Ieder weekendje weg naar Antwerpen probeer ik vanuit een andere wijk te beleven. Dit keer verbleef ik wederom in een appartement van SHWAY, fijne accommodatie voor als je meerdere nachten in 't Stad wilt blijven. SHWAY40 ligt middenin het Quartier Latin om de hoek bij...
Cold brew koffie: hoe maak je dat thuis?
Er zijn weinig dingen die zo bevredigend zijn dan een koud slokje van je zelfgemaakte cold brew koffie. Geloof mij maar; het is alsof je de liefde en tijd terug proeft die je erin hebt gestoken! Nu het warmer begint te worden is het een ideaal koud drankje om van te genieten.
Ons geheim is het maken van een grote batch. Dat kost je nog minder tijd dan het bestellen van een cold brew koffie bij je favoriete koffietent én zeker minder geld. We gebruiken trouwens een soortgelijke bereidingswijze als jouw favo barista ook gebruikt, dus je bent verzekerd van een lekkere smaak.
Hoe maak je een grote batch cold brew koffie?
Er zijn veel methoden om ijskoffie te maken, maar de meest geliefde (en lekkerste) is de ‘cold brew’-methode. Cold brew is eigenlijk net zo eenvoudig als het mengen van gemalen koffie met koud water en het ‘s nachts laten weken in de koelkast.
De volgende dag zeef je het mengsel en laat je een concentraat achter (het is sterk, dus je wilt dat echt verdunnen) dat direct kan worden geserveerd of tot twee weken kan worden bewaard. De precieze sterkte van je concentraat hangt wel van een paar factoren af zoals je gekozen koffiebonen, intrek tijd en de hoeveelheid water.
Door de langere bereiding is de smaak veel zachter met een voller aroma. De bittere ondertoon die koffie heeft is langzaam verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een zoet mondgevoel. Dat is precies de reden waarom cold brew koffie zo leuk is om te maken; de smaak is heel anders dan een snel gezette espresso.
Houd er rekening mee dat het maken van cold brew minstens 20 uur duurt, dus begin op tijd! De langere bereidingstijd maakt de pret niet minder natuurlijk, want zeg nou zelf: een zelfgemaakt kopje koffie, warm of koud, smaakt altijd het lekkerst.
Dit heb je nodig voor een cold brew:
- Twee afsluitbare glazen potten (van ± 500 ml)
- 100 gram gemalen of verse koffiebonen
- Netel- of zeefdoek
- Je kunt ook grotere glazen potten gebruiken, als je maar zorgt dat je voor elk deel koffie zes delen water hebt!
Probeer je cold brew koffie liever met verse koffiebonen? Hiervoor heb je een koffiemolen nodig: je maalt de bonen zelf tot een fijngemalen koffie. Vervolgens voer je de rest van de stappen uit!
Wil je die koffiebonen vervolgens bewaren? Een bijkomend voordeel van verse koffiebonen is dat je deze langer kunt bewaren dan voorgemalen koffie.
Bereidingswijze:
- Maal 100 gram koffiebonen in een koffiemolen tot ze grof gemalen zijn. Als je voorgemalen koffie gebruikt, dan kon je daar ook 100 gram van gebruiken. Het is ideaal als je maling de structuur van ruwe rietsuiker heeft.
- Plaats de gemalen koffiebonen als eerst in de glazen pot en voeg vervolgens 400 ml water toe.
- Roer het geheel tot de koffie en het water goed vermengd zijn. Een deel van de gemalen koffie zal op het oppervlakte drijven, dat is niet erg zolang al het koffie maar nat wordt!
- De glazen pot met je koffiemengsel mag nu gesloten in de koelkast. Hou rekening met een intrek tijd van 18 tot 22 uur.
- Filter de koffie. Gebruik de zeefdoek om de koffie te filteren. Plaats het doek over een afsluitbare kan waar je de koffie in wil bewaren. Schenk de koffie nu langzaam over de zeefdoek, tot alle koffie in de nieuwe kan zit. Het is belangrijk dat je de zwaartekracht nu zijn werk laat doen.
Je cold brew koffie is klaar! Je kunt je heerlijke koffiemengsel zo’n 2 weken bewaren in de koelkast.
Om te serveren gebruik je een glas gevuld met ijs. Vul de ene helft van het glas met je cold brew en de andere met koud water. Pak er nog iets lekker bij zoals een cinnamon roll of een koffiebroodje en geniet ervan!
Nog meer koffie?
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties