Ieder weekendje weg naar Antwerpen probeer ik vanuit een andere wijk te beleven. Dit keer verbleef ik wederom in een appartement van SHWAY, fijne accommodatie voor als je meerdere nachten in 't Stad wilt blijven. SHWAY40 ligt middenin het Quartier Latin om de hoek bij...
Stedentrip naar Hannover en Hamelen, een verrassende combinatie
Ben je op zoek naar een originele en dynamische bestemming voor een stedentrip tijdens een weekendje of midweek weg? Overweeg dan zeker eens om naar Hannover in Duitsland te reizen. Deze bruisende stad in de staat Nedersaksen in het noorden van Duitsland heeft heel wat te bieden voor zowel cultuurliefhebbers als actieve natuurliefhebbers.
Reizen naar Hannover en Hamelen
Je bent er met de auto al binnen 4 uur en met de trein doe je er niet niet heel veel langer over. En wat het leuke is, je kunt deze stad ook perfect combineren met één van de andere 9 bijzondere plaatsen van Nedersaksen, zoals de Hanzestad Hamelen. Ik mocht deze citytrip combinatie Hannover – Hamelen ervaren. Mijn tips vind je in deze blog.
De 9 steden van Nedersaksen
Hannover en Hamelen maken deel uit van de 9 Duitse steden die het beste van Nedersaksen laten zien: Braunschweig, Celle, Einbeck, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim en Wolfenbüttel. Ze bieden een mix van UNESCO werelderfgoed, verrassende wijken met vakwerkhuizen, culturele festivals en prachtige natuur, zoals het Harzgebergte.
Tip: Ontdek de betoverende kerstmarkten in de 9 steden van Nedersaksen voor en tijdens Kerst. Geniet van de sfeervolle kraampjes, glühwein, traditionele lekkernijen en prachtige kerstdecoraties. Deze kerstmarkten zijn niet (te) commercieel ingestoken met echt authentieke producten en festiviteiten. Er wordt bijvoorbeeld geen meuk verkocht.
ligging en demografie hannover
Hannover is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen. De stad ligt in het noordwesten van Duitsland, aan de rivier de Leine. Het is een belangrijk economisch, politiek en cultureel centrum in de regio.
Hannover telt ongeveer 532.000 inwoners. De stad heeft een diverse bevolking, met een mix van Duitse en internationale inwoners. Er wonen ook veel studenten, aangezien Hannover een aantal gerenommeerde universiteiten en hogescholen heeft.
Welke spots mag je niet missen als je in Hannover bent?
1. De Rode Draad door de oude stad
In de oude stad slenter je door middeleeuwse steegjes of ontspan je aan de oever van de Leine. Wanneer je ‘De Rode Draad’, een 4,2 km lange rode verfstreep door de hele binnenstad (naar het idee van de rode bakstenen Freedom Trail in Boston) volgt, passeer je de mooiste veelal historische plekken van de binnenstad. Hoe handig is dat? Dit is dan ook de beste manier om de oude binnenstad te leren kennen en je stedentrip te beginnen.
Mijn persoonlijke favorieten aan De Rode Draad zijn de weelderig met groen begroeide façades van de Balhofstraße, de Kreuzstraße met aan het einde de oudste kerk van de stad (de Kruiskerk), de fotogenieke Kramerstraße met gekleurde vakwerkhuizen, de details in de gebouwen van de Pferdetraße en de pracht en praal en de Venetiaans ogende bruggen van het Leinekasteel.
Tip: Bij de Leinewelle, die sinds 2023 gerealiseerd is, zie je stoere surf dudes en chicks acrobatisch de golven bedwingen in de rivier.
2. Het Nieuwe Stadhuis
Een architectonisch hoogstandje in Hannover is het Nieuwe Stadhuis, dat dienst doet als het officiële stadhuis van de stad. Het gebouw werd in de vroege 20e eeuw (1901 – 1913) gebouwd in de neo-renaissancestijl en is een indrukwekkend voorbeeld van Duitse bouwkunst. Het is het beroemdste herkenningsteken van de stad.
Vanaf de koepel van het stadhuis heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende landschappen, waaronder ook de Machsee (zie tip 5). Het uitzicht vanaf de koepeltoren bereik je door een lift te nemen die in Europa uniek in zijn soort is: een booglift. Je gaat diagonaal in een kromming omhoog.
Tip: Ga hier zo vroeg mogelijk, bij openingstijd, heen (om 9.30 uur op doordeweekse dagen en om 10 uur in het weekend). Zo voorkom je dat je in een lange wachtrij voor deze lift belandt.
3. De Herrenhausen Tuinen
Hannover is een ontzettend groene stad. Maar liefst 11% van het oppervalk van de stad bestaat uit parken en ongeveer 45.000 bomen kleuren de straten. Eén van de groene parels van Hannover zijn de prachtige Herrenhausen Tuinen bij het museum slot Herrenhausen. Je bereikt de tuinen over een prachtige lange oprijlaan omzoomd met bomen. Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat hier vroeger de koets met paarden overheen reed op weg naar het slot. De barokke Herrenhausen Tuinen dateren uit de 17e eeuw en zijn ontworpen door beroemde tuinarchitecten. Je kunt er uren ronddwalen en genieten van de symmetrische patronen, kleurrijke bloembedden, witte en gouden standbeelden en fonteinen. Één fontein spuit zelfs tot 70 meter hoogte. Een indrukwekkend gezicht.
Wanneer je deze tuinen bezoekt moet je ook zeker even binnen lopen bij de grot, ontworpen door Niki de Saint Phalle, de vrouw die ook de Nana’s die ik hieronder belicht, creëerde. Vroeger liep de hofhouding als tijdverdrijf veel door de tuinen. Op warme dagen vond men dan verkoeling in een bijzonder kleurrijk vormgegeven grot. De binnenkant van deze verkoelende grot is als een caleidoscoop van spiegels, gekleurd glas en kiezelstenen.
Tip: Ga lekker picknicken op een van de bankjes van het uitzichtplatform en geniet vanaf deze verhoging van de tuinen.
4. Vlooienmarkt op zaterdagochtend en de Nanas
Op zaterdag staat iedereen te pingelen op Duitsland’s oudste vlooienmarkt. Van de dageraad tot in de namiddag wordt in alles wat los en vast zit gehandeld. Voor flaneurs en koopjesjagers dus een absolute must.
Dit is meteen ook de plek – de straat Leibnizufer – waar drie grote sculpturen van vrolijke en voluptueuze vrouwenfiguren te bewonderen zijn, ontworpen door de Franse kunstenares en feministe Niki de Saint Phalle: de Nanas. Ze heten Sophie, Charlotte en Caroline en staan symbool voor kracht en vrouwelijke energie. Door hun opvallende en uitbundige vormen en kleuren trekken de Nanas direct de aandacht en fleuren ze het straatbeeld op. Ooit waren deze ‘flinke dames’ nogal omstreden en een doorn in het oog van de bevolking. Dat had vooral te maken met het feit dat ze met het geld van de staat bekostigd waren. Inmiddels hebben de inwoners van Hannover het trio in hun armen gesloten. De kunstenares Niki is in 2000 zelfs tot ereburger benoemd. Niki de Saint Phalle is trouwens het googlen waard: haar leven kende heel wat drama en twists.
5. Het Masch meer
Het Masch meer is een super groot meer (2,4 kilometer lang en 530 meter breed) vlakbij de oude stad en het Nieuwe Stadhuis. Het is een absolute aanrader voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van de stad en wil genieten van weidsheid en water. Dit kunstmatige meer in het hart van Hannover biedt tal van mogelijkheden voor ontspanning en recreatie. Huur een kano of waterfiets, maak een wandeling langs de oever of geniet gewoon van het uitzicht op het fonkelende water met witte zeilen van de zeilbootjes aan de horizon. Je waant je bijna aan de Mediterrané. In de zomer (juli – augustus) vindt aan de oever van het meer het Masch Meer Feest plaats. Hét party event van het jaar waar de lokalen het hele jaar naar uitkijken.
6. Wijk Linden
De kleurrijke urban wijk Linden wordt ook wel het kleine zusje van Berlijn genoemd. Het is een creatieve hotspot waar allerlei pluimage woont en rondloopt: van studenten tot hoog opgeleiden, van levensgenieters tot de oorspronkelijke bewoners. Struin door de straten van Linden, over de Limmerstraße en de Marktplatz en ontdek levendige biercafés, hippe koffietentjes en restaurants met smaken van over de hele wereld. Elke zaterdag vindt de Lindenermarkt plaats waar je verse groenten en fruit haalt of vooral de bedrijvigheid gadeslaat vanaf een zitje. Kijk goed om je heen als je in Linden bent, want je zult in vele hoeken street art op de muren zien. Bij bijvoorbeeld het Cultuurcentrum Faust, op een oud industrieterreintje waar vroeger de veren van boxsprings werden gemaakt, geniet je van vrolijke graffiti taferelen als op deze foto.
Tip: Bij Marktcafé Küche Italiana haal je de lekkerste (vegan) sandwiches en koffie.
Leuke tentjes voor een versnapering in hannover
- In de overdekte Markthal van Hannover drink je een bakkie koffie en is er allerlei soorten eten te verkrijgen voor een kleiner prijsje dan op de terrassen of in de restaurants. Bovendien is het er fijn rondslenteren. ’s Avonds is er regelmatig live muziek.
- Café Donner litjen is populair voor het ontbijt en heeft een gezellig terras buiten.
- Op het dak van een parkeergarage drink je een verfrissend bubbeltje of cocktail bij de 360 Grad Beach Club. Hoe leuk is dat? Inclusief zand op de vloer van het dak, palmbomen en een top uitzicht over de stad.
Hoteltip hannover
Ik sliep in het ‘Me and All hotel by Hyatt‘, dat op loopafstand van de Altstadt ligt. Het hotel heeft een muziekthema – hoe kan het ook anders in de UNESCO City of Music – dat overal is doorgevoerd. De lobby, de bar en het hotelrestaurant is lekker hip ingericht. Denk neon-lichtletters, bakstenen muren, kleurrijke kunst. Het hotelontbijt is uitgebreid en smullen. Vanuit mijn hotelraam had ik uitzicht over het qua architectuur hypermoderne bankgebouw NordLB uit 2002
Leuk weetje over het moderne NordLB gebouw: Het lijkt op een door kinderen gebouwde gammele legotoren die bijna op het punt staat om te vallen. De lego creaties van zijn kinderen waren dan ook de inspiratiebron van de architect. Na de bankencrisis, waarin het gebrek aan transparantie in de bankenwereld bekritiseerd werd, wilde de architect voor deze bank juist een transparant ontwerp realiseren. Vandaar dat de buitenkant van dit opvallend kantoor van glas vervaardigd is. En het is met dit ontwerp altijd maar de vraag of de bankwereld overeind blijft staan 😉
praktische reistips Hannover
1. Huur een (elektrische) fiets
Wanneer je bovenstaande bezienswaardigheden allemaal wil bezoeken is het handig om een (elektrische) fiets te huren. Linden en vooral ook De Herrenhausen Tuinen liggen een stukje van het oude centrum af. In de oude binnenstad is alles trouwens prima te belopen.
2. Neem cash geld mee
Bij veel kraampjes op straat in Duitsland accepteren ze alleen cash geld, zo ook in Hannover. Weet ook dat je bij de betaalautomaten niet kunt pinnen met de app van je bank op je mobiele telefoon. In winkels en restaurants kun je wel pinnen, maar vaak pas vanaf een bedrag van 10 euro.
3. Check de festivalagenda van Hannover
Hannover staat bekend om haar bruisende evenementen en festivals. Van muziekoptredens en theatervoorstellingen tot markten en tentoonstellingen, er valt altijd wel iets te beleven in de stad. Dus mensen: check de festivalagenda. Dikke kans dat er een leuk )muziek)festival georganiseerd wordt. Hou je niet van drukte? Plan dan je bezoek om die festivals heen.
combinatiebezoek aan hanzestad Hamelen
Op nog geen uurtje rijden van Hannover, weer richting het zuidwesten naar Nederland, ligt Hamelen. Bij ons Nederlanders, in ieder geval onder de vijftig plussers, alom bekend van de epische tv serie “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?” uit de jaren zeventig. In de hoofdrol speelden Rob de Nijs en Loekie Knol. De serie was gebaseerd op de legende van de Rattenvanger van Hamelen en wist mij als kind mateloos te boeien. Misschien was ik stiekem wel een beetje verliefd op Rob de Nijs (niet lachen). Hoe leuk daarom om deze Hanzestad met haar schilderachtige straatjes te combineren met een stedentrip naar Hannover en aan den lijve te ondervinden.
iets meer over Hamelen
Hamelen ligt aan de rivier de Weser (Wezer in het Nederlands) in het Weserbergland en is in vergelijking met Hannover klein. Hamelen heeft ongeveer 57.000 inwoners en de oude cirkelvormige binnenstad heb je in een kwartiertje lopen doorkruist. Dit neemt niet weg dat je hier rustig een dag of, als je ook bijvoorbeeld wilt wandelen of fietsen, een dag of twee kunt doorbrengen.
Ik deel graag wat je in Hamelen absoluut moet doen en zien.
De must do’s en sees in Hamelen
1. Bezoek de gratis voorstelling over de Rattenvanger van Hamelen
De legende van De Rattenvanger van Hamelen (‘the Pied Piper’ in het Engels) is een verhaal dat teruggaat tot de 13e eeuw. Het verhaal vertelt over een mysterieuze fluitist die beloofde de stad te verlossen van een rattenplaag in ruil voor een beloning. Nadat hij de ratten met zijn betoverende muziek de stad uit had gelokt, weigerde de burgemeester hem de beloning te geven. Uit wraak lokte de rattenvanger vervolgens alle kinderen van de stad mee, waarna ze nooit meer terugkeerden, met uitzondering van een paar kinderen zoals een doof kind die de muziek niet had kunnen horen. Deze bekende legende is nog steeds een belangrijk onderdeel van de cultuur en identiteit van Hameln.
In de zomermaanden wordt elke zondag om klokslag 12 uur op het marktplein aan de voet van de Sint Nicolaï kerk en het Hochzeithaus een gratis openlucht voorstelling opgevoerd door de inwoners (groot en klein) van de stad. Uiteraard wordt hierin het verhaal van de Rattenvanger van Hamelen uit de doeken wordt gedaan. Je voelt de passie van de volwassen acteurs en (piep)jonge spelertjes, waarvan er een aantal in een rattenpak verstopt zitten. Erg aandoenlijk en leuk om te bekijken voor als je zelf jonge kinderen hebt. Na afloop kun je jezelf ook laten wegvoeren door de fluitist die de Rattenvanger speelt en zo nog iets meer van het verhaal meekrijgen met een wandelingetje door de stad.
Nu je toch in Rattenvanger sferen bent is het leuk om naar het steegje naast het Rattenfängerhaus te gaan. Men zegt dat de kinderen uit het verhaal door deze steeg werden meegelokt door de rattenvanger. Daarom is het ook ten strengste verboden om hier muziek te spelen, uit angst dat er weer kinderen zullen verdwijnen….want je weet maar nooit. Nicht wahr?
2. Struin door de straten en steegjes van de binnenstad
Wandel door de fotogenieke straatjes en steegjes van de binnenstad van Hamelen en ontdek de prachtige vakwerkhuizen met fantastische deuren, gezellige cafés en historische gebouwen. De middeleeuwse sfeer van de stad komt hier helemaal tot zijn recht en je waant je even terug in de tijd. De beste manier om dat te doen is het volgen van de koperen ratten die tussen de straatklinkers zijn aangebracht. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de verschillende boetiekjes en winkeltjes waar je lokale souvenirs en lekkernijen kunt kopen.
Mijn persoonlijke favoriete spots om vast te leggen met de camera, al dan niet voor Instagram stories en posts:
- Met stip op nummer 1 de façades van de twee gebouwen waarin het Museum Hameln is ondergebracht. De ene façade is lichtblauw, de andere roze en de versieringen op de gevels zijn prachtig.
- De kleine smalle straatjes met muurbloemen, lantaarns en kneuterige geveltjes als de Grossehofstraße, Alte Marktstraße en Neue Marktstraße. Let op de details.
3. Drink een drankje aan de Wezer
Geniet tijdens een zonsondergang van een drankje aan de waterkant van de Wezer, net buiten het historisch centrum. Je loopt er in 5 minuten heen. Op de achtergrond zie je de 258 meter hoge heuvel Klüt. Als je tijd en zin hebt kun je hier tijdens je bezoek aan Hamelen naar boven fietsen of wandelen, want hier vandaan geniet je van fantastische uitzichten. Aan een kant van de heuvel kijk je op de oude binnenstad en aan de andere kant op het glooiende Weserbergland.
NOTE: De Wezer stroomt ook door Bremen. Een leuke bestemming voor een zomerse stedentrip.
5. Fiets een deel van de WeserRadweg
De WeserRadweg, een fietsroute van 511 kilometer die langs de rivier de Wezer loopt van het Weserbergland (Hann) naar de Noordzee, is verkozen tot de mooiste fietsroute van Midden-Duitsland. Dus die wil je ervaren! Ik fietste een stukje hiervan vanuit Hamelen richting het zuiden en genoot van de reflectie van de heuvels in de spiegelgladde rivier, de wuivende graan- en klaprozenvelden, de fruitstandjes onderweg en zelfs van een witte ‘Dutch’ molen. Helaas zat er vanwege tijdgebrek niet meer in maar ik had graag nog langer doorgereden.
TIP: Lees ook ons blog over een fietsvakantie door Franken, langs de Regnitzradweg.
logeertip hotel Hamelen
Boek je overnachting bij het traditionele hotel Christinenhof aan de Alte Marktstraße temidden van de vakwerksteegjes. De eigenaren zijn super aardig, het ontbijt is uitmuntend en als je geluk hebt heeft je kamer met vitragegordijntjes uitzicht op het markante straatje Hummenstraße aan de overkant. Niks hip en fancy, maar ‘loved it’!
Extra tip: Slot Hämelschenburg
Neem een een kijkje bij slot Hämelschenburg, maar 7 kilometer van Hamelen vandaan. Deze burcht wordt als een van de belangrijkste renaissancebouwwerken in Duitsland gezien. Je kunt er op een terrasje ene drankje drinken, door de tuin wandelen en genieten van de waterlelies in de vijver.
conclusie
Zowel Hannover als Hamelen zijn zeer bezienswaardige Nedersaksischse steden. De combinatie van het grote bruisende Hannover en het kleinere pittoreske Hamelen is perfect voor een weekendje of midweek weg. Je krijgt alles wat je maar kunt wensen: cultuur, natuur, actie en bijzondere verhalen. En uiteraard zijn beide steden ook afzonderlijk van elkaar de moeite van het bezoeken waard. Viel Spaß liebe Leute!
roadtrip langs de steden in het noorden van Duitsland
Ben je net als wij van benerwegvan.nl weg van Duitse steden? Of ben je naar die steden nieuwsgierig geworden? Maak dan een roadtrip langs Hannover, Bremen, Hamburg en Lübeck. Eliane en ik schreven een aantal blogs over deze prachtige sfeervolle Duitse steden. Je vindt ze hier:
- 10 Tips voor een stedentrip naar Hamburg
- Zomerse stedentrip naar Bremen
- Lübeck maakt je het hof, zo’n 80 keer
Op de terugweg naar Nederland vanuit deze steden kun je ook goed Münster met een bezoek verblijden: tips voor een stedentrip naar Münster
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties