Het veelzijdige Hembrugterrein; van munitiefabriek tot culturele hotspot

door | jan 30, 2022 | Amsterdam

100 jaar lang was het verboden voor onbevoegden. Een schimmige munitiefabriek in een bos. Tot het terrein in 2013 werd opengesteld en het langzaam transformeerde tot de creatieve en culturele plek wat het nu is. Maar mét behoud van de mysterieuze en verlaten sfeer. 

Het veelzijdige Hembrugterrein; van munitiefabriek tot culturele hotspot

Hembrugterrein hotspot in Zaandam

Ingesloten tussen het Noordzeekanaal en Zaandam in de zo genaamde metropoolregio Amsterdam, vind je het Hembrugterrein. Hier stond tussen 1895 en 2003 een munitiefabriek. Het terrein was decennialang afgesloten voor publiek. Achter hoge hekken en gelegen binnen de dijken en het water van de stelling van Amsterdam, was het de perfecte plek voor de productie van vuurwapensartillerie en munitie. De fabriek had ooit 8500 werknemers in dienst, maar sloot in 2003 de deuren. Vervolgens nam de natuur het terrein over.  

In 2011 werden de eerste gebouwen gerenoveerd en sinds 2013 is er veel te doen en te zien. De combinatie van natuur, verlatenheid, verval en creativiteit: dat is wat het Hembrugterrein zo geweldig maakt.

Hembrugterrein hotspot in Amsterdam-Noord

Museum of Humanity: beweging naar positiviteit

Mijn favoriete plek is het Museum of Humanity. Het was de droom van fotograaf Ruben Timman om mensen uit de hele wereld (met meestal zeer indringende verhalen) te laten zien vol waardigheid en schoonheid. De mensheid zoals we met elkaar zijn, in al ons verdriet, veerkracht én pracht op de vervallen muren van Ketelhuis 10. Het is een permanente tentoonstelling vol positiviteit. Ik word er altijd stil én blij van.

Het museum is open op vrijdag, zaterdag en zondag, van 11.00 tot 17.00 uur. Als entree word je gevraagd een donatie te doen.

Museum of Humanity | Hembrugterrein Amsterdam

Het HEM: kunst als grote liefde

In de voormalige kogelfabriek aan de buitenzijde van het terrein vind je Het HEM. Gedurende het jaar zijn hier zowel tijdelijke als permanente eigentijdse kunstinstallaties te zien. Deze wisselen met de seizoenen. In het indrukwekkende gebouw staat er naast kunst ook regelmatig muziek op de agenda, met luistersessies en liveoptredens. Ook kun je er eten of heerlijk wat drinken aan het water. En is er een bibliotheek met prachtige boeken. In het gebouw vind je verder allerlei bedrijfjes en samenwerkingsverbanden. Het gebouw zelf is prachtig qua architectuur. Een feestje om rond te kijken en te fotograferen.

De openingstijden van het HEM zijn donderdag t/m zondag van 12.00 tot 00.00 uur.

De huiskamer van BIND

In een oud transformatorhuisje midden op het terrein vind je de huiskamer van BIND. Het is een gezellige plek voor een kop koffie, inspiratie op te doen of te delen of om rustig te zitten werken. Je kunt bij BIND ook regelmatig naar muziek, poëzie of verhalen luisteren. Achter het huisje vind je een verborgen schat: een prachtig betegelde doucheruimte voor bezoekers, sporters en anderen. Niet verder vertellen.

De huiskamer van BIND | Hembrugterrein Amsterdam De huiskamer van BIND | Hembrugterrein Amsterdam

Lab 44

De naam, Lab-44, geeft een aanwijzing naar de oorspronkelijke functie  (laboratorium) en het adres (Middenweg 44). Workshops, events, vergaderen en heerlijk eten en drinken: alles kan. In het prachtig gerenoveerde pand huizen ook 3 plaatselijke makers:

  • In het pand staat een brouwinstallatie van Brouwerij HOOP uit Zaandijk  Hier worden kleinere batches gemaakt van hun heerlijke bier en worden nieuwe smaken getest;
  • Ministry of Spicy Business, bekend van de Zaanse Sambal, de enige echte uit de Zaanstreek, heeft een productieruimte in Lab-44;
  • Meerdere keren per maand organiseert Nuriye bij Lab-44 een workshop Turks koken.

Wat is er (nog meer) te zien op het Hembrugterrein

Prachtige bomen, verlaten gebouwen, mooie meubels bij Flinders en kunstverkoop en uitleen van ART Zaanstad. Ook is er het interessante Hembrugmuseum met een mooie fotowandeltocht over de historie van het terrein. Kortom genoeg te doen om je zeker een dag te vermaken!

Hembrugterrein hotspot in Amsterdam-Noord Hembrugterrein hotspot in Amsterdam-Noord

Hoe kom je bij het Hembrugterrein?

Kom je met de auto? 

Op het Hembrugterrein zijn veel gratis parkeerplekken aanwezig. Zoals op de grote parkeerplaats P5 of P2.

Kom je varend? Veel leuker is met de pont! Dat kan op twee manieren:

  • GVB Pont: Veerdienst F20 vaart 24 uur per dag en is voor voetgangers, (brom)fietsers en ander langzaam verkeer gratis. Deze veerdienst gaat vanaf het Hempontplein in de haven van Amsterdam. Vlak bij het beeld van the kissing couple!
  • Zaanferry:  3x per dag vertrekt er een boot vanaf Amsterdam Centraal naar het Hembrugterrein. De ferry legt aan vlak bij Lab44.  Deze mooie vaartocht duurt ruim een half uur. Voor actuele info en vertrektijden kijk op www.zaanferry.nl

Hoe kom je bij het Hembrugterrein?

Trein en OV fiets
Met een OV fiets ben je in 10 minuten vanaf station Zaandam op het terrein.

Bus
Vanaf Zaandam centraal vertrekt overdag iedere 10 minuten ( van ma t/m za) bus 63 naar het Hembrug. Uitstappen Bushalte Pieter Ghijsenlaan. Daarna is het nog 8 minuten lopen over het mooie Hembrugterrein.

Hembrugterrein Amsterdam

Dit gastblog is geschreven door Nancy Overgaauw. Geboren en getogen in Den Helder, maar al ruim 20 jaar wonend in de Zaanstreek. Wekelijks foto-struinend, altijd op zoek naar leuke nieuwe plekken en net even anders kijkend. Projectmanager in het werkende leven. 

Blog vol tips over Amsterdam:

Hembrugterrein Amsterdam

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *