Het is bal in Antwerpen, gemaskerd bal dat is, want er wordt 75 jaar James Ensor gevierd in Antwerpen. Maar liefst 4 exposities tegelijkertijd vieren het werk van James Ensor. En dat is een hele goede aanleiding voor een tripje naar Antwerpen. Lees maar mee! 4 x James...
Mont Saint-Michel – must visit aan de Franse Westkust
Le Mont Saint-Michel, het staat bij ons al heel lang (net als denk ik een hoop andere fotografen) op het wensenlijstje. Op slechts 6 uur rijden van Nederland. Tijdens onze vakantie in Frankrijk, besluiten we al roadtrippend terug te gaan naar Nederland met een stop bij misschien wel de mooiste plek van de Franse Westkust
Over Mont Saint-Michel
Met meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar is Mont Saint-Michel een van de meest populaire bestemmingen in Frankrijk. Dit eiland herbergt een torenhoge middeleeuwse abdij en een pittoresk Frans stadje. Mont Saint-Michel heeft ook enkele van de meest dramatische getijden ter wereld, en het kennen van de beste getijden kan je bezoek maken of breken.
Bereikbaarheid van Mont Saint-Michel
Vroeger was de Mont Saint-Michel slechts twee keer per dag bereikbaar in verband met het extreme verschil tussen eb en vloed. Rond de Mont Saint Michel heb je zelfs de hoogste getijden van het Europese continent, tussen eb en vloed zit een verschil van maar liefst 15 meter!
Een aantal jaar geleden is er echter een brug gerealiseerd, waardoor Mont Saint Michel de hele tijd bereikbaar is. Het strand onder de imposante rots is echter alleen bereikbaar tijdens eb en absoluut de moeite waard. Kleine toevoeging, soms met springtij wil het nog wel eens gebeuren dat zelfs de brug deels onder water staat en het schiereiland niet meer bereikbaar is, maar in principe is Mont Saint Michel dus 365 dagen per jaar bereikbaar.
Vanaf de parkeerplaats rijden er pendelbussen naar de loopbrug. Deze bussen zijn gratis te gebruiken. Ook is er een betaalde mogelijkheid om een privérit te krijgen met paard-en-wagen.
REISTIP: stop niet je parkeerkaart bij je mobiel in het hoesje, want dan werkt je parkeerkaart daarna niet meer weten we inmiddels uit eigen ervaring. Een parkeerkaart kost 9 euro in het laagseizoen en 14 euro in het hoogseizoen.
Geschiedenis Mont Saint-Michel
Mont Saint-Michel is strategisch gelegen in de baai op de grens van Normandië en Bretagne. Toch heeft het schiereiland nooit een rol gespeeld op militair vlak. Al in de 8e eeuw was hier een kleine bidplaats. De legende leert ons dat Aartsengel Michaël verscheen voor een priester. Deze priester kreeg vervolgens visioenen over een kerk op de rots. Geleidelijk aan ontwikkelde de rots tot een klooster dat in de 12e en 13e eeuw in trek was bij bedevaartgangers uit de verre omgeving. In de middeleeuwen werd Mont Saint-Michel een vooraanstaand centrum van de wetenschap. Na de Franse revolutie werd de abdij een gevangenis.
Bezienswaardigheden bij Mont Saint-Michel
Abdij van Mont Saint-Michel
We lopen door de ingang en komen in mijn persoonlijke nachtmerrie terecht, aan afgeladen volle winkelstraat. Je werd nog niet door de meute automatisch door de straat heen geduwd. Hoe mooi het straatje ook was, ik zei heel snel kom we slaan linksaf en zijn via een super rustig trapje waar je heel soms iemand tegen komt naar boven geklommen naar ons einddoel. Het bezoeken van de abdij. Je hebt een toegangsticket nodig om de abdij te bezoeken. Een kaartje kost je 11 euro (2022) en voor kinderen onder de 18 is het helemaal gratis. Je kunt je tickets op voorhand kopen en een tijdslot boeken waarin je naar binnen wil, dat scheelt je een wachtrij. Ik dacht slim te zijn en gelijk daar een kaartje te kopen op mijn telefoon zodra ik zag dat je wachtrijen kon overslaan, uiteraard was alles al volgeboekt, dus doe dat op tijd. Uiteindelijk was het wachten een kwartiertje tot twintig minuten.
De kerk ziet er niet alleen van buiten imposant uit, het heeft ook een heel prachtige binnenkant met een bijzonder mooi schip. Je ziet enorme steunpilaren in de crypten. Deze dienden als fundering voor het gebouw. Daarnaast zijn de kloostergangen, de ridderzaal en de eetzaal van de monniken de moeite waard. De achterzijde stond grotendeels in de stijgers vanwege renovatie toen wij er waren. Gelukkig voor de foto’s was het de achterkant.
De abdij is absoluut de moeite waard, je kunt bijna overal komen en de ene plek in de abdij is nog fotogenieker dan de ander. Dit was de 11 euro pp dus meer dan waard. Ook de kinderen keken hun ogen uit en vonden het prachtig. Let op omdat het natuurlijk een eeuwenoude abdij is is het niet altijd even kinderwagen-vriendelijk je bent dus makkelijker af met een draagzak of iets dergelijks.
La Grande Rue
Een veel te druk toeristisch straatje. Het geeft je wel een soort Harry Potter vibe als je er loopt en over de mensen heen kijkt.
Het is een wat overdreven benaming voor een heel smal straatje, waar je zoals gezegd over de hoofden van de toeristen kunt lopen. Vroeger trokken hier drommen bedevaartgangers door de straat. De historische gebouwen aan weerszijden van de straat zijn nu vooral in gebruik als restaurant, hotel of souvenirwinkel. De uitzichten vanaf de straat op de oceaan zijn schitterend. De weg eindigt bij de abdijpoort. Zoals we al eerder schreven hebben wij besloten om via een rustig trapje de weg naar boven van de abdijpoort te zoeken. Het is ieders persoonlijke voorkeur welke route je kiest. Uiteindelijk zijn we na een kwartier uitgekeken en pakken we de pendelbus weer terug.
Openingstijden van Mont Saint-Michel
Mont Saint-Michel is altijd geopend voor een bezoek. Houd er wel rekening mee dat de abdij wel specifieke openingstijden kent:
- Laagseizoen (januari-april en september-december): vanaf 9:30 tot 18:00 uur
- Hoogseizoen (mei-augustus): vanaf 9:00 tot 19:00 uur
- De abdij is gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december
Het is zeker de moeite waard om de Abdij zo vroeg of zo laat mogelijk op de dag te bezoeken, voordat de grote toeristenstroom op gang komt. Meer informatie vind je op de Engelstalige website van de abdij van Mont Saint-Michel.
Lees nog meer Frankrijk tips:
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties