Pater Noster, een uniek design hotel op een eiland voor de kust van West-Zweden

door | feb 8, 2023 | Accommodaties, Zweden

Van alle plekken in Europa waar ik heb mogen overnachten, is mijn verblijf op het Pater Noster eiland, de ervaring die ik voor de rest van mijn leven met mij meedraag. Een paar redenen waarom dit vuurtoreneiland voor de kust van West-Zweden op jouw bucketlist moet staan.

Van verlaten vuurtoren eiland naar designhotel

Pater Noster; een remote eiland voor de kust van Zweden dat door lokale enthousiastelingen weer terug tot leven is gebracht. Het vuurtoreneiland is naast een prachtig designhotel, vooral ook een beleving. Per boeking is deze hotelervaring weg gelegd voor zo’n 20 gasten per keer en ik mocht mij scharen onder dit selecte gezelschap.

Pater Noster eiland Zweden

Afvaart vanaf de haven in Marstrand

Ik word opgehaald voor het hotel in Marstrand. Ietwat zenuwachtig kijk ik om mij heen. Het weer zit mij niet helemaal lekker. Ons verblijf op een remote eiland voor de kust van West Zweden vangt aan met een 15 minuten durende trip met een RIB boot. Het stormachtige oktober weer serveert hoge golven en een stevige wind.

In de verte zie ik een RIB boot naderen en om mij heen komen ineens overal mensen vandaan. De kapitein vertelt ons dat ik met de tweede vaart meega en ik kijk toe hoe de andere gasten zich één voor één hullen in waterproof en oversized overalls. Een uitgebreide instructie over de boottocht. Een skibril wordt opgezet voor opspattend water. Er zijn twee keuzes; voorin zitten met meer golven en minder water of achterin zitten; minder “bumpy”, maar met minstens zoveel water. Om het gezelschap wat extra te imponeren (en dat lukt) wringt hij voor mijn ogen zijn handschoenen uit. Ik vraag mij slechts af, hoe vaak heeft onze kapitein dit boottochtje al gemaakt?

Met de RIB boot naar Pater Noster

Met een RIB boot naar Pater Noster

Na een oneindig durende 45 minuten, die toch ook weer voorbij lijken te vliegen, zie ik daar de boot weer aankomen. De kapitein geeft ons een brede lach en legt geduldig uit, dat als het niet meer gaat, we onze hand kunnen opsteken. Ik denk alleen maar, en dan? Vriendin Simone gaat breedlachs zitten en kijkt vol vertrouwen voor zich uit, terwijl ik merk dat ik wat stiller wordt. We roetsjen de haven uit en ik denk nog; “och dit valt wel mee en precies op dat moment kondigt de eerste golf zich aan”. Waarom ik ineens aan mijn bevalling moet denken, realiseer ik mij pas als ik luidkeels “Holy F” gil en als een malle begin te puffen om de klap, die na de vrije val volgt, op te kunnen vangen. Op de stoel die meer aandoet als een zitje in de draaimolen, klamp ik mij nog wat beter vast en buig mijn knieën voor de volgende klap. Ik probeer in de verte te kijken of ik de vuurtoren al zie naderen, maar door de meters hoge golven lijkt dit ritje alleen maar langer te duren.

Ik gooi er nog wat “holy fucks” tegenaan en denk aan die ene keer in Joris in de draak. In vergelijking met dit, was dat een 6 minuten durend lachertje. In een vlaag van verstandsverbijstering steek ik mijn hand op. Er wordt onmiddellijk gestopt, Simone kijkt me aan en vraagt of het gaat. Ik kijk om mij heen en besef mij dat stoppen echt nul zin heeft. De golven zijn nog steeds meters hoog en ik voel me allesbehalve beter. Dat is het moment dat ik de knop omzet. Ik steek mijn duim omhoog en denk; kijk om je heen. Machtig mooi is dit, wat staat ons te wachten. Deze man heeft dit al zo vaak gedaan en jij wilde toch zo graag naar dit eiland. Ik puf, ik vloek, ik span mijn buik zo hard aan dat ik weet dat ik dit de rest van de dag nog ga voelen. Ik mediteer, ik gil nog een flauwe grap tegen Simone en met een verkeerd gepakte golf tijdens de aankomst, maken we een piranha waardige entree in de haven alsof we zojuist uitgespuugd zijn door een walvis. Mijn hysterische lachje probeer ik in te houden als ik zie dat er een warm welkom klaar staat; de reeds aanwezige gasten (die gniffelen om mijn drama) en onze hosts. Ik word begeleid naar een warme hut, waar we onze overall uit kunnen doen. Een warme appelsap met rum wordt in mijn trillende handen gedrukt. En dit was nog maar slechts het begin. Maar de toon is gezet, wat een entree.

Welkomstdrankje bij Pater Noster

Een culinair en warm welkom

Uit mijn ooghoek zie ik de andere gasten op het eiland, gehuld in witte badjassen en voorzien van een regenhoedje, onderweg naar de hottub of de sauna. Het landen op dit eiland wordt mij iets makkelijker gemaakt met de laat geserveerde lunch. “Yes, weer kreeftensoep”, maar nu ik weet dat het mijn laatste kreeftensoep van de roadtrip door West-Zweden zal zijn deze week, laat ik het mij smaken. De visburger van drie soorten vis die erop volgt, de romige puree en de vrolijke en frisse mix van erwtjes met besjes (Lingon Berry) lijken precies wat ik nodig heb. De kleur komt terug in mijn wangen en ik kan niet wachten om de rest van het eiland te gaan verkennen.

Ik skip de koffie en vertrek in het gezelschap van de gastvrouw richting de hotelkamer. Overal waar ik kijk, zie ik de oneindige zee en het is mooi, mooier, mooist hier. Ik kijk mijn reisgezelschap even aan en in gedachten knijp ik mijzelf nog maar even in de armen. Waar begin je met fotograferen in een paradijs als dit? Hoe ga je visueel eer doen aan het eiland, de setting en de belevenis?

5 Mooie hotels langs de West Zweedse kust

Maritiem interieur

Mijn mond valt open als ik de hotelkamer inwandel. Het zicht uit het raam is intens mooi en elk detail in de kamer lijkt zo op zijn plaats te zijn gelegd, terwijl het tegelijkertijd een nonchalance heeft om jaloers op te zijn. Dit is ook het moment dat ik mij besef dat alles wat hier is, per boot hierheen is gebracht. Even iets om bij stil te staan, maar niet te lang. Net als iedere gast krijg ik een uitgebreide rondleiding over het volledige vuurtoreneiland. Deze plek heeft een lange geschiedenis en ik ben hier te gast. Iets om respectvol mee om te gaan en alle verhalen goed in mij op te nemen.

NOTE: Het interieur, zo vertelt onze gastvrouw, is voor 75% vintage en volledig uitgevoerd door Stylt. Stylt is een onderneming die in Zweden al heel veel hotelinrichtingen deed. De sfeer is herkenbaar, warm en voelt als thuiskomen.

Eten van de zee

De chef op het eiland; Johan, is naast chef ook marinebioloog, een match made in heaven. Zo probeert hij waar mogelijk al het eten uit de zee en van het eiland te maken. Tijdens het avondeten krijgen we als voorgerecht een combinatie van zeewier; knapperige zeewierchips en een pesto van zeewier. Het één nog smakelijker dan het ander. Als hoofdgerecht, hoe kan het ook anders; fruits de mer. Mijn 6-jarige Zweedse buurjongen helpt mij met een flinke steen om de krab open te breken. Hij weet niet beter. Ik kijk rustig toe en laat het mij smaken.

Geschiedenis Pater Noster

Het eiland Hamneskär in de regio Bohuslan in West Zweden, is waar de vuurtoren op staat. In de volksmond staat het eiland bekend als Pater Noster naar de gelijknamige vuurtoren die op het eiland staat sinds 1868. De vuurtoren kent een roerige geschiedenis. Die geschiedenis onthuld zich tijdens mijn verblijf beetje bij beetje.

Het eiland wordt door ruim 1000 scheepswrakken omringd (dat zegt genoeg over de zee hier). Het kunstwerk boven de ontbijttafel van Christy Lee Rogers is een eerbetoon aan deze schipbreukelingen. Dit is slechts een voorbeeld van zo’n stukje geschiedenis. Het eiland is er vol mee.

Momenteel is het Pater Noster eiland nog steeds eigendom van de overheid. In maart 2020 kwamen de huidige beheerder; Mirja, op het idee om het eiland te renoveren en er een uniek hoteleiland van te maken. Mirja is zelf opgegroeid in de regio en kwam zelf regelmatig met haar eigen boot op het eiland.

Huiskamer Pater Noster Eiland

Veelgestelde vragen:

 • Is het eiland ook toegankelijk zonder er te overnachten? In de zomer kan je ook een dagtrip maken, privéboten zijn dan ook welkom. Je kunt dan de vuurtoren bezoeken en genieten van koffie met FIKA. Soms organiseren ze ook leuke events, zoals concerten of kleine festivals.
 • Wat is er allemaal op het eiland? De vuurtoren die je kunt bezoeken. Twee hottubs in de rotsen, een sauna met zicht op zee, een schrijvershut met zicht op zee. Meerdere hotelkamers verscholen in de rode huisjes. Een apart huisje wat dienst doet als restaurant en een gezamenlijke huiskamer waar ook het ontbijt wordt geserveerd.
 • Wat kost een overnachting? Een overnachting gaat vanaf 1000 euro ongeveer. Dat is een fikse prijs. Maar daar krijg je veel voor terug. De prijs is inclusief welkomstdrankje, uitgebreide lunch, meergangendiner in de avond en een uitgebreid huisgemaakt luxe ontbijt in de ochtend. Tijdens je verblijf staat koffie en thee tot je beschikking en kun je gebruik maken van alle faciliteiten op het eiland. En dit eiland is de meerwaarde in dit verhaal.

De conclusie

Het is magisch om te kunnen overnachten op een eiland voor de kust van Zweden. Pater Noster is zoveel meer dan een eiland en zoveel meer dan een hotel. Pater Noster is een belevenis van begin tot eind, iets waar je aan over moet geven. De twinkeling in de ogen van de andere gasten; stelletjes, vrienden en zelfs een familie met twee kleine kinderen, doet iets met je. Of je er nu voor kiest om in de hottub te plonzen, sauna met uitzicht, een yoga sessie bovenin de vuurtoren of je laten inspireren door de zee in de schrijvershut. Je beseft je zodra je voet aan wal zet dat deze plek uniek is, zo uniek dat zelfs ruim 1700 woorden nog niet genoeg blijken.

Het zijn de belevenissen, zoals dit unieke verblijf op het Pater Noster eiland, waarom ik dit reisblog ben gestart. Om te delen met jullie welke mooie plekken en belevenissen er in Europa nog te ontdekken zijn. Voor nu; zet Pater Noster op je bucketlist!

Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen? Laat het mij weten in de comments, Eliane

Nog meer Zweden:

6 Reacties

 1. Jouvence

  Wat gaaf dat je kunt overnachten op een vuurtoreneiland. Wel aan de prijs helaas.

  Antwoord
  • Eliane

   Niet goedkoop, maar wel een “once in a lifetime” ervaring.

 2. Linda Meester

  Oeh, dat nodigt wel uit tot een bezoek. Ik houd ervan, nu nog iemand overhalen om mee te gaan

  Antwoord
  • Eliane

   Ik ga graag nog een keer mee, wel als het iets zonniger is, dan kan ik ook zwemmen.

 3. Linda schrijft 't op

  Wat een unieke locatie om te verblijven, erg origineel

  Antwoord
 4. Krystle

  Oh jeetje, dat is voor mij veel te duur! Maar als je het kan betalen lijkt het me zeker de moeite waard om hier te overnachten, ziet er super uit!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

[/et_pb_column]
Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...