10 tips voor een bezoek aan het Toscane van Limburg

door | sep 20, 2020 | Accommodaties, Limburg, Nederland

Een weekendje weg en het Toscane van Limburg ontdekken? Ik verbleef in de prachtig gelegen Dalauro Bed & Breakfast te midden van het Toscane van Limburg en ontdekte hele fijne plekken. Ik deel ze hier.

10 tips voor een bezoek aan het Toscane van Limburg

Ik logeerde op uitnodiging bij Dalauro Bed & Breakfast van Rob en Laura. In het ‘episch centrum’ van het Limburgse heuvellandschap. Daar wandelde ik over zandpaden en holle wegen, langs nieuwsgierige schapen en rijen Cipressen. Ik keek uit over heuvels met wijn- en fruitgaarden bij zonsopkomst en ondergang. Ik proefde van biologische lokale producten bij het uitgebreide ontbijt, hoogstpersoonlijk door Rob bereid. Mét eitje naar wens. Een toer langs vakwerkgevels, hoeves en Mariabeelden in uitgehouwen nissen. Slechts een half uurtje rijden vanaf de B&B vond ik een plek waar land en stad elkaar ontmoeten. Ik vergaapte mij aan de skyline van Maastricht in avondgloed en zag plezierbootjes over de Maas varen. Op en top genieten dus.

Hieronder 10 concrete tips zodat jij letterlijk in mijn voetsporen kan treden en dit alles ook kan beleven. Maar eerst meer over Dalauro, de perfecte uitvalsbasis voor al dit leuks en moois.

La Dolce Vita bij B&B Dalauro in Limburg

Het sympathieke echtpaar Rob en Laura bestiert de B&B. Aanvankelijk droomde het stel van het opstarten van een B&B in Italië. Laura is immers half Italiaans en Rob houdt erg van ‘la dolce vita’, met name van de eetcultuur. Maar als je dan een plek in Nederland vindt die zoveel gelijkenis vertoont met Toscane, dan maak je die droom gewoon in eigen land waar. Dat deden ze dan ook 12 jaar geleden. Rob houdt zich vooral bezig met het reilen en zeilen van de B&B en is de chef. Laura helpt in het weekend mee en de andere dagen van de week coacht zij ondernemers.

B*B Dalauro heeft 7 mooie kamers in Zuid-Limburg

De Bed & Breakfast beschikt over 7 betaalbare tweepersoons kamers, aan te passen naar éénpersoonskamer of een driepersoonskamer voor ouders met een (tiener)kind. De slaapkamers zijn er in drie typen: van knus en comfortabel (type Comodo), iets ruimere kamers (Piú Comodo) tot luxe kamers die zich onder het hoge puntdak en onder spanten (type Lusso) bevinden.

Direct om de B&B heen ligt het heuvellandschap waar Limburg zo bekend om is. Loop je de voordeur uit dan bevind je je meteen op de wandelpaden. Dalauro ligt in Eyserheide, een gehucht dat net als 4 andere gehuchten bij de gemeente Eys hoort en dat inclusief het buitengebied slechts 2000 inwoners kent.

Tips en things to do in de directe omgeving:

Rondtoeren met een lelijk eendje

Dalauro biedt een aantal fijne arrangementen aan. Allen hebben een culinair element in zich. Maar wat wil je ook in het bourgondische Limburg? Een van die arrangementen is ‘Weekeendje (geen typefout) Weg’. Mijn favoriet. Je krijgt de beschikking over een 2CV met open dak, een ruim gevulde picknickmand op de achterbank en een routesuggestie. Met de wind in je haar en de zon op je bol hobbel je over de landelijke weggetjes en kijk je je ogen uit. Het viel me trouwens op dat er veel oldtimers cruisen door deze regio. Dit is dan ook de perfecte plek om wat gas terug te nemen in misschien niet zo snelle, maar wel zo charmante karretjes en een tijdreis te maken naar de jaren 50 van de vorige eeuw. Check hier ook de andere arrangementen.

Sla lokale eerlijke producten van het land in bij Eyserhalte

Deze delicatessenzaak vind je landelijk gelegen tussen Eys en Wittem en heeft een ruim assortiment aan groente en fruit. Maar je vindt er bijvoorbeeld ook truffels, kazen, sauzen en vacuüm verpakt vlees. Je wordt er door elke medewerker enthousiast begroet en buiten op het terras ruikt het heerlijk naar alles wat er in de ‘green egg’ wordt gekookt. Je kunt ook een tafeltje reserveren voor een lunch van chefkok Maciek Starzak die uitsluitend kookt met eigen producten.

Bloemen plukken bij pluktuin Fien Fleur

Aan dezelfde weg als waar Dalauro ligt, vind je meer dan 1000 soorten bloemen en groenten bij Fien Fleur, een pluktuin die maar liefst 8000 m2 groot is. Gewapend met een snoeischaar en een emmertje mag je er je eigen boeket plukken, bloemen hebbedingetjes kopen in ’t winkeltje, geteelde groenten en in het seizoen kersen halen. In de (na)zomer heb je een schitterend panoramisch uitzicht vanaf het terras en in de winter kun je je warmen in de kleine boerderij-bistro. Zie de site voor openingstijden. Ga beter niet op een zomerse weekenddag. Dan is het er druk en loop je zeker tegen het einde van het weekend de kans dat er veel moois voor jouw komst is weggeplukt.

Picknick bij de Instagram-proof cipressen

Tussen Wittem en Eys pronkt deze fotogenieke rij cipressen. In de zomer ook nog eens naast een veld met wuivend koren. Je gelooft gewoon niet dat deze spot in ons eigen doorgaans natte kikkerlandje ligt. Aan de voet van de bomen is ook een picknickplek te vinden. Vul je mand of laat ‘m vullen bij het arrangement met het lelijke eendje ‘Weekeendje Weg’ van Dalauro, en doe alsof je uitrust van een 1300 km lange autorit naar Toscane.

Bezoek wijngoed Fromberg

Nederland heeft bijna 100 wijngaarden en veel daarvan liggen in Zuid-Limburg, een perfecte teelplek met haar zonnige hellingen. Op wijngoed Fromberg in Ubachsberg kun je je elke zaterdag om 12.00 uur laten rondleiden langs de wijnranken en meer te weten komen over de geschiedenis en de kunst van het wijn maken. Een duik in de wijnkelder en de wijn daadwerkelijk proeven hoort daar natuurlijk ook bij. Je hebt vanaf het wijngoed een magnifiek uitzicht op de lappendeken van de Fromberg.

uitzicht-fromberg

Wandel over de landweggetjes en langs de Eyserbeek of de Geul

Misschien ligt het voor de hand, maar ik wil deze tip toch even concreet benoemen. Neem je wandelschoenen mee naar Eys, check op een weerapp wanneer de zon opkomt en ondergaat, neem je camera of mobiel mee en ga de paden op, de lanen in. Laura en Rob leggen je graag uit waar je de mooiste paden en uitzichten kunt vinden. Maar ook op eigen gevoel of met hulp van de wandelroutes op de site van Visit Zuid-Limburg kun je de mooie natuur en vergezichten haast niet missen. Je loopt door holle paden, over bruggetjes, langs stroompjes, maisvelden, graanvelden. Je begroet koeien, schapen en reigers die een graantje meepikken in de schapenweiden.

Hop van gehucht naar gehucht

De meeste dorpjes rondom Eys zijn niet groter dan een paar straten. Lekker kneuterig en zeker buiten het weekend heerlijk rustig. Ik noem Wittem, Gulpen, Ubachsberg, Wijlre, Mechelen… De (vakwerk)gevels zijn wit of geverfd in een fijn tintje. Zelfs roze wordt niet geschuwd. Ik hou ervan. Ik voorspel dat je meer dan eens denkt in Duitsland (Quedlinburg) en Frankrijk (Colmar) te zijn beland. Ik noemde al de optie om met een lelijk eendje een toertocht te maken. Een andere manier om je te verplaatsen en zo de gehuchtjes en dorpjes te ontdekken is het huren van een retro scooter (in Mechelen bij Imbali – 5 km vanaf Eys).

Things to do bij en in Maastricht (op kleine 30 minuten rijafstand van Eys):

Wandel over het plateau van de Sint Pietersberg

Volg de blauwe route bij de St.Pietersberg (ruim 5 km) en loop over het plateau van de St. Pietersberg. Passeer kalkhellingen, het fort, de oehoe-vallei (jawel, deze zeldzame grote uil komt hier nog voor), hoeve Lichtenberg en de Mergelgroeve. Struin door de korenvelden, bewonder de skyline van Maastricht en zie tijdens de tweede helft van de wandeling de Maas, plezierbootjes en wijngaarden aan je voeten liggen. Echt een aanrader, zeker het uur voor zonsondergang (na zonsondergang mag je hier niet meer rondlopen).

Buitengoed Slavante: Deze plek is ook door de internationale student ontdekt, wat het buitenlandgevoel van een dag of paar dagen weg in deze omgeving nog intenser maakt. Tip: Een leuke stop voor een drankje vanwege de ligging van het hoge terras met uitzicht op de Maas is Buitengoed Slavante. Hier word je met de blauwe route vanzelf langs geleid.

Wandel over de vestingwallen van het Frontenpark

Wist je dat er een plek is in Maastricht waar landelijk stedelijk ontmoet? Waar je schapen op oude vestingwallen ziet grazen met op de achtergrond de Sint Lambertuskerk met haar uivormige koepel? Die plek is het Frontenpark. Een fotogenieke unieke spot in Nederland.

frontenpark-maastricht

Maak instashots van wijngaard Apostelhoeve

Een andere fijne wijn- en fotohotspot is de wijngaard van de Apostelhoeve, net buiten Maastricht en bovenop de Louwberg. Hier worden al sinds de middeleeuwen wijndruiven verbouwd. De repeterende ranken en hoeve op de top van de berg zijn een dankbaar fotografie-onderwerp. Uiteraard kun je hier ook laten rondleiden en ‘wijnuh, wijnuh wijnuh’.

Maastricht_Apostelhoeve2_liggend_edit

Andere Maastrichttips vind je in deze blog van Eliane. Op de heenweg naar Dalauro genoot ik nog van de paarse heide van de Brunssumerheide. Op de terugweg naar huis bezocht ik Sittard, de stad van Toon Hermans. Sittard heeft mij positief verrast. Lees ook: Stedentrip Sittard: tips voor 3 dagen naar deze Zuid Limburgse parel.

sittard

Hajje!

Lees ook mijn andere reisblogs:

4 Reacties

  1. Kariene

    Wat een heerlijk blog Simone. Dat was puur genieten. Prachtige plaatjes ook, echt Toscane in Nederland. Zo mooi! Ik wil na het lezen van deze geweldige tips snel weer eens terug naar Zuid Limburg.

    Antwoord
  2. Simone

    Super bedankt Kariene. Ik ben blij dat het blog je inspireert km nog s te gaan. Je zult er ook vast hele mooie foto’s maken. Fijne dag!

    Antwoord
  3. Merel

    Er is echt wel een verschil tussen een cipres en een populier!
    Die bomen in Eys zijn populieren, geen cipressen. Populieren zijn loofbomen die hun blad verliezen in de winter, cipressen zijn een soort coniferen die het hele jaar door groen blijven…. een wereld van verschil dus!.

    Antwoord
    • Eliane

      Bedankt voor je toelichting Merel.

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *