minuutjes wandelen naar mijn verblijfplaats: het Streekhuisje dat zich momenteel in de tuin van de Hortus botanicus bevind. 

13u00 – Aankomst in het station en inchecken in het ‘Streekhuisje’

Het Streekhuisje is een Pop-Up Tiny House, met alle informatie over de ‘Streek van Verrassingen’: Leiden, Katwijk, Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leiderdorp. Het Streekhuisje reist deze zomer de hele regio rond en verblijft telkens een weekje op een bijzondere locatie. Zoals tijdens mijn verblijf, in de tuin van Hortus botanicus Leiden waar ik een nachtje mocht blijven slapen. Spannend.

Hortus botanicus Leiden

Voor de tuinen heb ik nog de hele avond tijd, maar de serres sluiten ‘s avonds, ik neem eerst een kijkje bij de gigantische kelk, de ‘Titan Arum’ (of ook wel ‘Giant Penis Plant’)  die elk moment kan openbloeien. Dit reusachtige knolgewas krijgt elk jaar een nieuw blad en heel soms een nieuwe bloem. Sinds 2009 produceerde hij elk jaar een blad, maar dit jaar een bloem die ondertussen als twee meter hoog geworden is.  De bladeren die eromheen gewikkeld zijn kunnen elk moment open gaan. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2009, all eyes on Titan Arum. Daarnaast is de Hortus in Leiden misschien wel de mooiste Hortus botanicus van Nederland, dus een echte must-vist. 

Groen en natuurtips in Leiden: 

 • In Leiden kan je het langste park van Nederland terugvinden: het nieuwe Singelpark! Het Singelpark is een groene gordel, een stadspark rondom het historisch centrum van Leiden. 
 • Leiden heeft maar liefst 28 kilometer aan grachten en singels!  Plaats genoeg voor rondvaarten, suppen, zwemmen of relaxen op de oevers. 
 • Hortus botanicus; de oudste botanische tuin van Nederland, bestaat al sinds 1590 en is altijd toegankelijk geweest voor bezoek. TIP: Je museumjaarkaart is hier trouwens geldig. Heb je die niet, dan kan je hier online je kaartjes kopen voor de Hortus.

15u00 – In de voetsporen van Rembrandt

Rembrandt van Rijn werd op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Hij ging in Leiden naar school en kreeg er zijn opleiding tot schilder. Vanuit de Hortus volg ik een stukje van de Rembrandt Route. Deze wandeltocht brengt je naar de mooiste historische Rembrandtlocaties in Leiden. De route passeert o.a. langs de geboorteplek van Rembrandt, brengt je naar de ‘Young Rembrandt Studio’ en bij de Latijnse School kan je je door Rembrandt zelf laten schetsen. 

Leiden - In de voetsporen van Rembrandt

Op de Rembrandtplaats, aan de Weddesteeg, staat het geboortehuis van Rembrandt.  In het midden van het plein een standbeeld van Rembrandt aan het schilderen. Vanop de oever naast het plein, heb je een prachtig uitzicht over de Rijn en de Rembrandtbrug.  Waar je ook kijkt, vanuit dit plein is alles fotogeniek.

Leiden - In de voetsporen van Rembrandt

Meer Rembrandt inspiratie voor Leiden? 

Leiden - In de voetsporen van Rembrandt

16u00 – Reis rond de wereld in het Museum Volkenkunde

Ondertussen ben ik aanbeland bij het  mooie gebouw van het Museum Volkenkunde, waar ik wordt begroet door een enorme totempaal. Ik kan de ingang niet direct vinden, waardoor ik rondom het gebouw ben gewandeld en meteen ook de mooie tuin en buitenkunstwerken kan bewonderen. Het museum heeft een vaste collectie met bijzondere objecten uit acht cultuurgebieden en aanvullend wisselende tentoonstellingen. De verschillende culturen en diversiteit in de wereld wordt op een hele mooie en gevarieerde manier in beeld gebracht. Elke ruimte heeft een eigen sfeer en verhaal en kan op verschillende manieren beleefd worden. Voor kinderen zijn er leuke extra zoek- en doe-activiteiten. 

Leiden - Reis rond de wereld in het Museum Volkenkunde
Leiden - Reis rond de wereld in het Museum Volkenkunde

TIP: Het Museum Volkenkunde heeft heel mooi museumcafé, met een uitgebreide cultuurbibliotheek.Koffie en boeken, this must be heaven.

Museumcafé Museum Volkenkunde

Meer kunst en cultuur in Leiden? 

17u00 – Ijsjes, hofjes en poëzie

Vanuit het museum wandel ik meteen terug de stad in, recht naar het Ijs van Matthijs. Een roze ijssalon, mét héél veel vegan smaken. Mijn keuze valt op Limoncello en bloedsinaasappel. Héérlijk! Ondertussen wandel ik nietsvermoedend een poortje binnen en kom terecht in een prachtig hofje. Leiden telt maar liefst 35 van dit soort wonderlijke hofjes, die bijna allemaal te bezoeken zijn. 

Lekkerste ijsje in Leiden

TIP: Heb je extra tijd? Leiden heeft een mooie Hofjes Wandelroute.

In de stad kom ik ook heel regelmatig poëzie- en muurgedichten tegen.  Tijdens mijn 24 uur in Leiden, tel ik er minstens 15, maar in totaal zijn er meer dan 120 muurgedichten, in uiteenlopende talen en schriften, terug te vinden. En ja hoor, je kunt ook een Muurgedichten Route volgen. Er zijn acht verschillende routes, met acht verschillende thema’s. 

19u00 – Summer Vibes Galore voor diner

Een zomerse fietstocht brengt me naar het Valkenburgse Meer. Het meer heeft een hoog eiland-gehalte, met veel surfers, strandzand, en houten ligbanken. Naast het meer ligt het Buitenhuis, een prachtig gerenoveerde brasserie en een terechte hotspot. Vanaf het ruime terras kijk je uit op de zonsondergang over het meer en ook binnen ziet het er heerlijk gezellig uit. De menukaart van Brasserie Buitenhuis is, zoals ze het zelf omschrijven: ‘toegankelijk, maar altijd met een moderne inslag’. Ik koos voor de vegan Miso Aubergine, en likte (bijna) mijn bord uit, zo lekker. 

21u00 – Boekje en biertje aan de oever 

Ik heb de tuin en oever van het Hortus museum helemaal voor mezelf. Liggend in een strandstoel, geniet ik, met een Hortus biertje in de ene hand en mijn boek in de andere hand, van de warme zomeravond.  Achter mij hoor ik het geluid van krekels en vogels vanuit de Chinese tuin en voor mij heb ik uitzicht over de Witte Singel, waar af en toe een bootje voorbij vaart. Ik zou hier snel aan kunnen wennen. 

Hortus Botanicus Leiden

9u00 Ontbijt naast bed

Bij het opstaan vind ik naast het Streekhuisje een grote mand gevuld met een verrukkelijk ontbijt, klaargemaakt door het Hortus Grand Café. Ik ben me heel erg bewust van hoe bijzonder het is, om in het midden van de Hortus tuin te kunnen ontbijten, maar ook al kun je niet in het Streekhuisje overnachten, bij het Hortus Grand Café kun je ook tussen de bloemen en planten terecht voor een kop koffie met een taartje, of een  kleurrijke seizoenslunch, gemaakt met ingrediënten die in het Hortus botanicus groeien of lokaal aangekocht zijn. Welk gerecht je ook kiest, groenten spelen steeds de hoofdrol, rechtstreeks uit de tuin, in je bord! 

10u00 Op naar Katwijk! 

Met de bus sta je vanuit Leiden in minder dan een half uur tijd op het strand. De streek weet mij alweer te verrassen! 😉 Katwijk aan Zee was oorspronkelijk een vissersdorp, maar is, sinds de 17de eeuw, ook bekend als kunstenaarskolonie. Ook vandaag komen er nog steeds veel schilders naar Katwijk om de zee, de duinen en het strandleven in beeld te brengen. In het DUNAtelier kan je het werk bekijken van lokale en internationale kunstenaars die zich door de Katwijkse duinen laten inspireren. 

Katwijk aan Zee - kunst en cultuur

De Vuurbaak werd gebouwd in 1605 en is de op-één-na-oudste bewaard gebleven vuurtoren van Nederland. Tijdens de zomermaanden kun je de vuurtoren beklimmen en wordt je beloond met een geweldig uitzicht over het dorp en de zee.  Als het weer meezit, dan kun je zelfs de skyline van Den Haag zien. De Vuurbaak werd gebouwd voordat er olielampen bestonden en heeft daarom dat een plat dak, waarop een rooster lag waarop een houtvuur werd gestookt.  Later werden de houtvuren vervangen door de ‘moderne’ olielampen met reflectoren. 

Vuurbaak - Vuurtoren van Katwijk

Vlak naast de Vuurbaak spot ik alvast een eerste beelden van de Beeldenroute. Op de boulevard en in de Katwijkse straten kun je meer dan vijftien bijzondere beelden terugvinden.  ‘Pootje Baden’, van Goke Leverland, is mijn favoriet. Een lieflijk beeld van twee oudere mensen met hun voeten in de branding. Het originele idee was om het bronzen beeld ook echt in de branding van de zee te plaatsen, maar technisch gezien (moeilijke fundering en het grote verschil in de waterstand bij eb en vloed) was dit niet mogelijk. Maar ook op dit plekje, op de Boulevard, tussen het duingras, blijft het een geweldig beeld. 

Beeld Pootje Baden Katwijk aan Zee
Beeldenroute Katwijk

Meer tips voor een dagje Katwijk? 

 • Met Schnipseljagd kun je Katwijk op een originele manier verkennen. Je kan de route ontrafelen door raadsels op te lossen en bij elk goed antwoord krijgen  een nieuwe aanwijzing om de mooiste stukjes en meest verborgen plekjes van Katwijk te ontdekken.  
 • In het Katwijks Museum kan je terecht voor een combinatie van schilderijen en historische bezienswaardigheden. Bovendien kun je er ook terecht voor een interactieve expositie over de Katwijkse Engelandvaarders. 

13u00 Lunch op het strand

Mijn verrassende 24 uur zit er bijna op. Ik trek m’n schoenen uit en wandel over het strandpad naar het strandpaviljoen ‘Surf & Beach’ . Met mijn voeten in het zand en mijn hoofd onder een parasol geniet ik van het ultieme zomergevoel. Zon, zee, strand én een heerlijke salade in een zalige stoel…. Mag ik hier de hele zomer blijven liggen?  

Katwijk - Lunchen op het strand bij Surf Beach

Reizen naar Leiden:

 • Leiden is vlot bereikbaar met de trein: 
  • 34 minuten vanuit Rotterdam
  • 35 minuten vanuit Amsterdam
  • 1u40 minuten vanuit Eindhoven
 • Adressen: 
  • Hortus botanicus Leiden: Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden.
  • Museum Volkenkunde: Steenstraat 1, 2312 BS Leiden.
  • Brasserie Buitenhuis: J. Pellenbargweg 2, 2235 SP Valkenburg.
  • Surf & Beach: Boulevard Zeezijde 9, 2225 BB Katwijk aan Zee.

Meer foto’s en bewegende beelden over Leiden kan je terugvinden in mijn Leiden-highlight op mijn IG-account @bonnesilvie. 

Silvie Bonne - Tips voor dagje Leiden

Inspiratie voor mooie dagtrips:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

[/et_pb_column]
Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...