Met kinderen op wereldreis: Hoe dan? Alle praktische tips op een rij.

door | sep 4, 2019 | Europa

Het is een droom die veel mensen hebben; die ene grote wereldreis maken. Alleen, met je partner of met je gezin. Maar hoe pak je dat aan als je kleine kinderen hebt? Waar moet je beginnen? Een gastblog door Marre Smit die in 2018 met haar man en 3 kinderen op wereldreis ging naar; Sri Lanka, Japan, en Kenia. 

Over leerplicht, visa en pakzakjes

Voor je te enthousiast wordt en meteen het internet gaat afstruinen naar de leukste plekken, raad ik je aan in de buurt beginnen. Namelijk bij je eigen gemeente en de leerplichtambtenaar. Klinkt saai en dat is het ook… maar zonder deze stap kom je helemaal nergens.

Leerplichtverlof: noodzakelijk kwaad

Je mag in Nederland je kinderen niet zomaar van school af halen en moet daarvoor toestemming vragen bij de gemeente en de leerplichtambtenaar. Kinderen zijn leerplichtig vanaf de maand nadat ze vijf zijn geworden. Officieel mag je je kinderen nooit buiten de schoolvakanties mee naar het buitenland nemen, ook niet met goedkeuring van de leerplicht ambtenaar, maar de praktijk is gelukkig iets flexibeler.

Als je geluk hebt – zoals wij – dan tref je een ambtenaar die begrijpt waarom je dit wil doen. Dat je je kinderen wil laten zien dat de wereld groter is dan die waarin zij leven. En dat er zo ontzettend veel verschillende manieren zijn waarop je je leven kan leven. Wel kijkt de ambtenaar kritisch naar je plannen. Een hoog reistempo, gebieden met een negatief reisadvies bezoeken of op pad zonder lesmateriaal van school zijn redenen om een verzoek af te wijzen. Het is een ingewikkelde procedure waar je veel tijd en energie in moet steken, maar geloof me; als je dan eenmaal met je kinderen op een klein Japans eilandje rondfietst, dan is het het allemaal dubbel en dwars waard.

Ik ken twee succesvolle versies van bezoeken aan de leerplichtambtenaar: bovenstaande (mijn eigen verhaal) of mensen die (verzinnen) dat ze om werkgerelateerde redenen lang wegmoeten, of juist in de vakanties niet weg kunnen, en daarom het leerplicht verlof aanvragen.

Met kinderen op wereldreis; praktische tips!

Wil je de leerplicht omzeilen? Dan kan je je kind uitschrijven op je school. Hiermee vervalt de verplichting van de school om verzuim te melden aan de  leerplichtambtenaar. Deze oplossing is zeker niet legaal, maar wordt wel veel gebruikt door gezinnen die graag samen op reis willen. En het risico is natuurlijk dat er geen plek meer op de school van je kind is na terugkomst. Een andere optie kan zijn om je kind in te schrijven op de Wereldschool, speciaal opgezet voor kinderen die onderweg Nederlands onderwijs willen krijgen.

Keuzes, Keuzes….

Met de leerplicht op zak begint de echte voorpret: Waar wil je naar toe? Wat wil je doen en zien? Meer natuur of juist cultuur? Strand of bergen? Wat is je reisbudget? Een aanrader is om een aantal randvoorwaarden te bepalen die je keuzes makkelijker maken. Er is zoveel te zien en doen dat je anders verdwaald in de keuzes.

Omdat wij pas 6 dagen voor vertrek hoorden dat we toch nog onze droomreis konden maken (zo gek kan ’t leven gaan) werd het lijstje van opties al een stuk kleiner met de eisen die we hadden:

  • Geen landen met een westerse cultuur
  • Geen landen waar het winter was in onze reisperiode
  • Geen landen waar je meerdere vaccinaties voor nodig hebt (sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken met tussenpozen van soms enkele weken)
  • Geen malariagebied
  • Gemakkelijk online visa verkrijgbaar

Als je dan de atlas erbij pakt en gaat kijken wat er overblijft zijn er al een hele hoop keuzes voor je gemaakt. Toen onze oudste dochter zag dat er een plaats met haar naam bestond, was er al vast een land besloten, namelijk Sri Lanka.

Niet alleen voor je route moet je keuzes maken. Wat doe je bijvoorbeeld met je huis? Ga je het verhuren of probeer je huizenruil te regelen met mensen onderweg? Welke verzekeringen heb je allemaal nodig?

In je eentje als ouder op wereldreis met je kinderen

Mocht je als ouder (een stuk) alleen reizen met je kinderen, zorg dan dat je altijd (per kind!) een getekend formulier waarop staat dat je met toestemming van de andere ouder alleen met je kinderen reist. Je wilt niet weten hoe vaak er daarom gevraagd wordt.

Er zijn een aantal landen waarbij je je kinderen mee kunt nemen op je eigen visum, maar steeds meer landen willen dat ook je kinderen apart een geldig visum hebben, waaronder Amerika, Canada en Vietnam. Gelukkig wordt het aanvragen van een visum steeds eenvoudiger en kunnen voor veel landen het visum eenvoudig online aangevraagd worden. Zo kun je voor Amerika eenvoudig online je aanvraag voor het ESTA indienen. Het ESTA is een online reistoestemming die na toekenning digitaal aan je paspoort wordt gekoppeld, zo hoef je niet te denken aan eventuele extra documenten die je mee moet nemen, voordeel hierbij is dat, zeker als je met kinderen reist, een groepsaanvraag aanmaken, zo weet je zeker dat iedereen in je reisgenootschap over een geldig visum beschikt. Ook voor Vietnam moeten kinderen in het bezit zijn van een eigen visum. Het visum Vietnam kan ook makkelijk online worden aangevraagd in een groepsaanvraag. Nadat de visums zijn goedgekeurd krijg je het visum in de vorm van een pdf-document, die je dan op je reis kunt meenemen. Let er bij een groepsaanvraag wel op dat alle aanvragen individueel worden behandeld, en dat het dan soms even kan duren voordat je alle visums binnen hebt. 

Visa voorpret

Waar ik vroeger zelf naar de ambassade moest afreizen (sommige ambassades zijn zelfs in het buitenland) is het nu veel gemakkelijker om een visa te regelen. Een optie is bijvoorbeeld om een visumdienst in te schakelen – paspoort opsturen en je krijgt ze terug met je visa erin – super easy! Maar daar moet je tijd voor hebben en dat hadden wij nou juist niet.

Online visa regelen was voor ons de oplossing. Let wel goed op dat je op een officiële website terecht komt en check de voorwaarden van een land. Dan voorkom je dat je 3  keer extra betaald voor kinderen die eigenlijk gratis zijn. Yep, dat overkwam ons. Of dat je typfouten maakt in bijvoorbeeld de verjaardag van je lief. Dan sta je, na een eindeloze intercontinentale vlucht, alsnog in die ellenlange rij te glimlachen of je ‘please, please’ toch het land in mag. Dat wachten ziet er dan ongeveer zo uit: 

wachten op visa

Voorbereiding: maak een travel journal:

Voor vertrek heb ik voor de kinderen een reisverslag gemaakt wat ze onderweg konden invullen. Een pagina per dag voor hun verhalen, afgewisseld met o.a. spelletjes, een reis ABC en vragen waar ze misschien minder snel aan dachten zoals: ‘Welke geuren rook je vandaag?’ of ‘Wat mogen de kinderen hier wel wat in Nederland niet mag’? Het was enorm veel werk om (3x!) te maken, maar het resultaat is wel heel erg leuk geworden. Het boekje is een prachtige herinnering voor het leven geworden.

voorbereiding-wereldreis-met -kinderen-maak-travl-journal

Pakzakjes

Deze dingen zijn de uitkomst voor lange reizen waarbij je op veel plekken tegelijk zal slapen. Packing cubes, zoals ze eigenlijk heten, zijn kleine tasjes waarin je je spullen kan verdelen. Zo pak je snel en gemakkelijk je tas uit (en in!), zonder direct een berg kleren of snoeren ergens te hebben liggen. Wij hadden allemaal ons eigen zakje (of twee…) en waren zo binnen een mum van tijd in en uitgepakt als we op een nieuwe bestemming aankwamen.

In de wolken

Visa binnen, tassen gepakt en een leeg reisverslag, klaar om ingevuld te worden. Voor je zelf met je gezin in het vliegtuig in de wolken zit is er nog een laatste ding te doen: al je belangrijke documenten in ‘the cloud’ te zetten. Je kan dit gemakkelijk doen door een gratis dropbox account te openen. Alles scannen en erin zetten zodat je altijd een kopie van je paspoort, verzekeringen, vliegtickets of belangrijke documenten bij de hand hebt.

Onze reis ging uiteindelijk naar Japan, Sri Lanka en Kenia. Waar zou jij graag naar toe willen? Of ben je er al geweest? Laat je ervaringen (of vragen!) hieronder achter in de comments.

Dit gastblog werd geschreven door Marre Smit,
moeder van 3 kinderen en woonachtig in Amsterdam.
Volg haar hier op Instagram!

2 Reacties

  1. Sam

    Wat gaaf om te lezen, wij gaan in januari ook een jaar op reis met onze 2 kids. Slim en leuk idee die travel journals, daar ga ik voor onze oudste eens over nadenken!

    Antwoord
    • Eliane Roest

      Hey Sam, wat tof! Waar gaat de reis allemaal heen?

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *