De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

door | okt 11, 2023 | België, Natuur, outdoor

De Limburgse Maasvallei is een prachtige regio in Belgisch-Limburg. Mooie natuurparken en wijndomeinen wisselen elkaar hier af en maken het de ultieme bestemming voor bourgondische natuurliefhebbers.

Belgisch-Limburg

Belgisch-Limburg, gelegen in het noordoosten van België, is een provincie die bekend staat om zijn prachtige landschappen, weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden, mooie meren en rivieren. De provincie is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Hier bevindt zich ook het (tot recent nog) enige nationale park van België, namelijk het Nationaal Park Hoge Kempen. Als liefhebber van het buitenleven ga ik ontdekken wat de regio allemaal te bieden heeft.

NOTE: Naast Hoge Kempen hebben onlangs drie andere Vlaamse natuurgebieden de titel nationaal park gekregen: Bosland, Brabantse wouden en Scheldevallei.

Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen kent 9 toegangspoorten met een bezoekerscentrum. Elke ingang heeft zijn eigen unieke kenmerken en biedt verschillende activiteiten en mogelijkheden om van het nationaal park te genieten. Ranger Nadine staat klaar bij Nationaal Park Visitor Center Terhills en brengt mij naar een panoramisch uitzicht op een van de mijnterrils. Onderweg komen we langs een onderzoeksinstallatie met lysimeters waar Nadine vertelt over het klimaat van de toekomst.

Na wat leuke feitjes over fossielen, mijnwerkers en meisjesogen (bloem), komen we aan op de top waar we genieten van een prachtig uitzicht. Lees het uitgebreide blog wat Simone schreef over Nationaal Park Hoge Kempen en profiteer van de korting die je als lezer van deze blog kunt krijgen op het National Park Trail arrangement, een volledige verzorgde driedaagse lange afstandswandeling door het park.

Nationaal Park Hoge Kempen

Rivierpark Maasvallei

De Maas heeft een cruciale rol gespeeld in de vorming van grindafzettingen in dit gebied. Een van de grindafzettingen is natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd, waar een Maasverkenner ons meeneemt voor een wandeling van 2.5 kilometer. Dit natuurgebied is een uitstekende plek voor vogelobservatie en het spotten van andere dieren. Konikpaarden en Galloway runderen zorgen jaarrond voor het natuurlijke beheer van het gebied. De Maasverkenner vertelt ons op de uitkijktoren vol passie over deze mooie grazers.

Fietsen van Maaseik naar Kinrooi

De Maasroute biedt fietsers prachtige landschappen en is 63 km lang, ik fiets er 27 km van. Start in Maaseik waar je historische architectuur ziet en het Maascentrum. Maaseik is beroemd vanwege de Gebroeders van Eyck, bekende Vlaamse schilders uit de 15e eeuw. Onderweg naar Kinrooi kom je Kasteel Borgitter tegen, ofwel het Witte Kasteeltje. Hier hangt muziek in de lucht en staan er woorden op de bankjes die gebruikt worden in het volkslied van Limburg. Terwijl je door Kinrooi fietst, omringen kleurrijke gewassen zoals maïs, aardappelen en asperges je aan alle kanten. Je bevindt je dan ook in de moestuin van Belgisch-Limburg.  

Overnachten aan de Limburgse Maasvallei

Aan de voet van het Nationaal Park Visitor Center Terhills ligt het Terhills Hotel, een statig gebouw met een prachtige groene entree! Hier kun je je voetjes tot rust laten komen in de comfortabele kamers en de volgende ochtend een heerlijk ontbijt nuttigen als goede bodem voor weer een nieuw avontuur. Ben je toe aan een andere vorm van ontspanning? Dan kan je lekker shoppen in Maasmechelen Village, dat op steenworp afstand van het hotel ligt. 

Terhills Hotel

De Maasvallei biedt naast zijn prachtige landschappen ook een scala aan culinaire ervaringen. Tijdens mijn verblijf in De Maasvallei heb ik meerdere stops gemaakt en genoten van heerlijke streekproducten.

In de Vlaamsche Pot

Met aardig wat kilometers op de teller moet er natuurlijk ook gegeten worden.

  • Terland: Restaurant Terland op Terhills Resort, onderdeel van Center Parcs, verwelkomt gasten in een elegante en moderne setting. Geniet van heerlijke gerechten met lokale en seizoensgebonden ingrediënten met uitzicht op het water en het gebied Terhills, hier vind je enkele mijnafvalbergen die terrils worden genoemd. 
  • Restaurant Giuliano: In Maasmechelen Village kan je niet alleen goed shoppen, maar ook lekker eten. Het menu is geïnspireerd op de Italiaanse keuken en je ziet de pizzabodems de lucht in vliegen, verser kan niet! Ik ging trouwens voor vega pasta met truffel. 
  • Hotel-restaurant De Sjeiven Dörpel: Deze gezellige Brasserie ‘De Scheve Drempel’ ligt in Maaseik en kent een warme sfeer. Je kunt binnen plaatsnemen of bij goed weer buiten op het terras. Mijn bezoek aan Belgisch-Limburg zou niet compleet zijn geweest zonder Rundstoofvlees en gelukkig stond dit hier op de kaart.

Wijndomeinen in Belgisch-Limburg

De wijndomeinen in Belgisch-Limburg profiteren van een uniek microklimaat dat gunstig is voor de wijnbouw. De Maasrivier fungeert als een natuurlijke warmteregulator en heeft vooral in het voor- en najaar een verwarmend effect. Deze regio heeft een zonnige ligging en door het microklimaat zijn de wijnstokken minder kwetsbaar voor vorstschade. Verder is de kalkrijke bodem erg gunstig omdat de zuurgraad van de druiven bijdraagt aan de smaak van de wijnen. Tijd om te proeven! 

Wijndomein Aldeneyck: Dit wijndomein staat bekend om zijn kwaliteit wijn en maakt ook witte mousserende wijnen. De druiven worden met zorg verbouwd en met moderne technieken verwerkt tot hoogwaardige wijnen, Lieve vertelt hier vol passie over tijdens de rondleiding (iedere vrijdag en zaterdag kun je het domein bezoeken). Ook komen we achter de schermen de toekomstige wijnbouwer Hein tegen! Je kunt bij Wijndomein Aldeneyck ook terecht voor een proeverij waar 5 wijnen opbouwend zijn uitgekozen.

Wijndomein Thilesna: Wijndomein Thilesna is gelegen in Dilsen: het hart van het Belgisch-Limburgse Maasland. De wijngaarden zijn zorgvuldig aangelegd en gedijen in de gunstige lokale omstandigheden. Johan, de gepassioneerde eigenaar, leidt met toewijding het hele proces, van oogst tot fles. De rondleiding over het domein is op afspraak en duurt ongeveer 2 uur, uiteraard wordt er ook geproefd aan het einde. Mijn favoriet is de Riesling en heeft in de neus een lichte petrol aroma en een fruitig frisse smaak in de mond en is lekker in de combinatie met visgerechten.

De conclusie

Genoeg redenen om in de trein te stappen richting Belgisch-Limburg. Je pakt de trein richting Genk, vandaaruit kun je met de (elektrische) fiets en te voet een groot deel van deze activiteiten ondernemen. Met de auto maak je er een makkelijke roadtrip van. Veel plezier! Dit blog is geschreven door Jeanine Verbraak.

Ook in de buurt:

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door NS Internationaal en Toerisme Vlaanderen.   

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *