De leukste tips voor 24 uur in Rotterdam

door | mrt 27, 2022 | Accommodaties, Rotterdam, Stedentrip, Zuid Holland

24 Uur in Rotterdam?! Een stedentrip met Moonback en Rotterdam Info zorgden er voor dat ik, in een dag tijd, Rotterdam op een helemaal andere manier kon ontdekken en beleven. Alsof ik de stad opnieuw leerde kennen, waarbij ik, ondanks de korte tijd, heel veel nieuwe plekken heb leren kennen. 

Een tof programma, met extra veel lekkere food-tips. Tussen al dat heerlijks door, kreeg ik ook de kans de mensen achter de Moonback website te leren kennen en het is geweldig om te zien hoe gepassioneerd ze zijn door hun job en missie.

Tips voor 24 uur in Rotterdam

Supernova Hotel in Rotterdam

17:00 uur; Inchecken in de Supernova

Mijn 24 uur begon in het mooie Supernova Hotel, in de ’s Gravendijkwal, op 10 minuutjes wandelen van Rotterdam Centraal. Supernova is een op-en-top Rotterdams hotel, waar de Rotterdamse cultuur in heel wat details zichtbaar is.  In mijn kamer vond ik een handgeschreven welkomstberichtje, een super leuke inrichting, mét boekenplank, een heerlijk bed, mét de eerste letter van mijn naam op het hoofdkussen geborduurd 😉 én, het beste van al: een roze badkamer.  My kind of hotel room.

Supernova Hotel in RotterdamSupernova Hotel in Rotterdam

Beneden in het hotel, is er een leuke bar waar je terecht kan voor koffie en cocktails. Een ‘superette’ met producten (snacks en souvenirs) van Rotterdamse ontwerpers én een geweldige ‘Library Lounge’ met een mooie collectie kunst- en fotoboeken. My kind of hotellounge.

Supernova Hotel in Rotterdam

Supernova hotel is slechts één van de vele leuke hotels in Rotterdam die je via Moonback kunt boeken.

Bij Moonback ben je er zeker van dat je eerlijke zoekresultaten krijgt, gebaseerd op de beste match voor jou, niet op welk hotel het meest betaald. Bovendien boek je via Moonback ook lekker stressvrij. Geen meldingen à la, “Er is veel vraag – er is nog maar 1 kamer over”, chill! Je kan op je gemak alle mogelijkheden bekijken, zodat ook de voorbereiding van je trip helemaal relax gebeuren. 

Eerlijk een hotel boeken via Moonback.

18:00 uur; magische cocktails bij OX

De eerste, en meteen heel bijzondere, stop is bij restaurant OX. Je kan OX vinden ergens in het centrum van Rotterdam, maar je krijgt de exacte locatie pas te horen nadat je een tafeltje hebt gereserveerd. Spannend. Langs de buitenkant kan je absoluut niet vermoeden dat er in de kelder van het gebouw een super coole speak-easy cocktailbar verborgen is. Het OX-logo staat onopvallend naast de bel en zelfs als je binnen in het gebouw bent, is het nog even naar de  juiste weg zoeken langs een donkere trap, alvorens je in een andere wereld terecht lijkt te komen. 

Nieuw Chinees Restaurant OX in Rotterdam

Chef Alexander Wong’s creaties zijn geïnspireerd op de Maleisische Chinese keuken en de heerlijke dimsum die we bestelden lieten duidelijk zijn stijl zien: traditioneel met een twist. 

Nieuw Chinees Restaurant OX in Rotterdam

Achter de bar zorgt Jacopo Di Domenico voor de twists. Op de drankkaart kan je o.a. acht cocktails terugvinden, vernoemd naar 8 Chinese sterrenbeelden. De cocktails zijn gebaseerd op klassiekers, maar het resultaat is allesbehalve klassiek en bovenal heel erg lekker.  Ik koos voor de ‘Snake’ (1977 baby!) 

Magische cocktails bij OX in Rotterdam

20:00 uur; Eclectisch dineren bij Dodo Café

Dodo Café, aan de Korte Kruiskade, is de place to be voor vreemde vogels. Je kijkt er je ogen uit op het interieur en, omdat we het geluk hadden helemaal boven te kunnen zitten, leek de weg naar onze tafel een maffe ontdekkingsreis, door verschillende themavertrekken, waaronder The Grand Café, de roaring twenties cocktailbar en via The Social Stairs naar The Music Room. Op tafel een eclectische verzameling smaken, geuren en kleuren om te delen. Zoveel verschillende gerechtjes samen, dat ze niet eens allemaal samen op de tafel passen. 

Eclectisch dineren bij Dodo Café in Rotterdam Eclectisch dineren bij Dodo Café in Rotterdam Eclectisch dineren bij Dodo Café in Rotterdam

24:00 uur; Heerlijk slapen bij Hotel Supernova

Supernova Hotel in Rotterdam

9:00 uur; Lekker ontbijten bij Supernova

Supernova Hotel in Rotterdam

10:00 uur; Straffe koffie bij Heilige Boontjes

Na het ontbijt stoppen we voor een koffie bij Heilige Boontjes. We krijgen er niet enkel lekkere koffie, maar ook het verhaal achter de koffie en de boontjes.  Heilige Boontjes werd opgericht door een ex-crimineel en een agent en heeft een plek gevonden in een voormalig politiekantoor. 

Straffe koffie met een straf verhaal bij Heilige Boontjes

Het doel van Heilige Boontjes is om re-integratie beter, duurzamer en leuker te maken. De missie; het creëren van perspectief door middel van koffie. Ze werken samen met jonge Rotterdammers met een randje, en hielpen al meer dan 120 jongeren hun weg (terug) te vinden op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Deze jongeren zetten straffe bakjes koffie, branden bonen, staan in de keuken en serveren ontbijt, lunch en diner. De verhalen achter de heilige boontjes zijn zo straf als de koffie zelf. 

Straffe koffie met een straf verhaal bij Heilige Boontjes

Op de bovenste verdieping van het politiekantoor kan je sinds kort terecht in het Penthouse Prison.  Vier voormalige gevangeniscellen werden omgebouwd tot bijzondere hotelkamers, een vijfde cel wordt gebruikt als toilet en in een zesde cel kan je relaxen met boeken en tv.  Bij het penthouse hoort ook een dakterras met een machtig uitzicht over de Rotterdamse skyline. Zowel het café, de koffie, het verhaal van ‘ex-boef’ en oprichter Rodney en de Penthouse Prison maakten een grote indruk. I’ll be back! 

Koffie met uitzicht bij Heilige Boontjes in Rotterdam

11:00 uur; Kunstige Apero bij Renilde

Voordat we het spectaculaire Depot te bezoeken, nemen we eerst de lift (wat of zich ook al een spektakel is) naar het 6de (bovenste) verdiep: het dak van het depot. Hier heb je niet alleen een 360° panorama zicht over Rotterdam, maar kan je ook een bezoek brengen aan restaurant Renilde. 

Kunstige Apero bij Renilde

Restaurant Renilde is vernoemd naar Renilde Hammacher-van den Brande, die van 1962 tot 1978 conservator bij Boijmans was en de basis legde van één van de belangrijkste collecties moderne kunst van Nederland. Chef Jim de Jong is de chef-kok van restaurant Renilde en zijn creaties lijken op kleine kunstwerkjes. 

Kunstige Apero bij Renilde

Extra tip: Overdag kun je de daktuin en restaurant Renilde alleen maar bezoeken als je een toegangsticket hebt, maar vanaf 18:00 uur is het groene dak gratis te bezoeken als het restaurant open is.

In de daktuin staan 75 metershoge speciaal gekweekte berken en dennen, een bijzonder en futuristisch zicht, in combinatie met de weerspiegeling van het Depot en het uitzicht over de Rotterdamse skyline.  

12:00 uur; Kijk je ogen uit bij Het Depot

Het Depot Boijmans Van Beuningen, ontworpen door architectenbureau MVRDV, heeft door het komvormige ontwerp een klein grondoppervlak, maar een zo breed mogelijk dakoppervlak. De volledig spiegelende gevel bestaat uit 6.609 vierkante meter glas, verdeeld in 1.664 spiegelpanelen die ervoor zorgen dat het gebouw opgaat in zijn omgeving. Een (letterlijk) schitterend gebouw om naar te blijven kijken (vooral om jezelf in de weerspiegeling terug te zoeken.

Must visit Het Depot in Rotterdam

De binnenkant is zo mogelijk nog spectaculairder dan de buitenkant en bewaard de wereldberoemde kunstcollectie van het Boijmans Van Beuningen, die uit ruim 151.000 objecten bestaat. Het Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete museumcollectie. 

Must visit Het Depot in Rotterdam

De kunstwerken worden bewaard en geordend op basis van hun formaat en klimatologische eisen, in plaats van op basis van kunststroming, tijdperk of maker. Er zijn vijf verschillende klimaatzones, passend bij verschillende materialen soorten: metaal, plastic, papier, zwart-wit- en kleurfotografie. 

Depot Rotterdam

De kunstwerken worden zo efficiënt mogelijk gerangschikt:  de collectie-objecten staan ingepakt, hangen aan een stellage of zijn uitgestald in een kast in een van de veertien depot-compartimenten of tentoongesteld in een van de dertien grote glazen zwevende vitrines in het atrium. Het geheel zorgt voor een adembenemend uitzicht, waarbij je niet weet waar eerst te kijken.  

Rondleiding met depotgids

Bij de start van een bezoek aan het depot kan een tijdslot worden gereserveerd voor één van de rondleidingen met een depotgids. Deze gratis rondleidingen duren 30 minuten en nemen de bezoekers mee in de opslag- en werkruimtes waar je anders niet binnen kan. De groep mag uit maximaal 13 personen bestaan, om het klimaat in de depot-compartimenten niet te veel te belasten. De capaciteit is dus beperkt, maar als je een ticket voor een rondleiding met een depotgids kan bemachtigen, dan is dit zeker de moeite waard! 

Rondleiding door Het Depot Rotterdam

13:00 uur; Spannende nieuwtjes bij Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is het nationale instituut voor architectuur, design en digitale cultuur en beheert een van de grootste architectuurcollecties ter wereld. Het Nieuwe Instituut heeft verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een museumcafé, een studiezaal en bibliotheek, een auditorium, educatieve ruimtes en een tuin.

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam

TIP: Naast de in-huis tentoonstellingen organiseren ze ook events, zoals de Rotterdam Architectuur Maand (van 26 mei tot 24 juni 2022), waarbij je er dit jaar een extra spektakel voorzien wordt: de Rotterdam Rooftop Walk. Via een speciale luchtroute zul je van dak naar dak kunnen wandelen en de Coolsingel (in de lucht) oversteken.

Terwijl je over èn tussen de daken loopt, beleef je hoe innovatief dakgebruik bijdraagt aan een betere toekomst voor steden en stadsbewoners. Er zijn immers heel wat daken die op heel wat verschillende manieren in gebruik genomen kunnen worden. Ik kijk er in elk geval al heel erg naar uit om Rotterdam te bezoeken tijdens de Rotterdamse Daken dagen! 

14:00 uur; Plantaardige lunch bij Het Nieuwe Café

Als je Het Nieuwe Instituut binnenkomt, dan zie je meteen het Nieuwe Café, met mooi terras. De perfecte plek voor een koffie of lunch tussen het museum-hoppen door. 

Het Nieuwe Café Rotterdam

Het nieuwe Café wordt gerund door Manuela Goncalves Tavares en haar team. Op het menu vind je kleurrijke en seizoensgebonden vegetarische en veganistische gerechten. Daar kan ik alleen maar een hele grote fan van zijn.  De lunch die we voorgeschoteld kregen was niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook erg lekker!  

3.7 Het Nieuwe Instituut en Het Nieuwe Café Rotterdam c Silvie Bonne 5 e1647791158289 Het Nieuwe Café Rotterdam

15:00 uur; Calder en veel meer in de Kunsthal

Bij de iconische Kunsthal Rotterdam, ontworpen door de al even iconische Rotterdamse architect Rem Koolhaas, kan je altijd terecht voor een bijzondere tentoonstelling. Er zijn maar liefst zeven verschillende tentoonstellingshallen, wat zorgt voor een heel breed programma van ongeveer 25 tentoonstellingen per jaar.  De Kunsthal wil naar eigen zeggen ‘verrassen en verbazen’ en hun missie, ‘cultuur van hoge kwaliteit toegankelijk maken voor een breed publiek’, voeren ze, met de verschillende tentoonstellingen die je gelijktijdig kan bezoeken, bijzonder goed uit. 

Kunsthal Rotterdam

Ik ging de knappe Calder Now tentoonstelling bezoeken en werd ondertussen ook helemaal vrolijk van Job, Joris en Marieke, was erg onder de indruk van de fotoreeks ‘Princes of the Streets’ van Clarisse Hahn en vond de ‘Deep in Vogue’ tentoonstelling absoluut geweldig (zeker na het zien van de Netflix serie ‘Pose’). 

Kunsthal Rotterdam Kunsthal Rotterdam

17:00 uur; Het laatste drankje bij Supernova Hotel

Nog een laatste drankje bij het Supernova Hotel en daarna, wandel ik langs de kleurrijke West-Kruiskade, ook wel het openlucht Rotterdams Street Art Museum, terug naar het Centraal Station. 

Street Art Westkruiskade Rotterdam

Normaal gezien duurt deze wandeling slechts tien minuutjes, maar door de vele bijzondere murals en street art, kan ik niet anders dan toch nog een paar foto-stops in te lassen en neem ik gewoon de volgende trein terug naar Eindhoven. Op de foto’s: ‘Helixotherapy’ van Wild Drawing en ‘Pulp Fiction’ van Insane51. 

Street Art Westkruiskade Rotterdam

Praktisch: 

 • Rotterdam bereik je in ongeveer een uurtje reistijd vanuit Amsterdam en vanuit Eindhoven. 
 • Supernova Hotel: ‘s-Gravendijkwal 68, 3014 EG Rotterdam.
 • Ox restaurant: Schiekade, 3013 BR Rotterdam. De exacte locatie krijg je bij reservering. 
 • Dodo Café: Karel Doormanstraat 34, 3012 GJ Rotterdam.
 • Heilige Boontjes: Eendrachtsplein 3, 3015 LA Rotterdam.
 • Het Depot & Restaurant Renilde: Museumpark 24, 3015 CX Rotterdam.
 • Het Nieuwe Instituut en Het Nieuwe Café: Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam.
 • Kunsthal Rotterdam: Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam.

Tips voor 24 uur in Rotterdam

Meer foto’s en bewegende beelden in het Rotterdam-highlight op @bonnesilvie ’s IG-account. 

24 Uur in Rotterdam, wat mag je niet missen? Hotel Review Supernova RotterdamHotel Review Supernova Rotterdam

Alle beelden in deze blogpost zijn gemaakt door Silvie Bonne zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten.
Online beelden kunnen nooit gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder
schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.

2 Reacties

 1. Els

  Ook heel mooie reeks Silvie!
  Mijn goesting om te citytrippen wordt er alleen nog maar meer door aangewakkerd en die is al zo groot haha 😉

  Antwoord
  • Silvie

   Dankjewel, lieve Els. 💛
   Heel veel plezier met citytrippen!
   En altijd welkom voor een extra trip in Eindhoven he! 😉😘

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *