100 jaar tijdreizen, de leukste activiteiten in één weekendje Zuid-Limburg

door | jan 16, 2022 | Limburg, Nederland

Achter Zuid-Limburg gaat meer schuil dan alleen een prachtig landschap. Met de volgende vier activiteiten in Zuid-Limburg voel, zie en proef je het verleden van de streek. Doe ze allemaal of kies wat bij jou past!

1925 | Stoom afblazen met de miljoenenlijn

Tijdens een van onze eerste wandelingen door het glooiende landschap van Limburg, kwamen wij de Miljoenenlijn tegen. Deze fotogenieke stoomtrein werd ooit gebruikt om kolen te vervoeren, maar vervoert inmiddels al jaren mensen. Het is een aanrader om de rit van Simpelveld naar Schin op Geul (en terug) te maken. Je kunt onderweg ook uitstappen. Bijvoorbeeld in Wijlre voor een bezoekje aan de Brand Brouwerij of in Eys voor lunch ‘Bie de Tantes’.

Miljoenenlijn in Zuid Limburg

1932 – 1940 | Fort Eben-Emael; een letterlijk hoogtepunt dat een dieptepunt werd

Een kleine sprong in de tijd naar het begin van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een bezoek aan dit fort ervaar je hoe men in de 17 bunkers leefde en werkte, van eetzalen tot ziekenboeg. Wat ik persoonlijk het meest indrukwekkend vind is het enorme gangenstelsel. Je kunt maar liefst 3 (van de 5) kilometer door de bunker lopen! Onderweg kom je beschadigingen tegen van de fatale aanval in 1940. Pas als je oog in oog met het verwrongen staal staat besef je wat de, veelal minderjarige, mannen hier hebben doorstaan.

Wat maakt dit fort zo speciaal? België wilde voorkomen dat Duitsers via het Albertkanaal en de Maas het land konden binnendringen. Daarom werd fort Eben-Emael op 70 meter hoogte gebouwd waar men kilometers ver Zuid-Limburg in kon kijken. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt voor de Belgen. Tot de Duitsers voor het eerst in de geschiedenis met speciale zweefvliegtuigen arriveerden. Het langgerekte fort bleek ironisch genoeg de perfecte landingsbaan en werd binnen 2 dagen ingenomen.

  • Fort Eben-Emaël ligt op 15 minuten rijden van Maastricht. Kijk hier voor actuele openingstijden.
  • Food tip: Eet na je bezoek een heerlijke pannenkoek bij Moulin Loverix: een graanwatermolen van voor 1800. Te vinden tegenover de parkeerplaats van het fort.
Fort Eben-Emael in Zuid Limburg

1944 | Adembenemende stilte op Amerikaanse begraafplaats Margraten

Misschien ken je deze plek van de jaarlijkse Memorial Day herdenking. Een bezoek geeft mij altijd kippenvel. Voor een groot deel komt dat door de Amerikaanse sfeer die er hangt. Alles is enorm én imposant. Bijna buitenaards in ons kleine landje. Het begint al bij de oprit die voor Nederlandse begrippen extreem lang en breed is. Vervolgens zie je de 30 meter hoge toren, de wall of the missing met 1722 namen en ruim 8000 witte kruizen. Iédereen is hier muisstil. Niet alleen vanuit respect, ook omdat de plek dit gewoon met je doet. Kortom, een plek om te herdenken en te waarderen.

Amerikaanse begraafplaats Margraten
  • Food tip: borrel of lunch bij eetpodium Loods81 Margraten. Bij deze hippe traiteur kun je zowel binnen als buiten op het terras of in een kas zitten. Onze favoriet is de tapasplank (kwijl!) maar eigenlijk is alles er fantastisch.  
Lunch bij eetpodium Loods81 Margraten
Lunch bij eetpodium Loods81 Margraten

1971 | Van de eerste wijnstokken in Eys tot een heus wijnfeest

De laatste sprong maken we naar de seventies. Sinds die tijd wordt er na eeuwenlange stilte weer wijn verbouwd in Nederland. Dat zorgt hier voor een uniek stukje landschap waar je een prachtige wandeling doorheen kunt maken. De Route des Vins is 10,1 km lang en slingert langs 3 verschillende wijngaarden. Deze wijngaarden leveren ieder maar liefst 500-1000 flessen kwaliteitswijn per jaar! Leuk: vlak na de start kom je het beruchte Wiengetske tegen. Een toegangshek die je via een holle weg niet alleen naar de wijngaarden leidt, maar ook naar het jaarlijkse Wahlwiller wijnfeest. 

“Wat begon als een grapje tijdens een proeverij tussen de wijnranken, is uitgegroeid tot een groot dorpsfeest met een eigen wijnlied, jaarlijks een nieuwe koninginnewijn en wijnkoningin. “ – visitzuidlimburg.nl.

  • Je kunt onderweg zelfs wijn proeven bij Domaine Salamander!
  • Lees hier meer info over de wandelroute.
  • Het Wahlwiller wijnfeest vindt doorgaans eind september plaats en is gratis en voor iedereen toegankelijk. Of je nog lopend naar huis kunt, is aan jou ;).

De Route des Vins in Zuid Limburg

Historisch overnachten bij Camping de Kloostermuur

Hou je van kamperen? Ga dan nóg iets verder terug in de tijd (1669) en kampeer naast een kloosterruïne (en koeien!). Als je ’s ochtend je versgebakken croissantjes ophaalt waan je je op de prachtige binnenplaats in het buitenland.

overnachten bij Camping de Kloostermuur

Tips voor Zuid-Limburg;

Wij maken gebruik van affiliate links. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons de site te onderhouden.
Bestel bijvoorbeeld bij Bol.comBever, of Natuurhuisje dan ontvangen wij een kleine commissie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *