6 Dingen om te doen op eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee

door | jan 25, 2021 | Nederland, Zuid Holland

Wil je er even tussenuit en op micro-avontuur in een nog niet zo bekende regio van Nederland? Zoek je daarbij de afwisseling van natuur, zee en stadjes met een verhaal tijdens je weekendje of midweek weg? Dan ben je in het zuidwestelijke deel van Zuid-Holland aan het goede adres. Dat mochten wij ondervinden toen we in Bed & Breakfast Hoogtij’d in Oostvoorne op eiland Voorne-Putten logeerden en op verkenningstocht gingen in de omgeving.

Een micro-avontuur in Zuid-Holland

Voorne-Putten: eiland vol contrasten

Ik moet eerlijk bekennen dat ik onderweg naar onze bestemming en de Europoort passerend mezelf meermalen afvroeg waar en ik nu toch in hemelsnaam terecht gekomen was. Het haven- en industriegebied is nou niet echt de meest voor de hand liggende en idyllische achtergrond voor een vakantie. De verrassing was des te groter toen, eenmaal de afslag naar Voorne-Putten genomen, een heel ander landschap zich voor onze ogen ontvouwde. Een ruimtelijk landschap met weilanden, duinen, bosgebied, veel water en her en der bezienswaardige (vesting)plaatsjes. Wat een verrassend contrast is deze oase van rust ten opzichte van de Europoort. En eigenlijk kwam er geen einde aan de fijne verrassingen tijdens onze staycation in dit relatief onbekende stukje Nederland. Ik deel ze hier met je.

Tips op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee:

Maasvlakte 2 met sculptuur De Zandwacht

Deze spot mag je niet missen. Door het surreële landschap zou dit recreatiestrand een perfecte sf-filmlocatie zijn. Sta je op de duinen dan zie je aan de ene kant het haven- en industriegebied en grote windturbines aan de horizon en aan de andere kant een super weids strand met grote poelen. En daartussen, op de duinen zelf, staat een kunstwerk, genaamd de Zandwacht, die zo de industrie en natuur samenbrengt. Het werk is 20 bij 40 meter groot en stelt de vorming van duinen door opstuivend zand voor. Op Maasvlakte 2 kun je heerlijk uitwaaien, kinderen laten spelen in de poelen, reflecties in diezelfde poelen fotograferen en uiteraard een strandwandeling maken. Wat mij opviel is dat het licht er in de namiddag prachtig was en dat de zee tropisch turquoise oogde. Een zeldzame aanblik in Nederland.

Vogelobservatorium ’t Tij in Stellendam

Eliane schreef al over ’t Tij op eiland Goeree-Overflakkee. Wij wilden dit architectonische hoogstandje in de vorm van een stern-ei graag met eigen ogen zien. Dat hoge laarzen geen overbodige luxe zijn bleek al bij aankomst bij ’t Tij. De gang naar binnen stond onder water. Gelukkig waren wij hierop voorbereid maar we zagen verschillende bezoekers stranden of natte voeten halen. Je bent gewaarschuwd. Zowel van binnen als van buiten is dit vogelobservatorium van RAU Architecten bijzonder mooi. Je hebt er vanuit de hut uitzicht over het Haringvliet en vogelreservaat Scheelhoek. Na afloop van ons weekendje weg zou mijn zoon zeggen dat dit programma-onderdeel zijn favoriet was. Daar doe ik het voor.

Vogelobservatorium ’t Tij in Stellendam

Pittoresk Goedereede op Goeree

Dit historisch stadje waar de enige Nederlandse paus ooit woonde telt amper 3000 inwoners. Het ligt net als ’t Tij op Goeree-Overflakkee. Slenter er door de schilderachtige straatjes en steegjes en word teruggeworpen naar de middeleeuwen. De patriciërs huizen aan de markt, de haven, de Pieterstraat, de Domtoren en de NH kerk zijn zeer fotogeniek. Maar eigenlijk is elk hoekje hier om in te lijsten zo mooi. Het feit dat ik na thuiskomst op Funda op zoek ga naar een tweede huisje in deze plaats (keep on dreaming Simone) zegt genoeg.

Flamingo’s bij de haven van Battenoord

Ooit zag ik flamingo’s op Aruba. Dat ik deze sierlijke vogels ook gewoon in Nederland, bij Nieuwe Tonge op Goeree-Overflakkee, kan spotten, wist ik toen nog niet. Ze overwinteren aan het zoute water van het Grevelingenmeer (het grootste zoutwatermeer van Europa!) bij de haven van Battenoord, omdat zout water niet bevriest. De rest van het jaar verblijven ze net over de grens in Duitsland aan het zoete water van het Zwillbrocker Venn. Ik heb me laten vertellen dat het de Chileense – (de kleinere exemplaren) en de Europese flamingo (de grotere) betreft. Als je geluk hebt staan de flamingo’s links van de haven op redelijk korte afstand van de dijk en wandelpaden. Als je pech hebt staan ze rechts van de haven, wat verder af van begaanbaar gebied. Dan heb je wel een flinke telelens nodig om ze goed te kunnen vastleggen. Ben je geen fotograaf maar wil je ze wel up-close bekijken, neem dan een goede verrekijker of telescoop mee. Helaas hadden wij pech, maar nog steeds was het een bijzondere ervaring. De sierlijke silhouetjes waren goed te onderscheiden vanaf de dijk door de zoeker van mijn camera. Nu is het sparen voor een superzoom lens van minimaal 400 mm want ik ga zeker nog eens terug.

Flamingo’s bij de haven van Battenoord
Flamingo’s bij de haven van Battenoord

Natuurreservaat Het Voornes Duin (De Duinen van Voorne)

Dichtbij B&B Hoogtij’d, tussen Oostvoorne en Rockanje, ligt dit natuurreservaat waar tijdens een wandeling zomaar een kudde grazende wilde Exmoor pony’s of Galloway runderen je pad kan kruisen. Je ziet hier verder grillig gevormde boompjes op duintjes en gifgroene mossen her en der als klodders verf over het landschap verspreid. Je kunt er heerlijk tot rust komen. En als je zin hebt in een langere wandeling dan plak je er een strandwandeling richting Rockanje aan vast. Bij de uitkijktoren van het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Oostvoorne geniet je vanaf de uitkijktoren van het uitzicht op het duinlandschap, de slikken en de zee. Op een afstandje kun je ook de Maasvlakte zien liggen. Wij parkeerden op de kleine parkeerplaats bij Duinzoom 14 in Oostvoorne.

Natuurreservaat Het Voornes Duin (De Duinen van Voorne)
Natuurreservaat Het Voornes Duin (De Duinen van Voorne)
Natuurreservaat Het Voornes Duin (De Duinen van Voorne)

Vestingstad Brielle

Brielle (of Den Briel, zoals deze vestingstad vroeger heette) ken je vast van je geschiedenisboeken of van het lied van Rob de Nijs: “Jan Klaassen was trompetter van Den Helder tot Den Briel.” De wallen, de grachten en ravelijnen zijn nog helemaal intact. Vestingstad Brielle was in de middeleeuwen de vijfde stad van Holland en kent bijna 400 monumenten! De cultuurliefhebber en stadsstruiner kan hier dus haar of zijn hart ophalen.

Opvallend mooi vond ik het hofje van het ‘Asyl voor oude en gebrekkige zeelieden’ en het witte Jacobakerkje dat als een ‘gewoon’ rijtjeshuis ingeklemd staat tussen de huizen en winkels.

Suggestie: fietsen op Voorne-Putten

Fiets je graag? Neem dan een (elektrische) fiets of mountainbike mee. De omgeving van B&B Hoogtij’d leent zich ook uitstekend voor fietstochten naar bijvoorbeeld natuurgebied de Beninger Slikken en het Quackgors, of langs de verdedigingswerken van forten en bunkers. Een fietstocht langs 5 molens, afgewisseld met mooie waterlocaties op het eiland is ook een interessante optie.

Nog meer te ontdekken op Voorne-Putten

Eerder bezocht ik op Voorne-Putten ook vestingstad Hellevoetsluis, de dorpjes Geervliet, Heenvliet en het witte kerkje in Simonshaven. Stuk voor stuk bezienswaardig. De laatst genoemde dorpjes liggen meer oostelijk op eiland Voorne-Putten. Slotsom: Er is dus genoeg te ontdekken op eiland Voorne-Putten. Veel plezier! Deel je vragen of jouw persoonlijke ervaring hieronder in een comment. Vind ik leuk!

Nog meer Nederland ontdekken met Simone:

1 Reactie

  1. Margret

    Mooie impressie van de eilanden!!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *