Alles wat je moet weten over de belichtingsdriehoek

door | feb 23, 2022 | Komt van pas

Kom jij ook altijd met net iets te lichte of juist te donkere vakantiefoto’s thuis na een reis? Grote kans dat je kennis van de belichtingsdriehoek niet in orde is. In dit blog lees je alles wat je moet weten over de belichtingsdriehoek. Op naar de allermooiste vakantiefoto’s!

Fotografie is eigenlijk niet meer dan heet vangen van licht. Om een ​​foto te kunnen maken die we kunnen zien, moeten we zowel de hoeveelheid licht regelen die wordt blootgesteld aan de sensor van de camera, alsmede de gevoeligheid van de sensor voor het licht. Alles wat jij wil weten over belichting komt eigenlijk samen in wat we de “belichtingsdriehoek” noemen, ook wel bekend als ‘exposure triangle’.

Alles wat je moet weten over de belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek heeft drie zijden. 🙂

  1. Eén daarvan is de sluitertijd; de sluitertijd is de tijd dat de sensor belicht wordt.
  2. Een andere is het diafragma; de opening van de lens.
  3. De derde is ISO; Wat is Iso? De gevoeligheid van de sensor.
Belichtingsdriehoek

Deze drie elementen samen zorgen voor de (juiste) belichting van je foto. Uiteraard kan je in de nabewerking altijd nog wel het een en ander rechttrekken of oplichten. Maar het aanpassen van je ISO in de camera levert bijna altijd een betere beeldkwaliteit dan het helderder maken van een foto op je computer.

De voor- en nadelen van de belichtingsdriehoek

Als je eenmaal snapt hoe de relatie tussen de zijden van de belichtingsdriehoek werkt, loop je al snel tegen de voor- en nadelen.  We noemen er een aantal;

  • Staat je iso te ver omhoog dan krijg je ruis
  • Is je sluitertijd te lang dan krijg je bewegingsonscherpte
  • Heb je het diafragma helemaal dicht dan is er geen bokeh meer

Deze drie elementen (tijd, difragma en gevoeligheid) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  Stel dat je één stop in je diafragma omhoog gaat, dan staat dat gelijk aan een verdubbeling van je sluitertijd of een verdubbeling in je iso.

Alles wat je moet weten over de belichtingsdriehoek

Voorbeeld met camera-instelling: 400 iso / sluitertijd 1/60s / diafragma f2.8. Stel je foto is één stop te licht, dan kan je; of je iso naar 200 iso brengen, of je sluitertijd naar 1/120s, of je diafragma naar f4.0, Alledrie zal een identieke en correcte belichting geven, maar wel een subtiel ander effect. Durf hier ook mee te spelen.

Belangrijk hierin is dat het niet de bedoeling is jou te vertellen wat je moet doen. Maar het is handig om te snappen dat deze drie factoren gerelateerd zijn aan elkaar. Aan jou om hiermee te gaan spelen en je camera door en door te leren kennen zodat je het in je voordeel kunt gaan gebruiken op je volgende reizen.

Youtube staat vol met tutorials

Belichtingsdriehoek in het Engels is Exposure Triangle, als je op beide termen zoekt, kun je flink wat youtube tutorials vinden over deze belichtingsdriehoek.

Fotografie inspiratie:

Dit blog is in samenwerking met Kamera Express tot stand gekomen. #AD

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *