Ieder weekendje weg naar Antwerpen probeer ik vanuit een andere wijk te beleven. Dit keer verbleef ik wederom in een appartement van SHWAY, fijne accommodatie voor als je meerdere nachten in 't Stad wilt blijven. SHWAY40 ligt middenin het Quartier Latin om de hoek bij...
Land Art Flevoland – 9 toffe fotospots
Dat Flevoland een bijzondere provincie is, wist ik al langer dan vandaag. Met hun landart projecten hebben ze zich volledig op de kaart van Nederland gezet. Flevoland zit vol met fotogenieke plekken, hier de mooiste fotospots voor een dagje roadtrippen langs landschapskunst.
Flevoland fotogeniek
Dat zou je misschien niet direct verwachten. Maar Stichting Land Art Flevoland heeft er in de loop der jaren flink wat landschapskunstwerken aan de regio toegevoegd die het een stuk fotogenieker hebben gemaakt. Land Art is een niet alledaags onderdeel van de Nederlandse kunst- en landschapsarchitectuur, waarbij kunstwerken in de open lucht zijn geïntegreerd in het landschap. Deze kunstwerken zijn vaak grootschalig en interactief, en ze bieden een unieke manier om de natuur en kunst samen te laten smelten.
Land Art Weekend in Flevoland
Ieder jaar tijdens het Land Art Weekend wordt de collectie land art van Flevoland in het zonnetje gezet. In 2024 vindt het Land Art weekend plaats tijdens het eerste weekend van juni. Naast dat je bij ieder kunstwerken een gids kunt vinden die meer toelichting kan geven over het kunstwerk, zijn er dit jaar ook steigers gebouwd waardoor je de kunstwerken vanuit de lucht kunt bekijken. Een unieke manier om deze Land Art nog iets beter te kunnen zien. Meer info over het Land Art Weekend, lees je hier.
Riff, PD#18245 | Bob Grapsma
Op 14 juni 1918 werd de Zuiderzeewet van kracht waardoor de Flevopolder kon worden aangelegd. Ter gelegenheid van 100 jaar Zuiderzeewet ontwierp Bob Gramsma in 2018 het monument Riff, PD#18245. Het staat als een reusachtig opgetild brok kleigrond op een vlak, voormalig landbouwkavel in Dronten. Melissa woonde tot voor kort, zelf in Flevoland en wist deze foto spot prachtig vast te leggen.
PIER + HORIZON
Flevoland is door zijn enorme oppervlakte en leegtes de ultieme plek voor landschapskunstwerken. Dit is overigens uniek in de wereld. In Flevoland kan je er momenteel 7 Land Art sites bezoeken en dat lukt je nog in 1 dag ook. Leuk idee voor een roadtrip! Ik heb mij laten vertellen dat ze momenteel al met een idee voor een 8e kunstwerk bezig zijn. Dit werk; “PIER + HORIZON” is van Paul de kort en ligt in Kraggenburg. De boerin van de naastgelegen boerderij zet iedere dag een mandje met verse sapjes, koeken en koffie klaar. Want voor dit kunstwerk neem je beter even de tijd om te genieten, het verandert mee met de stromingen.
Lelystad: Exposure
Nooit geweten dat er in Flevoland zulke indrukwekkende land art te vinden is. Dit beeld “Exposure” (Hurkende Man) is slechts 1 van de 7. Land Art Flevoland verwijst naar kunstwerken en installaties in de Nederlandse provincie Flevoland die deel uitmaken van de Land Art Flevoland-collectie. Deze collectie omvat verschillende indrukwekkende kunstwerken die zijn geïntegreerd in het landschap van Flevoland, dat voornamelijk bekend staat om zijn polders en uitgestrekte landschappen.
Bataviahaven is ook de vertrekplek voor de boot naar de Marker Wadden!
Land Art Flevoland – De groene Kathedraal
Ik had de mazzel dat ik deze plek vanuit de lucht mocht zien, helaas was het te lastig fotograferen met de aanwezige bewolking. Maar ik vond deze prachtige foto op Instagram, waar je goed kunt zien, hoe de Groene Kathedraal eruit ziet. Groene Kathedraal | Marinus Boezem 1987 | Almere
Van Land Art naar fotospots in Flevoland
Onze nieuwste provincie is een stuk fotogenieker dan je denkt. Daarom tippen we naast de bovenstaande Land Art Flevoland ook nog wat andere toffe fotospots in Flevoland. Kijkt u mee?
Windmolens Flevoland
Door heel Flevoland vindt je windmolens. Die op zee bezochten we van dichtbij met een rib boot. Behoorlijk indrukwekkend die rijen met windmolens en het levert ook nog eens mooie plaatjes op.
De Vuurtoren van Urk
Een prachtig mooi vissersdorpje. Met een vuurtoren, haven en schattige huisjes. De vuurtoren van Urk, bekend als de “Lichtwachterswoning,” is een historische vuurtoren gelegen op het voormalige eiland Urk in Nederland. De toren is gebouwd in 1844 en bevindt zich aan de noordelijke haven van Urk, aan het IJsselmeer. De vuurtoren heeft een karakteristieke rode kleur en is een belangrijk baken voor schepen die de haven naderen. De toren is niet meer in gebruik als vuurtoren, maar dient nu als woonhuis. Het is een populaire toeristische attractie vanwege zijn pittoreske uitstraling en de rijke maritieme geschiedenis van Urk. Bezoekers kunnen de vuurtoren bezichtigen en genieten van het prachtige uitzicht op het IJsselmeer en de omgeving. Lees ook: De mooiste vuurtorens van Nederland
Architectuur in Almere
Almere staat bol van de prachtige architectuur. Neem een kijkje bij de Bibliotheek, het stadhuis of zoals Marcorama deed bij de Belastingdienst. Genoeg moois om vast te leggen!
Fototip: Ieder jaar in maart, heb je sakura in Almere.
Lelystad: Agora Theater
Het Agora Theater in Lelystad is een opmerkelijk staaltje moderne architectuur. Het gebouw is ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Ben van Berkel en is bekend om zijn unieke en innovatieve ontwerp. De gevel van het theater is opvallend en bestaat uit een abstract patroon van witte, golvende elementen, wat doet denken aan de zee en zeilen. Het interieur van het Agora Theater is even indrukwekkend, met moderne en ruime foyer-ruimtes en een grote theaterzaal met uitstekende akoestiek. Het gebouw fungeert als een belangrijk cultureel centrum in Lelystad en biedt ruimte voor diverse podiumkunsten en culturele evenementen.
Het Waterloopbos
Het Waterloopbos is een historische locatie in de Noordoostpolder in Nederland. Het is beroemd om zijn rol als hydraulisch laboratorium waar ingenieurs en wetenschappers experimenteerden met waterbouwkundige modellen. Deze modellen simuleerden omstandigheden zoals getijden, golven en zeestromingen voor het ontwerpen van waterbouwkundige projecten over de hele wereld. Het Waterloopbos was in gebruik van de jaren 1950 tot de jaren 1990 en is nu een openluchtmuseum en natuurgebied. Bezoekers kunnen door het bos wandelen en de overblijfselen van de hydraulische modellen zien, die nu prachtige en soms surrealistische kunstwerken in het landschap vormen. Het gebied biedt ook mogelijkheden voor wandelen, fietsen en vogelspotten en herinnert aan het belang van waterbeheer in Nederland. Het Waterloopbos is een unieke locatie die zowel geschiedenis als natuur combineert.
Waterloopbos | Voorsterweg 36 | Marknesse
Natuur fotospot De Oostvaardersplassen
Als je in de trein zit van Amsterdam naar Almere krijg je al een flink voorproefje van de pracht en praal die je kunt vinden in de Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuwland. Wilde paarden, buffels, vosjes en nog veel meer dieren kun je hier spotten.
Waar kunst en natuur samenkomen:
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties