Musea Antwerpen - Ben je net als wij een fervent bezoeker van musea? Dan kan het de moeite lonen je eens te verdiepen in de voordelen van een Antwerp City pass. Onlangs was ik drie dagen, twee nachten in 'T Stad en was benieuwd hoeveel musea en bezoenswaardigheden je...
Tips vuurtoren Rubjerg Knude Fyr: een must-visit in Denemarken
De vuurtoren Rubjerg Knude Fyr is, samen met de kliffen van Mons Klint, misschien wel de meest fotogenieke spot in Denemarken. Het is een vuurtoren die bezoekers fascineert met zijn geschiedenis en geweldig mooie ligging. Rubjerg Knude Fyr stond al sinds 2014, toen ik foto’s op instagram voorbij zag komen, op mijn wishlist om te fotograferen. Afgelopen zomer, bijna 10 jaar later, was het dan eindelijk zover en boekte ik een overnachting in de buurt van de vuurtoren, op doorreis naar Noorwegen. In deze blog vertel ik je meer over de geschiedenis en geef ik je praktische informatie voor als je de vuurtoren ook wilt bekijken (en fotograferen).
Waar ligt vuurtoren Rubjerg Knude Fyr?
De 23 meter hoge Rubjerg Knude Fyr, ook wel bekend als Rubjerg Lighthouse, ligt aan de westkust van Denemarken, in het noordelijke puntje van de provincie Jutland, tussen de badplaatsen Lønstrup en Løkken. Het ligt ongeveer een half uur rijden verwijderd van Hirtshals waar de veerboot naar Noorwegen vertrekt en aankomt. Vandaar dat het een perfecte tussenstop is op de heen- of terugweg naar Noorwegen.
De vuurtoren staat op de Lønstrup Klint, een klif, op een hoogte van 60 meter boven het zeeniveau.
De veelbesproken geschiedenis van de vuurtoren
De bouwwerkzaamheden voor de vuurtoren begonnen in 1899. Een jaar later werd de toren in gebruik genomen. Het diende schepen te waarschuwen voor de gevaarlijke kliffen en ondiepe wateren in de omgeving. In 1968 werd het in de functie van vuurtoren buiten gebruik genomen en werd het een museum. In 2002 werd Rubjerg Knude Fyr door toenemende erosie gesloten en verlaten.
De vuurtoren staat zoals gezegd op een hoge klif bedekt met stuifzand. Door de jaren heen is de kustlijn geërodeerd waardoor de vuurtoren steeds dichter bij de afgrond van de klif kwam te liggen. Op een gegeven moment verwachtte men dat de toren dit jaar, in 2023, in de zee zou verdwijnen. Om dit te voorkomen werd de 720 ton wegende toren in 2019 maar liefst 70 meter landinwaarts verplaatst door middel van een speciaal daarvoor gebouwde rail. Een hele complexe en dure operatie. Gelukkig is het voorbestaan van de vuurtoren nu in ieder geval tot 2060 veiliggesteld en kunnen we nog steeds van deze toren genieten.
Hoe kom je bij vuurtoren Rubjerg Knude Fyr?
Parkeer je auto bij de gratis parkeerplaats (op Googlemaps ‘Parkeringsplads Rubjerg Knude Fyr’) aan het kruispunt (!) van de Rubjergvej. Van daaruit is het een kwartiertje lopen naar de vuurtoren. Het pad is duidelijk zichtbaar en biedt al heel mooie uitzichten op de top van de vuurtoren die boven de duinen uitsteekt. Het laatste stukje is wat zwaarder en klim je door mul zand.
Een alternatieve manier om er te komen is via het noorden langs de kust. Daarvoor parkeer je je auto bij de begraafplaats van Mårup Kirke (Kirkegård). Een wandeling van ongeveer 20 minuten leid je naar de vuurtoren. Ondertussen geniet je van het waanzinnige uitzicht op de toren. Deze route is minder druk. Dus als je liever geen mensen op je foto hebt, is dit ‘the way to go’.
Kun je de vuurtoren Rubjerg Knude Fyr beklimmen?
Ja, je kunt de vuurtoren gratis beklimmen. Via een wenteltrap en mooie doorkijkjes door de ramen (fototip!) kom je bovenin de vuurtoren op het uitkijkpunt. Vanaf hier heb je fantastisch uitzicht op de zandvlakte, de groene omgeving daar omheen, de zee en de badplaatsen in de verte.
Waar logeer je bij vuurtoren Rubjerg Knude Fyr?
Zoek naar een overnachtingsplek in Lønstrop of Løkken. Ik sliep naar alle tevredenheid in het geel gekleurde Hotel Løkken Strand in een ruime fijn ingerichte familiekamer. Je kunt er ook heel gezellig en goed dineren in het hotelrestaurant. Vantevoren reserveren is verstandig. Het hotel ligt op loopafstand van het centrumpje van het badplaatsje en het strand.
TIP: Je mag met je auto op het strand van Løkken rijden. Hoe leuk is dat voor een keer? Een unieke ervaring.
Waar eet je bij vuurtoren Rubjerg Knude Fyr?
Een van de fijnste dineerervaringen tijdens deze vakantie hadden wij bij restaurant Rartsted aan de Nørregade in Løkken. Het ligt schuin tegenover het hiervoor genoemde hotel en heeft een informeel maar toch ook stijlvol sfeertje. De curries zijn er overheerlijk en de creatieve eigenaren zijn super gastvrij.
TIP: Je kunt ook het mooi ingerichte vakantie appartement (met twee slaapkamers) van het restaurant huren.
Wanneer ga je het beste naar Rubjerg Knude Fyr?
De vuurtoren is in het zomerse hoogseizoen een populaire plek voor toeristen en Denen. Ben je fotograaf en wil je mooi licht en het desolate van de omgeving benadrukken in je foto’s dan ga je het beste met zonsopkomst of zonsondergang of buiten het hoogseizoen om. Hou er wel rekening mee dat zelfs in de zomer de omstandigheden bar kunnen zijn. Ik was er zelf in juli en het waaide toen ontzettend hard. Je kunt er dan uiteraard nog steeds heen maar het opwaaiende striemende zand kan best een uitdaging vormen. Daarover hieronder meer. Check dus in ieder geval de weersvoorspelling voor vertrek want beschutting vind je alleen in de vuurtoren zelf.
Wat doe je aan en neem je mee als je vuurtoren Rubjerg Knude Fyr gaat bezoeken en fotograferen?
Zorg voor stevige wandelschoenen en kleed je op regen of koude als dat qua weersverwachting nodig is.
Staat er een stevige wind? Dan zijn een sjaal en/ of capuchon waarmee je geheel of ten dele je gezicht kan bedekken en beschermen tegen de zandkorrels en een grote zonnebril geen overbodige luxe. Bekijk ook mijn uitgebreide paklijst voor deze vakantie.
De fotografen onder ons doen er verstandig aan de camera en lenzen tegen opvliegend zand te beschermen met een camerahoes en beschermfilters. Overweeg een reisstatief mee te nemen voor long exposures met mooie ochtend of avond luchten. Deze dien je gezien de mogelijke windkracht wel te kunnen verzwaren. Verder is het natuurlijk heel belangrijk om een schoonmaakset mee te nemen in je cameratas. Denk aan een blaasbalgje, een lenspen, kwastjes en reinigingsdoekjes.
Een handig objectief bij het fotograferen van de vuurtoren is een groothoek om zo de weidsheid van het landschap te kunnen laten zien.
Fototips Rubjerg Knude Fyr
Fototip 1: Daag jezelf uit om niet alleen de standaard foto te maken van vuurtoren temidden van vlakte. Deze foto is namelijk al duizenden keren gemaakt. Probeer variatie te vinden. Verander het perspectief, de vlakverdeling, de voorgrond, speel met scherpte diepte, detail- en overzichtshots et cetera. Deze opdracht om te variëren had ik mezelf ook gegeven en ik was uiteindelijk erg blij met het resultaat van mijn fotoserie. Die vertelde nu echt een verhaal.
Fototip 2: De ribbels in het zand zijn mooie leading lines waar je gebruik van kunt maken.
Fototip 3: Tegenlicht kan mooie silhouetten opleveren.
Fototip 4: Loop om de vuurtoren heen, van dichtbij en van een afstandje. Elke hoek geeft weer een heel ander beeld.
Andere mooie (fotografie) locaties in de buurt van vuurtoren Rubjerg Knude Fyr
Als je toch in de kop van Jutland bent en je hebt de tijd en gelegenheid dan is het ook de moeite waard om de vuurtoren van Hirtshals te bekijken en shooten. Die staat heel schattig tussen twee symmetrische witte huisjes in. Degenen die van minimale beelden houden halen hier hun hart op.
Verder is het een aanrader om de sahara van Denemarken bij de duinen van Råbjerg Mile in Skagen, te ervaren. Hier is menig film opgenomen. Je kunt hier ook prachtig wandelen.
Veel plezier in deze prachtige omgeving van Denemarken. Tag me met @simone_wit in je caption of foto als je op basis van deze tips de vuurtoren Rubjerg Knude Fyr hebt vastgelegd. Ik ben benieuwd!
Meer vuurtorens
Ben je net zo’n vuurtorenwappie als ik? Check dan deze blogs: de mooiste vuurtorens van Europa en de mooiste vuurtorens van Nederland.
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties