Praktische tips om je telefoonbatterij te sparen op reis

door | apr 13, 2022 | Komt van pas

Ben je vaak op reis? Dan zul je net als ik regelmatig tegen het probleem aanlopen dat je mobiele telefoon snel leeg is. Foto’s en video’s maken onderweg (en eventueel meteen al posten) daar gaat je batterij snel van leeg. Ik ging langs bij ThePhoneLab  en vroeg Hielke om praktische tips om je telefoonbatterij te sparen op reis. Ken jij deze tips al?

Praktische tips om je telefoonbatterij te sparen op reis

Met deze tips (be) spaar jij de batterij van je telefoon

Een paar van deze tips kende ik al, maar je geheugen verfrissen kan nooit kwijt. Een aantal tips ga ik binnenkort meteen toepassen. Op reis gaan zonder powerbank, een externe batterij die je (thuis) kunt opladen en vervolgens mee kunt nemen, is voor mij een no-go. Deze powerbanks zijn wel vaak wat zwaar in je rugtas, dus laat je hem liever thuis, dan zijn de onderstaande tips misschien wel een lifesaver voor jullie!

  • Wist je dat het niet opladen van je mobiele telefoon tot 100%, en het niet leeg laten lopen tot 0% zorgt voor minder slijtage? Het beste houd je de telefoonbatterij zoveel mogelijk tussen de 20-80%. Dat lijkt misschien wat lastig, maar daar wen je snel genoeg aan.
  • Deze tip is speciaal voor iPhone gebruikers: ben je al bekend met de functie geoptimaliseerd opladen? Deze super handige functie leert (geheel automatisch) over jouw specifieke oplaad routine of het gebrek aan routine ;). Je telefoon laadt pas verder dan 80% wanneer je deze nodig hebt, bijvoorbeeld; als jij je iPhone in de oplader legt ’s nachts, gaat deze net voordat je wakker wordt in de ochtend pas verder opladen vanaf 80%.
  • Dit lijkt een inkoppertje maar, maak altijd gebruik van een officiële oplader. Goedkopere opladers missen soms een chip die de veiligheid waarborgt. Je telefoon kan daardoor te lang doorladen of te hoge spanningen ontvangen. Dus hoe leuk die roze of grappige opladers er soms ook uitzien, laat ze toch maar achter in de winkel.
  • Voorkom extreem warme en koude temperaturen, makkelijker gezegd en gedaan, zeker als je op reis bent in een tropisch land. Wanneer je telefoon aan deze (extreme) temperaturen wordt blootgesteld, slijt de batterij een stuk sneller. Laat je telefoon nooit in het volle zonlicht liggen, leg hem onder je handdoek of in de schaduw van je strandbedje.
  • Dit klinkt misschien suf, maar zorg regelmatig voor een fysieke schoonmaak van je telefoon. Met behulp van een tandenborstel kun je het stof en vuil uit je oplaadpoort en microfoon halen. Bij ThePhoneLab doen ze dat gratis voor je.
  • Nog een tip om je batterij te sparen, sluit de apps die veel batterij gebruiken. Op je Iphone kan je heel makkelijk checken om welke apps dit specifiek gaat. Ga naar de instellingen -> schermtijd om te zien welke apps dit zijn. En sluit ze regelmatig af om te zorgen dat dit niet ten koste van je batterij gaat. Iets wat ik mijzelf ook probeer aan te leren.
  • Tot slot, iets wat mijn tiener mij leerde: zet de energiebesparing aan of dim de helderheid van je scherm, ook dit helpt bij het sparen van de batterij. Op de Iphone zit die functie als je omlaag swiped op je homescreen. Rechtsonderin zie je een batterij-icoontje. Als je die selecteert, gaat je telefoon zuiniger om met je batterij.

TIP: De batterij van een smartphone werkt het beste bij kamertemperatuur. Bij temperaturen hoger dan 35 graden, vermindert de bruikbare capaciteit op de lange duur extra snel. Ook als je smartphone is uitgeschakeld. Misschien een goede reden om tijdens je zonvakantie wat minder op je telefoon te zitten en wat meer te genieten van je vakantie.

Praktische tips om je telefoonbatterij te sparen op reis

Hoe kalibreer je de batterij van je telefoon?

Hoe kalibreer je de batterij van je smartphone? Geeft je batterij naar jouw idee niet meer het juiste percentage aan? Dan kun je de batterij kalibreren. Dit zorgt ervoor dat je telefoon of tablet beter kan inschatten welk percentage je batterij nog over heeft. Dit doe je zo:

  1. Laat je telefoon eenmalige helemaal leeglopen, totdat hij zichzelf uitschakelt. Iets wat mij bijna nooit gebeurd.
  2. Sluit je telefoon aan op het stopcontact met een originele lader. Let dus op welke lader je hiervoor gebruikt.
  3. Reset je telefoon, zet hem weer aan.
  4. Laad de batterij op tot 100%. (Het klopt dat dit bij de laatste procenten minder snel gaat.)
  5. Nadat je batterij weer 100% opgeladen is, laat hem dan nog 60 tot 90 minuten aan de oplader zitten.
  6. Voila, je batterij is gekalibreerd en zou het een stuk beter moeten doen.

REISTIP: Bescherm je telefoon op reis door een screenprotector op je telefoon te plaatsen. En wat kan je doen bij waterschade en andere ongelukjes.

Hoe kalibreer je de batterij van je telefoon?

Lees ook:

Praktische tips om je telefoonbatterij te sparen op reis

AD | Dit blog is in samenwerking met The Phonelab geschreven.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *