Tips voor 24 uur in Urban Antwerpen

door | okt 23, 2022 | Antwerpen, België, Europa, Stedentrip

Antwerpen. De stad waar ik telkens weer opnieuw verliefd op wordt. Vét geïnspireerd zat ik een dag later weer in de trein terug. Die trein by the way…. In nog geen twee uur ben je vanuit Amsterdam in Antwerpen. En het aankomen op het schitterende station van Antwerpen is al een feestje op zich. 

Vegan lunch in Antwerpen

12.00 uur Bij aankomst meteen goed uitpakken, lunch bij een tof plantbased (vegan) eettentje, Hart. Wat een knaller van een smaken, ik had een fantastisch pita broodje met plantbased gyros, aanrader. Daarnaast hebben ze ook mooie ambachtelijke cakes en taartjes, en schattige theepotjes met sterke gemberthee. Meer tips voor eten en drinken in Antwerpen.

Vegan lunch in Antwerpen

Urban Antwerpen verkennen per fiets

13.00 uur Om veel te zien is het in Antwerpen echt fijn om een fiets te huren. Je kunt gebruik maken van de stadfietsen, maar bij Het Steen kan je ook fietsen huren. Eventueel met een stadsgids erbij die je ook nog eens veel over de geschiedenis van Antwerpen kan vertellen. 

Urban Antwerpen verkennen per fiets

Architectuur en kunst in Nieuw Zuid 

Via de Kaai, die bijna klaar is qua renovatie, fiets je naar Nieuw Zuid. Ongelofelijk dat er binnen no-time een compleet nieuwe wijk uit de grond is geplopt. Ik krijg er een beetje een Rotterdam gevoel bij. Veel nieuwe architectuur, en wat ik echt te gek vond waren de hoeveelheid galeries. De volgende keer ga ik die uitgebreider bezoeken, zeker de Tim van Laere Gallery, want die zag er behoorlijk aantrekkelijk uit. 

Koninck, Kaas, Koffie binnen handbereik bij Pakt

Vanuit Nieuw Zuid naar Pakt, wat een heerlijke urban plek is dat. Met echt goede koffie bij Caffénation, en dat zeg ik niet zomaar, want ik ben een gigantische sucker voor goede koffie. Je kunt daar ook hun lekkere eigen geroosterde koffiebonen kopen als je wilt. Ook zit bij Pakt kaasaffineurs Van Tricht, zoals ik een sucker ben voor goede koffie, ben ik dat ook voor mooie geaffineerde kazen. En om het hele verhaal compleet te maken…. De Koninck bier huisvest hier ook! Als je de tijd hebt zou ik zeker de brouwerij in gaan voor een ‘experience’. 

Koninck, Kaas, Koffie binnen handbereik bij Pakt

Art Deco in Berchem

Ik ben daarentegen weer op de fiets gestapt om via het oude militaire ziekenhuis in het Groenkwartier, wat nu allemaal appartementen zijn, naar Berchem te fietsen om de imposante huizen op de Cogels-Osylei te bekijken. Een schitterende lei met de meest bijzondere (heren)huizen, of beter gezegd… paleisjes. Vanuit station Berchem loop je daar overigens makkelijk naar toe. Echt een aanrader om deze wijk, Zurenborg, te ontdekken. Iets verderop zit weer een typisch charmant Antwerps pleintje, Dageraadplaats, met de meest leuke horeca om een lekker pintje te pakken. Awél, je bent toch in Bourgondisch Antwerpen, of niet? 

Cogels Osylei in Antwerpen Zurenborg

Street Art in Antwerpen

In dezelfde wijk Zurenborg zit ook De Zomerfabriek, waar maar liefst 4000 m2 muren voorzien zijn van de meest toffe street art. Echt de meest waanzinnige graffiti’s zijn hier te zien. En ik heb me laten vertellen dat er jaarlijks in de zomer het Meeting of Styles Antwerpen festival is. Een reizend street art festival dat het hele jaar door langs alle grote steden ter wereld komt. 

Street Art in Antwerpen Street Art in Antwerpen

Écht Urban Antwerpen! 

De Gent liefhebbers onder ons zijn zeer waarschijnlijk wel bekend met de toffe designwinkel Piet Moodshop. Nu ook in Antwerpen op de Graanmarkt, in het monumentale pand waar ze samen zitten met het restaurant Grandeux.

Restaurant Grandeur in Antwerpen

Grandioos dineren in Antwerpen

19.00 uur Eerder noemde ik al Grandeux, waar ik ‘s avonds echt geweldig goed heb gegeten. De mosselen met een soort groene curry pasta…. nomnomnom. Ze hebben leuke foodsharing gerechten, vis, vlees en vega. Allemaal even bijzonder. En weet je wat het leuke is? Alles wat je ziet kan je ook kopen! Dus van servies tot de lampen, tot de kaarskandelaartjes en de stoelen. Laat de bestelbus maar voorrijden, ik heb mijn keuze wel gemaakt.

Overnachten in Antwerpen

De keuze is reuze in Antwerpen. We sliepen al op mooie plekken via Moonback. Zo lees je hier over de meest fotogenieke hotels in Antwerpen. Of kijk zelf even welke hotels er nog beschikbaar zijn tijdens jouw stedentrip. Kan je wellicht meteen al even kijken in welke wijk je wilt overnachten.

Wakker worden in het KMSKA

10.00 uur Na het ontbijt meteen naar hét KMSKA. Na bijna 11 jaar in renovatie te zijn geweest zag ik er enorm naar uit om dit museum voor schone kunsten eens te kunnen bezichtigen. Van buiten is het een klassiek en imposant gebouw.
Ook als je binnen komt, voel je direct de sfeer van modern tot klassiek die de architecten op een briljant mooie manier hebben vorm gegeven.

Een weekend Urban Antwerpen Bezoek het KMSKA

Wat een pracht en praal, adembenemend.

Lunch bij Madonna in KSMKA

Er word van tevoren geadviseerd om een keuze te maken tussen het oude deel of het nieuwe deel. Ik denk dat dit jammer is. Wat ik zou doen is een keuze maken voor het moderne deel in de ochtend en dan tussendoor óf lunchen in het Madonna. Madonna is het restaurant in het KMSKA (wel op tijd reserveren) óf, want dat kan ook… ergens in de buurt lunchen, want je mag met je ticket een keer naar buiten, zodat je in de middag het oude deel kan bekijken. Of andersom natuurlijk.

Lunch bij Madonna in KMSKA

Het KMSKA is echt heel erg indrukwekkend. Alleen het gebouw waar het museum in zit al. Hoe het licht gefilterd binnen komt, de prachtige strak wit glanzende vloeren en de mooie oude mozaïeken vloer, de immense strakke trap naar boven, de gestreepte muren van Boy & Erik Stappaerts, de donkere kamer met glazen licht kubus waardoor er op een speciale manier minimaal licht binnenkomt om de kunstwerken die daar hangen te beschermen. De kunst en gekozen tentoonstellingen zijn ook prachtig. Ik was onder de indruk van kunstenaar Michel Seuphor, die tot eind dit jaar te zien is. In de ‘blauwe kamer’ is elk half jaar een nieuwe tentoonstelling te bewonderen. De museumwinkel heeft ook prachtige kunstboeken, vooral de collectie kunstboeken voor kinderen vond ik te gek. Én, niet al te onbelangrijk, je kunt ook daar heerlijke koffie drinken. Handig voor als het te druk is bij de Madonna.

Antwerpen, ik kom zéker weer heel snel terug. Want ik ben nog lang niet uitgekeken. En het KMSKA wil ik nog een keer zien. En dan op donderdag. Want op donderdagavond is het museum tot 22.00 uur geopend en is er live muziek! Superleuk.

Lees ook:

Tips voor 24 uur in Antwerpen

Dit blog is geschreven door Tjarda, zij ging namens Instagrambloggers.nl mee op persreis naar
Antwerpen op uitnodiging van Visit Vlaanderen.

2 Reacties

  1. Emmoniek@gmail.com

    Erg leuk. Dat kmsa ga ik snel bezoeken

    Antwoord
    • Eliane Roest

      Veel plezier alvast, laat je weten hoe je het hebt ervaren?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *