Hotel Noordsee en 10 andere Ameland tips

door | jan 24, 2024 | Accommodaties, Friesland, Nederland, Waddeneilanden

Tips voor waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog zijn allen al eens door Eliane en mij op benerwegvan.nl gepubliceerd. Alleen waddeneiland Ameland ontbrak nog op de blog. Tijd om daar verandering in aan te brengen, want dit eiland doet zeker niet onder voor de andere waddeneilanden.

Westcord hotel Noordsee op Ameland

Op uitnodiging verbleef ik tijdens de kerstdagen in 4 sterren Westcord Hotel Noordsee en ontdekte ik met mijn gezin vanuit deze fijne basis het eiland voor de allereerste keer. Hieronder alles over onze feestelijke tijd bij hotel Noordsee en andere Ameland tips voor als je Ameland ook met een bezoek wilt vereren.

Duin vlakbij het Spijkerpad op Ameland

feitjes Ameland

Ameland is qua oppervlakte het derde grootste Nederlandse waddeneiland na Texel en Terschelling. Het is 27 kilometer lang, op zijn breedste stuk 4 kilometer breed en het smalste punt is 2 kilometer breed. Verder is Ameland het tweede grootste eiland wat betreft inwonersaantal en telt het plus minus 3500 inwoners. Het ligt gezellig tussen Schiermonnikoog en Terschelling en is een viertal pittoreske dorpjes rijk: Nes, Hollum, Ballum en Buren.

Het eiland trekt vooral in de zomer aardig wat toeristen. Daarbuiten is het veel rustiger. Een lang weekend of midweek weg in de herfst en winter zijn dan ook aan te raden. De natuur heeft in die seizoenen absoluut haar charme en de vele elektrische (bak)fietsen zijn vrijwel van het straatbeeld verdwenen. Zo ervaar je het eiland nog meer in alle rust. De rust en ruimte die onze waddeneilanden zo kenmerken.

Natuur en cultuur op Ameland: veelzijdig eiland

Ameland heeft zowel prachtige natuur als cultuur en is daarom niet alleen interessant voor natuur- maar ook voor cultuurliefhebbers. Of je nu op zoek bent naar ontspanning in de duinen of aan het strand of juist op verkenning wilt gaan in de dorpjes – lekker eten en drinken, musea bezoeken, winkelen en historische pandjes bewonderen: het kan allemaal! Ameland is erg veelzijdig en is in die zin het meest te vergelijken met Terschelling. 

Reizen naar Ameland

Vanaf het Friese Holwerd vertrekt de ferry van Wagenborg Passagiersdiensten naar Ameland. Na een korte overtocht van ongeveer 50 minuten ben je aan de overkant. De veerboot meert aan in de haven bij Nes.

Handig om te weten: het eiland is net als Texel te bezoeken met de auto. Ameland is dus niet autoluw. Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel: je komt nog eens ergens en snel met de auto. Ook als de weersomstandigheden je minder gunstig gestemd zijn en je met gasten op het eiland bent die niet zo mobiel (meer) zijn. Het nadeel in mijn ogen is dat de aanwezigheid van auto’s en jezelf per auto verplaatsen minder het serene waddeneilandgevoel geeft, waar ik zelf altijd wel naar op zoek ben. De benenwagen of (huur)fiets blijft op een waddeneiland altijd wel te prefereren als dat kan. De haren in de wind en trappen of stappen maar.

Kom je zonder auto dan pak je bij aankomst van de boot bij de veerdam de bus (buslijn 2 naar Nes/ Buren) en stap je schuin tegenover het hotel uit. Easy does it.

Verblijf in Westcord hotel Noordsee aan de rand van Nes

Wij logeerden in een vierpersoons studio in hotel Noordsee dat aan de Strandweg op loopafstand van zowel het centrum van Nes (5 minuten) als het strand van Nes (10 minuten) is gelegen. Aan de achterzijde van het hotel ligt direct een duingebied met een watertje en heel leuk, een vlonderpad. Een ideale ligging dus: weg van de drukte maar alle voorzieningen wel om de hoek.

Wil je meer weten over de Westcord hotels die zonder uitzondering op unieke locaties in Nederland liggen en het ontstaan van dit oerhollandse familiebedrijf? Lees het in mijn blog over hotel Seeduyn op Vlieland.

Vierpersoons studio

Je kunt zowel kamers als 3 of 4 persoons studio’s boeken bij Noordsee. Wij logeerden in een gezellige vierpersoonsstudio die perfect is voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Onze beider tienerzonen van 18 en 16 pasten ook nog prima in het stapelbed (oké, het zijn geen reuzen) in hun eigen afsluitbare slaapkamer met kastruimte. Aan het voeteneind van het tweepersoons kingsize bed zit een grote draaibare tv met flatscreen om in de avond samen onder de dekens op bed te buizen of vanuit de zithoek tv te kijken. Ik vond het bed heerlijk liggen. De kitchenette is voorzien van een 2-pits kookplaat voor het bereiden van eenvoudige maaltijden en er is een magnetron, koelkast en een hoge eettafel. Heel fijn is het Nespresso-apparaat en het voorraadje koffiecups, zodat je na aankomst of de volgende ochtend van een bakkie kan genieten. In het zitje staat een tweepersoonsbank, een luie stoel en een salontafel.  De moderne badkamer in zandkleuren heeft een ruime inloopdouche mét regendouche kop en ferme straal. Badproducten als shampoo, bodylotion en zeep zijn aanwezig. De toilet is apart van de badkamer. Wel zo prettig. Kortom, er is in alles voorzien met een aantal toevoegingen die net dat beetje extra luxe gevoel geven. Elke studio heeft overigens een eigen buitenruimte met zitje: ofwel een balkon of een terrasje op de begane grond. Onze studio lag aan de achterzijde met uitzicht op de natuur.

Leuk detail: In elke studio of kamer ligt het glossy tijdschrift ‘Harry!’ (naar Harry Westers, de oprichter van Westcord hotels) met artikelen over bijvoorbeeld lifestyle, well being, fashion, beauty en travel en interessante interviews. Een uitgave van het bedrijf zelf: mooi vormgegeven en interessant leesvoer.

Restaurant Mr Sandman

De absolute plus van het hotel is restaurant Mr Sandman. Wij hebben erg genoten van de twee diners die we geserveerd kregen in het restaurant van het hotel, waar je overigens ook kunt lunchen. De chefkok van het restaurant, Taco Boersma, is niet voor niks in 2020 uitgeroepen tot beste chefkok van het eiland. Kunstig opgemaakte borden en heerlijke smaken van lokale producten (bijvoorbeeld van de Amelander kaasboerderij en Vishandel Metz) opgediend door personeel met ‘schwung’, spontaniteit en een  hartelijk praatje, waardoor je je als gast meteen thuisvoelt. De inrichting met ronde vormen, een haard, mooie verlichting en in onze periode ook ruim aanwezige kerstversiering maakten het af. Als je wilt kun je er ook een drankje aan de sfeervolle bar drinken. Ook als je geen hotelgast bent ben je bij Mr Sandman welkom.

Hondvriendelijk hotel

Net als bij Hotel Seeduyn op Vlieland waren onze twee (!) viervoeters in overleg van harte welkom. Ook zij werden in de watten gelegd: met eigen hondenmatjes. Omdat we er in de winter waren en dit keer met de auto kwamen heb ik wel nog een eigen deken van huis meegenomen. Die kwam goed van pas. Maar voer-en waterbakken konden we lekker thuislaten. Zodra we het hotel uit waren konden onze honden meteen (aan de lijn) de aangrenzende natuur in voor een wandeling. Zo liepen wij korte wandelingen over de paden in het aangrenzende duingebied en namen we ze voor lange wandelingen mee naar het strand van Nes en Hollum waar ze vrij konden rennen en spelen. Een tripje naar Ameland is ook voor de hondjes één groot feest.

Note: Honden worden – begrijpelijkerwijs – niet toegelaten in het ontbijtrestaurant van het hotel en Mister Sandman. 

ontbijtbuffet

Het ontbijt was bij ons verblijf inbegrepen en nuttigden we in het speciale ontbijtrestaurant met verschillende zithoeken en een verhoogd plateau. Het aanbod is zo divers dat ieder zijn eigen favoriete ontbijt kan samenstellen. Waar de een in ons gezin ging voor yoghurt met granola en fruit, ging de ander voor broodjes met beleg en weer een ander voor eieren met spek en worstjes. Zo’n ruime keuze heb je. In de zomer is er aangrenzend aan het ontbijtrestaurant een grote tuin toegankelijk.

Sauna en zwembad

Helaas was het binnenzwembad voor reparatie en onderhoud tijdens ons verblijf buiten gebruik. Wel hebben we een saunabad genomen ter ontspanning van de spieren na een intensieve strandwandeling en om de eindejaarsdrukte van ons af te zweten.

Tijdens onze driedaagse op het eiland rustten we uit maar ondernamen we ook van alles om dit voor ons nog onbekende waddeneiland zo goed mogelijk te leren kennen. Wat bleek: er is genoeg te doen en zien op het eiland Ameland. Mijn Ameland tips: 

Beklim de rood-wit gestreepte vuurtoren Bornrif

De gietijzeren vuurtoren Bornrif, ook bekend als de Amelander vuurtoren, is een iconisch beeld van Ameland. Google naar foto’s van het eiland en je zult merken dat op de helft van de foto’s de vuurtoren op de gevoelige plaat prijkt. En dat komt doordat de vuurtoren een opvallend uiterlijk heeft en mooi gelegen is.

De gietijzeren vuurtoren bevindt zich dichtbij het dorp Hollum, aan de westkant van Ameland en is gebouwd in 1881 in opdracht van Koning Willem III. Het rijksmonument heeft een kenmerkende rode kleur met witte horizontale banden en een hoogte van ongeveer 55 meter. De toren kijkt uit over het duingebied en de zee en is makkelijk bereikbaar omdat er een weg langs voert. Direct naast de vuurtoren is een parkeerplaats. De toren wordt omringd door een groepje bomen wat het aangezicht extra mooi maakt.

Sinds 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik al dwalen de lichtbundels nog wel over de omgeving. Voorheen was het primaire doel van de vuurtoren het waarschuwen van schepen voor de aanwezigheid van land en het markeren van de ingang van de Engelschmanplaat, een zandplaat voor de kust van Ameland. Nu is het een toeristische trekpleister. Bezoekers kunnen de vuurtoren met 236 treden beklimmen. Eenmaal boven aangekomen word je beloond met een panoramisch uitzicht over het eiland en de Waddenzee. Bovenin is een werkkamer ingericht, zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter werd gebruikt.

Wist je trouwens dat de vuurtoren na de Tweede Wereldoorlog misprijzend ‘de schemerlamp’ werd genoemd? Hoe dat kwam? Na de oorlog werd het licht van de vuurtoren vervangen door een zwakkere noodoptiek. Na alle kritiek werd deze later gelukkig weer vervangen door een fellere optiek.

Wist je dat er in 2015 gesproken kon worden van ‘de scheve toren van Ameland’? Door de kracht van een maartse storm was de toren uit het lood geraakt. En niet een beetje ook. Met vereende krachten is de toren uiteindelijk weer in de oude positie gebracht en veilig verklaard.

De toegang is tegen betaling (€ 6,80 voor een volwassene en € 5,30 voor kinderen). Check de site van de VVV voor de openingstijden, want die verschillen per periode.

Lees ook:

loop over het Tromppad

Ben je bij de vuurtoren, wandel dan meteen over het tegenoverliggende glooiende en kronkelende Tromppad naar de zee. Het is een prachtige korte wandeling door de duinvallei die unieke views op de vuurtoren achter je biedt. Op het strand drink je een drankje bij Beachclub The Sunset. Het is er niet goedkoop maar wel gezellig.

Verken het Natura 2000 natuurgebied en natuurgebied ’t Oerd

We blijven nog even in de natuur, want een andere tip is de ongerepte natuur van het Natura 2000 natuurgebied Duinen van Ameland. Het beschermd natuurgebied omvat een uitgestrekt gebied van duinen en kwelders. Met een oppervlakte van ongeveer 5.700 hectare is het een natuurlijk paradijs, waar diverse flora en fauna gedijen. Hier ontmoeten zandduinen, stranden en bossen elkaar in totale harmonie.

Natuurgebied ’t Oerd is onderdeel van het het Natura 2000 natuurgebied Duinen van Ameland. Het ligt aan de oostzijde van Ameland. ’t Oerd is een belangrijk onderdeel van het natuurlijke ecosysteem van Ameland en is een oud begroeid duingebied met een paar hoge duinen en mooie uitzichten over de omringende kwelders. Er zijn bijzondere planten te vinden, zoals de niet zo heel smakelijk klinkende ‘vleeskleurige orchis’ en strandduizendguldenkruid (een leuke voor galgje), en vogelsoorten als de lepelaar, eidereend, bergeend, nachtegaal en de blauwe en bruine kiekendief broeden hier. Er woont ook een kolonie van bijna 7000 zilvermeeuwen. De Oerdblinkert van 24 meter is het hoogste duin van het eiland. Hier is ook een schuilgelegenheid mochten de weersomstandigheden daartoe nopen.

Er lopen gemarkeerde wandelroutes door ’t Oerd. Een startpunt voor een wandeling is de splitsing van fietspaden Oerderduin en ’t Spijkerpad. Let op: Je kunt hier niet met de auto komen. Het beste fiets je hiernaar toe. Blijf op de gemarkeerde paden om de natuur niet te verstoren. Er is een uitkijkpunt in ’t Oerd vanwaar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de kwelders, duinen en de Waddenzee. Dit is een populaire plek voor vogelspotters.

Bij extreem hoog water zijn de paden niet begaanbaar en in natte periodes zijn laarzen of waterdichte schoenen ten zeerste aan te raden. Op de site van VisitWadden vind je een downloadbare route van 3,7 kilometer door ’t Oerd. Bij de VVV van Ameland kun je topografische-, wandel- en fietskaarten (online) kopen.

Lees ook:

wandel naar en over het spijkerpad

Net voor het startpunt (ten westen) van een wandeling door ’t Oerd lig t het Spijkerpad dat van het fietspad naar het strand loopt en vice versa. Je wandelt er over een fotogeniek vlonderpad dwars door de kwelders.

Hoog water bij het Spijkerpad

Zin in een lange wandeling? Dan loop je vanaf de strandopgang bij strandtent Sjoerd over het strand (ruim 15 km heen en terug) of vanaf ’t Strandhuys bij Buren (10 km) naar het Spijkerpad. Als je goed oplet – want de kleur van de zeehonden is perfecte camouflage tegen de achtergrond van de duinen – spot je zeehonden. Wij hebben nog nooit – op afstand uiteraard – zo veel zeehonden op het strand gezien als tijdens deze wandeling. Iets anders wat ons opviel waren de hoge duinen die deels weggeslagen waren waardoor de kustlijn er grilliger en woester uitziet dan op de andere waddeneilanden.

Noot: Ook bij het Spijkerpad, dat vanaf het strand duidelijk staat aangegeven, zijn laarzen geen overbodige luxe. Bij zeer hoge waterstanden is het pad niet te zien of begaanbaar.

Proef lokale delicatessen: het likeurtje Nobeltje en Amelander lamsvlees

De naam Nobel kom je overal op Ameland tegen. Het is de achternaam van een familie die al generaties lang op het eiland woont en onderneemt.  Het woord ‘Nobeltje’ is misschien wel het meest gehoord. Maar wat is dat nou, een Nobeltje? Het is een zoete likeur gemaakt volgens geheim recept. De precieze bereidingswijze is onduidelijk maar zeker is dat er oudhollandse rum, brandewijn en kruiden inzitten. Alhoewel ik geen fan van sterke drank ben moest ik toch een Nobeltje proeven op het verwarmde terras van Van Heeckeren café restaurant in Nes. Ik vond het drankje verrassend lekker. Dat wil wat zeggen. Dus verwen je smaakpapillen met dit lokale drankje als je op Ameland bent. Probeer ook het ambachtelijke Amelander lamsvlees van lammeren die op de zilte weiden grenzend aan zee of op de polder grazen. Biologischer krijg je het niet.

Struin door de historische kernen van Hollum, Ballum en Nes 

Maak een wandeling door de pittoreske dorpjes Nes, Hollum en Ballum en bewonder de historische Commandeurshuisjes, die dateren uit de tijd van de walvisvaart. De zeventiende en achttiende eeuw was voor de Waddeneilanden, zo ook voor Ameland, een welvarende tijd. De walvisvaart speelde daarbij een belangrijke rol. We kunnen ons dat nu niet meer voorstellen maar bewoners van de Waddeneilanden gingen toen op walvisjacht want dat was populair gezegd ‘big business’. In die glorietijd werden veel huizen gebouwd door de commandeurs, kapiteins en stuurmannen die er het geld voor hadden. Vandaar de naam commandeurshuizen ofwel kapiteinshuizen. Ze weerspiegelen de maritieme geschiedens van het eiland. De commandeurshuizen zijn vaak statig qua architectuur met soms een opvallende trapgevel, een zadeldak of mansardedak en fraaie ornamenten. Ze zijn gebouwd van een combinatie van baksteen en hout en hebben grote ramen die zorgden voor voldoende natuurlijk licht in de vertrekken. Deze grote ramen waren een teken van welvaart, aangezien glas in die tijd een kostbaar materiaal was.

Tegenwoordig zijn sommige van deze commandeurshuizen gerestaureerd en opengesteld voor het publiek, waardoor je een glimp kunt opvangen van het maritieme verleden van Ameland. Het is een fascinerende inkijk in een tijdperk waarin de walvisvaart een belangrijke rol speelde in de economie van de regio. 

Andere erecatchers in en bij de dorpjes zijn koren- en mosterdmolen de Verwachting bij Hollum, korenmolen De Phenix bij Nes, de klokkentoren van Nes en de dorpstoren van Ballum.

Shop bij Plek concept store en Luna boutique

Hou je van shoppen? Dan is vooral het dorpje Nes ‘the place to be’. Naast restaurants, cafés en kunstgalerieën vind je hier de meeste winkels. Plek Ameland is een van die winkels en een hele inspirerende. Zo kun je er unieke trendy interieur producten kopen die je huis net dat extra’s geven en cadeautjes scoren. De jonge creatieve eigenaresse Jane heeft duidelijk smaak. Onlangs is ze een mini winkeltje in de lobby van Hotel Noordsee met onder andere sieraden, haarbanden en tassen, gestart en heeft ze de deuren geopend van Luna. Luna is haar nieuwe kledingwinkel met een collectie die de nieuwste trends omarmt maar tegelijkertijd ook trouw blijft aan tijdloze elegantie. Dus een mix van verfijnde klassiekers en bold statements. Op plek-luna.nl shop je online en vind je meer informatie.

relax en dineer bij strandtent Sjoerd

Op een waddeneiland moet je natuurlijk op het strand wezen. Of het nou weer of geen weer is: het is altijd fijn om te relaxen op een terras met en uit te kijken op de golven of binnen uit te rusten na een wandeling in een strandtent.

Hiervoor tip ik strandpaviljoen Sjoerd, aan de dichtstbijzijnde strandopgang vanaf Hotel Noordsee: strand Nes. Dit strandpaviljoen is in 2020 uitgeroepen tot het meest duurzame strandpaviljoen van Nederland. Zo zijn de verpakkingsmaterialen van Sjoerd biologisch afbreekbaar, liggen er zonnepanelen op het dak en kookt de keukenbrigade van Sjoerd zoveel mogelijk met lokale producten. Hier kun je dan ook het eerder in deze blog genoemde Amelander lamsvlees bestellen. Het paviljoen heeft bijzonder aardig personeel en een knusse gezellige inrichting met onder andere een zitje rondom een open haard. Een heerlijke plek om met rozige wangen te genieten van een drankje.

Mocht je je, net als ik, afvragen waar de naam Sjoerd vandaan komt: die naam verwijst niet – zoals je misschien zou verwachten – naar de eigenaar, maar naar de strandjutter Sjoerd, een fictief persoon die in een kinderverhaal over Ameland voorkomt.

Bezoek het cultuur historisch Museum Sorgdrager

In het oude plaatsje Hollum is het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager te vinden. In dit museum komen de cultuur, historie en gebruiken van Ameland samen op een meeslepende manier. Een bezoek aan het Sorgdrager museum is als een wandeling door de tijd. Terwijl je door de verschillende ruimtes dwaalt, eventueel onder begeleiding van de interactieve museum app, stuit je op een schat aan unieke objecten die de verhalen uit de rijke historie van Ameland vertellen. Ontdek de boeiende geschiedenis van de walvisvaart, laat je meeslepen door het wel en wee van de familie Cammingha en hun imposante slot dat ooit op Ameland stond. Snuffel rond in het open depot en op de bovenverdieping, waar meubelkunst uit vroegere tijden je verwondert. Check de site van het museum voor actuele openingsdagen en -tijden.

…en meer op Ameland

Met bovenstaande Ameland tips kun je je vast en zeker prima vermaken op het eiland en dan heb ik de meest voor de hand liggende activiteit nog niet eens genoemd: fietsen! Fietsverhuur kun je heel makkelijk door hotel Noordsee laten regelen of je huurt ze bij de vele fietsverhuurzaken. Het eiland maar liefst negentig kilometer fietspad. Elke dag kun je een nieuwe route kiezen. Een andere typische waddeneilandbelevenis is je vergapen aan de ‘dark sky’ boven het eiland. Je zult er buiten de bebouwde kom veel meer van het heelal en de sterren zien dan op het vaste land. Magie gegarandeerd en helemaal gratis!

Tot slot

Ik wens je veel plezier op Ameland, of zoals de Friesen zeggen ‘It Amelân’. Heb je aanvullende tips of ervaringen? Deel ze dan hieronder in een comment, Dat vinden we leuk. Direct een kamer boeken bij Hotel Noordsee.

En kun je niet genoeg krijgen van de waddeneilanden – wat wij bij benerwegvan.nl volledig begrijpen, bekijk dan ook mijn things-to-do tips over Vlieland. Hier logeerde ik eveneens in een Westcord hotel (hotel Seeduyn) dat pal aan het strand ligt. Of dompel je onder in Terschelling,  Ook hier is een Westcord hotel te boeken (hotel Schylge of aparthotel Boschrijck), Texel en Schiermonnikoog.

Groetnis! Simone

2 Reacties

  1. Jennifer Delano

    En ineens wil ik weer op reis. Niets zo leuk als tourist is eigen land spelen.

    Antwoord
  2. Simone

    Zo is dat! Wat leuk om te horen Jennifer! Mocht je naar Ameland gaan: veel plezier alvast!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *