Bezoek Buitenplaats Doornburgh, aan de vecht in Maarssen

door | apr 27, 2022 | Kunst & Cultuur, Nederland, Utrecht

Zin in een dagje vol kunst en cultuur op een prachtige plek? Ken je Buitenplaats Doornburgh al? Deze mooie buitenplaats is gelegen aan De Vecht in Maarssen en een bezoek meer dan waard.

Buitenplaats Doornburgh voor kunst en wetenschap

Maarssen-dorp, een heel sfeervol dorpje aan De Vecht, tussen Amsterdam en Utrecht en dat het zo’n bijzonder dorpje was heb ik me niet (genoeg) gerealiseerd toen ik daar woonde als kind. Vele cafeetjes en terrasjes zijn ze rijk, de bootjes varen de hele dag langs en de grachtenhuisjes zijn prachtig om naar te kijken. OK, Amsterdam en Utrecht hebben de overtreffende trap, maar dit is dan de light versie. Gelukkig woon ik inmiddels weer redelijk in de buurt en ben nu in de gelegenheid om vaker langs te gaan. Toen ik las over de huidige tentoonstelling in Buitenplaats Doornburgh wist ik dat ik het dorp weer zou bezoeken. Deze plek vol historie gaat terug tot in de zeventiende eeuw. De meest recente bewoners zijn de 30 zusters die de oorspronkelijke priorij bewoonden. Doornburgh, buitenplaats voor kunst en wetenschap is sinds 2018 geopend voor publiek met programma’s gericht op kunst, wetenschap en erfgoed. In het monumentale klooster organiseren ze tentoonstellingen, lezingen en workshops.

Buitenplaats Doornburgh Buitenplaats Doornburgh

Tijdelijke expositie; Vorm aan De Vecht

Voor deze tentoonstelling combineert curator Nicole Uniquole (bekend van haar werk voor Masterly The Hague en al haar projecten in Milaan) de historie met design. De tentoonstelling “Vorm aan De Vecht, met ondertitel architectuur, nonnen en design” -de heerlijkste ondertitel ever toch?- toont hedendaags design in combinatie met objecten uit de erfgoedcollectie van Buitenplaats Doornburgh. Het dagritme van de nonnen, de herhalingen in de architectuur en de regelmatige structuren in de vormgeving vormen de rode draad in de tentoonstelling. Dit bijzondere samenspel zet de geschiedenis van de buitenplaats in een verrassend licht.

Tijdelijke expositie; Vorm aan De Vecht

Er is werk te zien van zo’n 75 kunstenaars (waaronder Jan Taminiau, Scholten en Bajings, Studio Fahrenheit) en het tentoonstellingsontwerp biedt steeds nieuwe doorkijkjes in het pand. Je raakt niet uitgekeken van high fashion tot strak design. Doordat ze oude foto’s combineren met de hedendaagse kunst maakt dat het kloppend voor die plek en snap je de treffende keuzes in de tentoonstelling. Heerlijk om te zien hoe men vroeger leefde op het terrein. Ik vond het mooi om te zien hoe moderne fotografie kunnen verrassen op die plek. Zo zie je wat portretten van fotografe Suzanne Jongmans, maar als je goed kijkt zijn die gemaakt van afval.

NOTE: Nog te zien tot en met 25 september 2022.

Tijdelijke expositie; Vorm aan De VechtTijdelijke expositie; Vorm aan De Vecht

Buitenplaats Doornburgh rijksmonument

Het ontwerp van architect Jan de Jong is een van de jongste rijksmonumenten van Nederland. Zijn gerealiseerde ontwerp toont veel kenmerken van het door hem zogenaamde filosofie, het plastische getal, dat uitgangspunt is van de architectuurstijl de Bossche School. Als je daar bent, let eens op het ritme van het gebouw, de Bossche school heeft een bepaalde herhaling. Ook het interieur van de priorij is bijzonder qua kleur, textuur en meubilair. Voor de mensen die houden van architectuur zijn er ook architectuur rondleidingen en lezingen over het pand. Opsmuk als schilderijen, gordijnen, planten of bloemen worden door de architect verboden. Later krijgen sommige houten banken toch kussens. “Want de ‘lieve’ nonnen zijn koppig en laten niet alles voorschrijven.” Overigens zijn er nu ook heel veel bloemen in het hof, wat elk seizoen erg uitnodigend werkt.

Buitenplaats Doornburgh rijksmonument Buitenplaats Doornburgh rijksmonumentKoffie en lunch in de binnentuin van Buitenplaats Doornburgh

Koffie en lunch in de binnentuin van Buitenplaats Doornburgh

Combineer je bezoek met een mooie wandeling door het park, of koffie en lunch in de binnentuin. Er is namelijk een restaurant DeZusters gevestigd met een bijzondere kaart met lokale producten (uit eigen tuin). Of meer met het bootje aan met mooi weer. Tot en met 25 september is de huidige tentoonstelling over design, Buitenplaats Doornburgh is geopend op woe t/m zon, tussen 10:00u. en 17:00u. De Museumkaart is hier niet geldig. Kaartjes voor Vorm aan de Vecht kosten 15 euro per persoon.

Koffie en lunch in de binnentuin van Buitenplaats Doornburgh

Tips voor een leuk dagje weg in Nederland:

Bezoek Buitenplaats Doornburgh, aan de vecht in Maarssen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *